in ,

Az ellenzék hallgat! Hoppá! Munkanélküliség: Magyarország továbbra is a legjobbak között

A FOGLAKOZTATOTTSÁGI ADATOKNAK A KORLÁTOZÁSOK SEM TETTEK JÓT

Magyarország munkanélküliségi mutatói az Európai Unióban áprilisban annak ellenére is a legalacsonyabbak között maradtak, hogy a járványügyi korlátozások komoly leállásokkal jártak. Közel négyszázezer fővel nőtt az állástalanok száma az unióban, ráadásul az új álláskeresők jó része 25 év alatti fiatal. A munkanélküliség szinte az összes tagállamban nőtt a szigorú korlátozások hatására, a magyarországi adat ugyanakkor még mindig az egyik legkedvezőbb a 27 tagország között.

A ma közzétett munkanélküliségi adatokat óvatosan kell kezelni. Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke a Magyar Nemzet megkeresésére arra figyelmeztetett: az egész unióra, sőt az Egyesült Államok munkaerőpiacára is igaz, hogy a kijárási korlátozások és távolságtartási intézkedések következtében azok nagy része, akiknek megszűnt a munkaviszonya, nem tudott azonnali munkakezdést vállalni, ezért nem tekinthető aktív munkakeresőnek. Ők így nem a munkanélküliek, hanem az inaktívak között jelennek meg, akik teljesen kiestek a munkaerőpiacról.

Szalai Piroska a pontos foglalkoztatási adatok hiányával kapcsolatban arra emlékeztetett, habár a munkanélküliségi adatokat ma ismertette az Eurostat, az inaktívak és a foglalkoztatottak létszámáról nem közöl havi adatot. Így pontosabb számokat csak hónapokkal később láthatunk, a második negyedév adatainak nyilvánosságra hozatalakor.

A szakértő felidézte, az unióban a munkanélküliségi ráta a járvány előtt, februárban az elmúlt 15 év legalacsonyabb havi értéke volt, 6,4 százalék. Ez stagnált márciusban még, s áprilisban is csupán 0,2 százalékponttal emelkedett. Az inaktívak között a nők aránya jóval magasabb, mint a férfiaké, a korlátozások a nőket jobban érintették. Ismert, nem csak nálunk, egész Európára igaz volt áprilisban, hogy mivel a gyermekeknek otthon kellett maradniuk, nem mehettek iskolába, óvodába, s a nagyszülőket is mentesíteni kellett. Így a nőkre hárult az a feladat, hogy akár a munkájuk rovására is, de otthon kellett helyt állniuk.
Szalai Piroska kiemelte, a magyar munkanélküliségi adatok az unión belül is a legjobbak közé tartoznak, ez áprilisban sem változott. Hosszú ideje, immár nyolc éve jobbak vagyunk az uniós átlagnál és öt éve az öt legkedvezőbb munkanélküliségi mutatókkal rendelkező tagállamok között foglalunk helyet.
(Nagy Kristóf, magyarnemzet.hu)
Oszd meg másokkal is!

Karácsony Budapestje szétrohad a bűnözéstől – Lövöldözés Budapesten, golyóálló mellényben vonultak ki a rendőrök

Agyhalál – Amerikában már Kolumbusz Kristóf szobrát is ledöntötték és a tóba dobták – Videó