in

NEM STADION! – Kimagasló évet zárt az építőipar 2017-ben

Korábban soha nem látott mértékben, 29,6%-kal nőtt az építőipari termelés tavaly Magyarországon – mondta Varga Mihály a Központi Statisztikai Hivatal adataira reagálva

A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: az építőipar növekedését a kormány lakáspiacot támogató intézkedései, így az otthonteremtési program és a lakásáfa csökkentése is nagymértékben segítették. 2010 átlagához képest 26,9%-kal nőtt az építőipar, amellyel Magyarország az első helyen szerepel a régiós országok között.

Fotó: NGM

Varga Mihály ismertette: tavaly decemberben 35%-kal bővült az ágazat, amely 3,9%-os növekedést jelent az előző hónaphoz képest. Az építőipar folyamatos bővüléséhez mindkét építményfőcsoport termelése hozzájárult, az épületek építése 28,9%-kal, az egyéb építményeké 45,3%-kal nőtt éves alapon – közölte a tárcavezető.

Az építőipar további növekedését vetíti előre, hogy a szerződések száma december végén 129,5%-kal haladta meg az előző évi szintet – közölte Varga Mihály hozzátéve, hogy a lakásépítési engedélyek, és az épített lakások száma is tovább emelkedett. Az előbbi 32,7%-kal, az utóbbi pedig 51,5%-kal bővült 2017 első három negyedévében. Varga Mihály kiemelte: az ágazatban zajló kedvező folyamatoknak köszönhetően az építőipar pozitívan, akár 0,9 százalékponttal is hozzájárulhatott a GDP növekedéséhez 2017-ben.

A tárcavezető elmondta: a kedvező gazdasági környezetnek és az ágazatot támogató kormányzati intézkedéseknek köszönhetően az építőipar a növekedés egy húzóágazata lehet a következő időszakban, amelyből a magyar építőipari vállalkozások hosszú távon is profitálhatnak.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)

(forrás:www.kormany.hu)

Hülyék 2018 – Gyurcsányék szerint Karácsony Gergely egy köpönyegforgató áruló

Hiába sivalkodott az ellenzék – A Közgép volt az Elios tulajdonosa, övé a felelősség is