in

Leghamarabb pénteken kezdődhet tűzszünet az izraeli–palesztin háborúban

Netanjahu szerint a túszok elengedése után Izrael tovább folytatja háborúját a Hamász ellen.

 

Leghamarabb péntekre tolódott csütörtökről az Izrael és az iszlamista Hamász terrorszervezet közötti egyezmény végrehajtása, a tűzszünet és az első izraeli túszok szabadulása – közölte Cahi Hanegbi, az izraeli nemzetbiztonsági tanács elnöke csütörtökre virradó éjjel. Cahi Hanegbi bejelentette, hogy péntek előtt nem kezdik meg az elraboltak szabadon bocsátását, de hozzátette, hogy a felek között folyamatos és előmutató a kapcsolattartás.       

Nincs fegyverszünet, háború van.

Nem terveznek tűzszünetet mindaddig, amíg nincs egyeztetett időpont a túszok szabadon engedéséről született terv végrehajtására” – közölte egy meg nem nevezett politikai vezető a Haarec című lappal.

Netanjahu köszönetet mondott Bidennek

Politikai források szerint azért tolódott el a Hamásszal kötött megállapodás, mert a szervezet még nem nyújtotta be azoknak az izraelieknek a listáját, akiket csütörtökön szabadon engednek, és még nem írta alá a megállapodást Katarral, amely garantálja az egyezmény végrehajtását. Szerda este sajtótájékoztatót tartott Tel-Avivban Benjámin Netanjahu miniszterelnök, Joáv Galant védelmi miniszter és Beni Ganz miniszter, a szűk hadikabinet tagja.

 

A katonai és politikai erőfeszítések együttesen tették lehetővé túszaink szabadon bocsátását” 

– mondta Netanjahu, és közölte, hogy köszönetet mondott erőfeszítéseiért Joe Bidennek, az Egyesült Államok elnökének. „Utasítottam a Moszadot, hogy lépjen fel a Hamász vezetői ellen, bárhol is legyenek” – mondta az izraeli kormányfő egy kérdésre válaszolva, és hangsúlyozta, hogy a túszok elengedése érdekében tartott tűzszünet után Izrael tovább folytatja a háborút a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász ellen.

(MTI, Mandi)

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Egy héten belül kiderül, bukik-e Karácsony Gergely

Így örült Geert Wilders a Szabadságpárt sikerének (VIDEÓ)