in

Az ellenzék nem örül majd ennek: Pörög az élelmiszeripar is – Tartós lehet az élelmiszeripar növekedése

Nem lesz min sivalkodnia az ellenzéknek.

A REÁLBÉREK EMELKEDÉSE HÚZHATJA AZ ÉLELMISZERIPART

 

Tartós lehet az élelmiszeripar növekedése, mivel a reálbérek emelkedése, az alacsony infláció, az egyes élelmiszerek áfájának csökkentése is a bővülés irányába hat. Egyes várakozások szerint a következő öt évben 3-4 százalékkal javulhat az ágazat teljesítménye.

 

Az alacsony hatékonyság és jövedelmezőség sújtja leginkább a hazai élelmiszeripart. A kormány ezt felismerve különített el mintegy 300 milliárd forintnyi európai uniós forrást, ebből az összegből az ágazatban működő kis- és közepes vállalkozások nyerhetnek támogatást fejlesztéseik megvalósításához.

A vidékfejlesztési, illetve a gazdaságfejlesztési programban elérhető támogatások hozzájárulhatnak ahhoz, hogy javuljon a termelés versenyképessége.

Az Atradius iparági jelentése szerint a jövőben tartósan, évről évre akár 3-4 százalékkal is nőhet az ágazat teljesítménye.

Az elemzés szerint a várt bővülés a reálbérek növekedése, az alacsony infláció, az egyes élelmiszerek áfájának csökkentése miatt következhet be, és a folyamatokat erősíti a kormány azon terve is, amely szerint csökkentenék a hal, a zöldség és gyümölcs áfáját.

– A kormány októberben épp azért biztosított 300 milliárd forintot az élelmiszeripar fejlesztésére, mert érzékelte az ágazat legfőbb problémáját: a technológiai lemaradást és az alacsony jövedelmezőséget. Az áfacsökkentés pedig a lakossági fogyasztást visszafogó magas adó negatív hatását ellensúlyozza – hívta fel a figyelmet Vanek Balázs, az Atradius országigazgatója.

Az elemzés szerint az élelmiszer-kereskedelemre korábban jellemző áfacsalásokat az ekáer-rendszerrel és az online pénztárgépekkel sikerült visszaszorítani, de még mindig gyakoriak az étolajjal, kávéval vagy akár élelmiszer-adalékokkal kapcsolatos pénzügyi-gazdasági bűncselekmények.

Méri Dániel, az Atradius kockázatelemzője szerint ugyanakkor biztató, hogy a beszállítók óvatosabbak lettek, és egyre gyakrabban kérik az ismeretlen partnerek vizsgálatát a hitelbiztosítóktól, amivel például az olyan csalásokat meg lehet előzni, amikor egy bűnöző egy fiktív vállalat képviselőjének adja ki magát és így rendel hitelre árut.

Az Atradius tapasztalata szerint a magyar élelmiszeriparban a számla kiállításától a fizetésig 30-60 nap telik el. A késedelmes fizetések, a nem fizetések és a fizetésképtelenségek száma nem nőtt az elmúlt egy évben.

Az élelmiszeripar továbbra is a magyar gazdaság egyik legfontosabb ágazata, az 500 legnagyobb hazai vállalat közül minden tizedik ezen a területen működik. A termékgyártásban az élelmiszeripar a második legnagyobb munkaadó és a harmadik legnagyobb termelő is egyben.
(magyaridok.hu)

Rekord látogatószám a Pilisi Parkerdőben – Pörög a belföldi turizmus

Balog Zoltán – 2018 a családok éve lesz