in

Rekord látogatószám a Pilisi Parkerdőben – Pörög a belföldi turizmus

Szép számok

TÖBB REKORD MEGDŐLT A PILISI PARKERDŐNÉL

 

Csúcsokat döntött a természeti kincsekre és a turisztikai létesítményekre kíváncsi látogatók létszáma a Pilisi Parkerdőben – erről tájékoztatott közleményben Mészáros Péter.

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. kommunikációs előadója elmondta: csak a Prédikálószéki-kilátót (képünkön) több mint 20 ezren keresték fel az elmúlt fél évben, de sikeresek voltak a környezeti nevelési programok is, hiszen a korábbi éveknél több, összesen 15 ezer gyermeket fogadtak az erdei iskolák.

Keresettek voltak továbbá a Pilisi Parkerdő ismeretterjesztő foglalkozásai is, hiszen az erdészek idén minden eddiginél több szarvasbőgés-hallgató túrát indítottak.

Mészáros Péter emellett örömtelinek nevezte, hogy a Pilisi Parkerdő 2017-ben egy ritka eseménynek is örülhetett: egy régi-új faj, a mocsári teknős megtelepedésének.

– Amíg tavaly három új denevérfaj, a nimfadenevér, a tavi denevér és a fehértorkú denevér bukkant fel a térség erdeiben, idén a különös odafigyeléssel ápolt vizes élőhelyek gazdagodtak.

Nyár elején több olyan kis tóban jelent meg és rakott tojást a mocsári teknős, amelyeket az erdőgazdaság szakemberei a Parkerdő természetesen elnevezésű természetvédelmi program keretében, uniós támogatással állítottak helyre – tette hozzá.

A társaság kommunikációs előadója kitért arra is: az erdei ökoszisztéma sokszínűsége szempontjából örömteli eredmény még, hogy a Pilisi Parkerdőben ismét fészkelt és sikeresen kiröptette fiókáit a visszatérő feketególya- és rétisaspár.

– A fészkelési időben mindkét védett madárfaj különös nyugalmat igényel, emellett magas fákkal benőtt, vízállásokkal és patakokkal tarkított, változatos élőhelyet, amelyet a jelek szerint megtaláltak a Pilisi Parkerdőben.

Bízunk benne, hogy jövőre is visszatérnek az örök erdőkben kialakított fészkelőhelyeikre, és újabb életerős fiókákat nevelhetnek e ritka madarak – hangsúlyozta Mészáros Péter.

Ehhez minden feltételt biztosítanak a pilisi erdészek és a célirányos szakmai továbbképzések, hiszen a 2017-es munkálatok során további kétezer hektárral gyarapították az örök erdők területét.

Ennek köszönhetően már összesen 16 ezer hektáron kezelik úgy az erdőket a főváros környékén, hogy a folyamatos erdőborítás fenntartása képezi a szakmai munka legfőbb célját.

A Pilisi Parkerdő ezzel országos szinten is élen jár e kíméletes erdőgazdálkodási mód bevezetésé­ben. Többek között ezzel függ össze, hogy a változatos és látványos képet nyújtó erdők egyre több látogatót vonzanak.
(magyaridok.hu)

 

A Böszme újra a porondon – FIDESZ: GYURCSÁNY A BALOLDAL VEZÉRE

Az ellenzék nem örül majd ennek: Pörög az élelmiszeripar is – Tartós lehet az élelmiszeripar növekedése