in , ,

Már megint a magyarok! Lakosságarányosan Magyarország a legsikeresebb a nyári olimpiák történetében

Az alig tízmilliós Magyarország lakosságarányosan vezeti az egy főre jutó aranyérmek listáját.

Ha az érmek összes számában kis országként nem is lehet felvenni a versenyt olyan nagyhatalmakkal, mint az Egyesült Államok vagy Oroszország, a Tokióban vitézkedő klasszisaink tettek róla, hogy legyen mire büszkének lennünk: a kardvívó Szilágyi Áron és az úszó Milák Kristóf diadalának köszönhetően az alig tízmilliós Magyarország lakosságarányosan vezeti az egy főre jutó aranyérmek listáját.

Az idei játékok előtt e tekintetben a nagyjából 5,5 millió lakosú Finnország volt az éllovas a maga 101 aranyérmével, a skandinávok azonban egyelőre nem tudták növelni ezt a számot Japánban. Eközben Magyarország már 178-nál jár, és az újabb két elsőséggel átvette a vezetést: hazánkban 18,276 az egymillió főre jutó aranyérmek száma, míg Finnországban 18,256 – írja az Origo. Persze nemcsak az aranyérmesekre vagyunk büszkék: a párbajtőröző Siklósi Gergely révén egy második helynek, a férfikardcsapatnak (Szilágyi, Szatmári András, Decsi Tamás, Gémesi Csanád), illetve a cselgáncsozó Tóth Krisztiánnak köszönhetően két bronznak is örülhettünk már. Az MTK dzsúdósának harmadik helyével ráadásul egy történelmi mérföldkövet is elkönyvelhettünk, Tóth a nyári olimpiák történetének 500. magyar érmét szerezte meg.

 

Az, hogy ilyen sikeresek vagyunk az olimpiákon, a magyar sportoktatás tradícióinak köszönhető. Örömteli az is, hogy szélesedett a paletta, nemcsak a hagyományos sikersportágakban, vívásban, vízilabdában, kajak-kenuban, úszásban remélhetünk érmeket, de például egy vitorlázó is odaérhet a dobogóra. Egy sportoló életében pedig nincs ennél nagyobb öröm

– mondta a lapnak a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, kétszeres olimpiai ezüstérmes vívólegenda, Kamuti Jenő. A tavaly visszavonult, háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Szabó Gabriella szerint fontos, hogy a fiatalok előtt ott vannak a példaképek.

Szerintem mindent az elődöknek, a tradícióknak köszönhetünk. Mindannyiunknak megvoltak a példaképei, akiknek a nyomdokaiba szerettünk volna lépni, mint nekem annak idején Szabó Szilvia, Bóta Kinga, Viski Erzsébet és még sorolhatnám

– mondta Szabó, aki az idei játékok alatt a Millenáris Parkban található szurkolói bázison tevékenykedik házigazdaként.

 

(pestisracok.hu)

 

 

Add tovább!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Itt a vége! Gyurcsány karjaiban éri a politikai haláltusa a Momentumot

Philip üzent Fekete-Győrnek: Olimpia-ügyben neked mélyen lapítanod kéne, kiráz tőled a hideg!