in

Az „őrült profitéhség” miatt olcsó a szabolcsi alma – De miért kell az almát a szemétre dobni? Miért nem lehet szétosztani?

A Magosz elnöke szerint csak az „őrült profitéhség” indokolja a léalma indokolatlanul alacsony felvásárlási árát.

Mindenszo.hu kommentár: Azért a gazdák inkább szétoszthatták volna a rászorulók között, nem???

 

Jakab István az M1 szombat esti műsorában kijelentette: a léalma felvásárlásáról folyó vitában a demonstráción kívül is vannak még eszközök a gazdák kezében.

Mint mondta, vizsgálni lehet a három feldolgozó kapcsolatát, mert szerinte kartellgyanú merülhet fel, és ugyancsak vizsgálhatnák a gazdákkal kötött szerződéseket is, de az sem elképzelhetetlen, hogy a gazdák összefogásával létesüljön egy feldolgozó üzem, amely piaci zavarok esetén működhetne.

Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy szerdán tárgyalnak újra a felek, addig a gazdák nem szállítanak almát a feldolgozó üzembe.

A felvásárló által kínált 13 forintos kilónkénti ár – amely szavai szerint a szüretelés és a beszállítás költségét sem fedezi – a Magosz adatai szerint a térség más országaiban alkalmazott áraktól is jócskán elmarad. Lengyelországban 25 forint körül mozog a léalma felvásárlási ára, Németországban és Ausztriában pedig még ezt a szintet is meghaladja – mondta Jakab István.

Szemétre dobták az almát

Mivel a tárgyalások nem vezettek eredményre, ezért a szabolcsi gazdák augusztus 16-án a szeméttelepre vitték az almát, mert még ez is „kifizetődőbb”, mint leadni az üzembe.

Az agrártárca támogatja az almatermelők kezdeményezését, amely a tisztességtelen felvásárlói magatartással szembeni fellépést sürget – közölte az Agrárminisztérium augusztus 16-án.

A közlemény idézi Nagy István agrárminisztert, aki elmondta: az agártárca teljes mellszélességgel támogatja a gazdák akcióját, nem hagyhatják, hogy az élelmiszerlánc leggyengébb szereplői kiszolgáltatottá váljanak. A miniszter arra számít, hogy a gazdák összefogása eredményre vezet. Az Agrárminisztérium sem tartja reálisnak az ipari alma kilogrammonkénti 13 forintos felvásárlási árát.

A felvásárlók ki akarják használni a gazdákat, mert tudják, hogy a termény romlandó, tehát eladási kényszerben vannak”

– jelentette ki a miniszter.

(forrás:888.hu)

A BBC tudósítója szerint Orbán Viktor Rákosi rendszert épített – Nick Thrope megbuggyant – A mindenszo.hu tételesen cáfol minden állítást

FÉLKEGYELMŰ Ujhelyi – Ujhelyi szerint Szent István Soros-ügynöknek tekinthető