in ,

Cornstein nagykövet: Trump azt mondta a végén Orbánnak, hogy úgy érzi, mintha ikrek volnának

David Cornsteinnel készített interjút a 444.hu

David Cornsteinnel készített interjút a 444.hu, amiből kiderül, az USA magyarországi nagykövete azon dolgozik, hogy rendezze a két ország kapcsolatát. Eddigi fáradozásainak legfontosabb eredménye volt a hétfői Trump – Orbán találkozó, aminek második felében ő is ott ült a tárgyalóasztalnál.

 

A 444.hu-nak adott interjút David Cornstein, aki a Trump-Orbán találkozó után a lap kérdésére válaszolva arról beszélt, hogy a találkozó valóban hosszabb volt a szokásosnál és minden szempontból elérte a célját. Cornstein szerint ez azért lehet, mert a két vezető nagy tisztelője egymásnak, azok alapján, amiket olvastak a másikról, de még sohasem találkoztak. A nagykövet elmondta azt is, hogy véleménye szerint eddig nem szentelt túl sok figyelmet az amerikai vezetés Magyarországnak, de ez még az Obama-kormány hozzáállásából adódott.

Trump ehhez képest abból indul ki, hogy barátok vagyunk, szövetségesek a NATO-ban, nagyszerű közös történelmünk van, és ennek megfelelő kapcsolatban kell lennünk egymással. Úgyhogy amikor elkezdtem a kapcsolatokat kiépíteni, akkor az első dolgom volt, hogy megmutassam, Amerika szelleme és szíve is megváltozott Magyarország iránt. 

Úgy fogalmazott, hogy ezután jelentős amerikai politikusok érkeztek Magyarországra, utoljára Mike Pompeo külügyminiszter. Cornstein javasolta a találkozót, az elnök pedig jól fogadta, és ez vezetett a miniszterelnök meghívásához.

Sok mindenről volt szó. Beszéltek a bevándorlásról, amit hasonlóan látnak, a határellenőrzésről, és szóba került a fegyvervásárlás, a kereskedelmi kapcsolatok bővítése is, de inkább csak általánosságok szintjén, most nem mentek bele az apró részletekbe. Arról volt szó, hogy ezekben az ügyekben, amelyek mindkét országot érintik, együtt kell működnünk. A legfontosabb az volt, hogy létrejöjjön a kapcsolat, ami alkalmat adhat a folytatásra. 

Elárulta azt is, hogy a találkozón ugyan szóba került az energetika, de nem ez volt a kifejezett téma. Viszont Ukrajna ügye is felvetődött. Mint mondta: az Egyesült Államok komoly támogatója Ukrajnának, katonai, anyagi és humanitárius segítséget is nyújt számára. Hozzátette: “megrendített minket, hogy már több mint tízezer életet oltottak ki Ukrajnában, őszintén a szívünkön viseljük az ukrán nép sorsát. ” 

Ugyanakkor megértjük a magyar miniszterelnök és a kormánya aggodalmait is, akiket a 150-175 ezer ukrajnai magyar sorsa foglalkoztat. Támogatjuk a magyar ügyet az oktatás és a nyelvhasználat tekintetében, az nem lehet, hogy akik egész életükben csak magyarul beszéltek, azoknak hirtelen ukránul kelljen tanulniuk és ügyeket intézniük. 

De azt is elmondta, hogy ő nem ért egyet az ukrán törvények és a NATO-s ügyek összekapcsolásával. Véleménye szerint Ukrajna fontos ütközőzóna Oroszország, illetve az orosz hadsereg és Magyarország között.

Ennek megmaradása nagyon fontos, Magyarországnak is, és ez összefügg a NATO és Ukrajna jó kapcsolatával.

A nagykövet szerint Trump és Orbán nagyon hasonlóan látják a világot, úgyhogy okkal remélheti, hogy a kapcsolatuk nagyon jó irányba fog fejlődni.

Azt hiszem, hogy a találkozón nagyon világosan kiderült, hogy milyen ez a két ember, és azt mondta a végén az elnök Orbánnak, hogy “olyan, mintha ikrek volnánk”. Azt mondta, hogy “nem mindenki ért egyet velünk, nem mindenki szeret minket, de nézzük meg az eredményeinket”. Ilyen az elnökünk, az eredményekre koncentrál. És ha az elnök azt látja, hogy eredményt tud valakivel elérni, akkor nem azzal foglalkozik, hogy kicsoda-micsoda az illető, hanem az eredmény érdekében jó kapcsolatot alakít ki vele. 

Hozzátette: a magyar miniszterelnöki küldöttséget különösen nagy delegáció fogadta, ez sem általános. Az elnökön kívül ott volt az alelnök is, az új védelmi miniszter, Pat Shanahan, ott volt Nick Mulvaney, az elnök kabinetfőnöke, John Bolton nemzetbiztonsági főtanácsadó, Sarah Sanders, akinek talán a legnehezebb munkája van a Fehér Házban az elnök sajtófőnökeként, Larry Kudlow, az elnök tudományos főtanácsadója, John Sullivan külügyminiszter-helyettes, mert Pompeo külügyminiszter éppen Európában tárgyalt, és a szintén külföldön tárgyaló Rick Perry energetikai miniszter helyettese, valamint Cornstein. A diplomata szerint sokan akartak találkozni Orbán Viktorral, mert hallani akarták, hogy mit mond, és tudni, hogyan lehet tovább építeni a kapcsolatokat – tette hozzá David Cornstein a 444.hu-nak adott interjúban.

PestiSrácok.hu/444.hu, fotó:MTI

(pestisracok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Szijjártó ismét helyre tette a CNN-t

Nem stadion – 3100 új autót vett a magyar rendőrség, meg fog lepődni, mik vannak köztük