in ,

Erről sem Karácsony tehet, mi? Karácsony egy személyben döntött: nem újítják fel az Orczy teret

Az Orczy tér felújítása és a környékbeli utak modernizációja kikerült a főváros terveiből

Az Orczy tér felújítása és a környékbeli utak modernizációja kikerült a főváros terveiből – ez derül ki a főváros honlapjára feltöltött salátaelőterjesztésből. Karácsony Gergely azóta – a Fővárosi Közgyűlés nevében – döntött a kérdésben: komoly fejlesztést vett el Józsefvárostól úgy, hogy azt még a Tarlós-féle városvezetés kezdeményezte. Pikó András, a kerület baloldali polgármestere még mindig nem szólalt meg az ügyben.

 

Május végén több előterjesztés is felkerült a Budapest.hu-ra. Ezek közül az egyik a beruházási és felújítási engedélyezési okmányok III. ütemének jóváhagyása elnevezésű volt, amelyet Tüttő Kata főpolgármester-helyettes nyújtott be. A dokumentum sorra veszi a főváros által kezelt utak, közterületek felújítási munkálatait, amelyek a közelmúltban valósultak meg, és azokat is, amelyekre idén, illetve jövőre kerülne sor – írja a Hírnyolc.

Nem fog megszépülni az Orczy tér

A Tüttő-féle előterjesztésből kiderült, hogy a BKK útfelújítási programjában az Orczy tér, a Magdolna utca, a Dobozi utca, a Baross utcai szervizút felújítása egy projekt alatt futott. Ennek kisebb része (a Baross utcai szervizút, valamint a Magdolna utca egy szakasza) már megújult, azonban a hátralévő munkálatok nem fognak megvalósulni.

 

Mint a dokumentumból kiderült, a főváros felülvizsgálta azokat a helyszíneket, ahol a kivitelezés még nem kezdődött el, és úgy döntött, hogy ezek is kikerülnek a feladatok közül. Magyarán

Karácsonyék a már előkészített projekteket leállították, így többek között az Orczy tér felújítása sem fog megvalósulni. 

A Hírnyolc hozzáteszi, hogy az előbbieken kívül tervben volt a Baross utca-József körút és Orczy tér közötti szakaszának felújítása is, de a mostani döntés értelmében ezektől a fejlesztésektől is elesik Józsefváros.

 

Karácsony döntött a fejlesztések visszavonásáról
Az erről szóló határozatot egyébként Karácsony Gergely látta el kézjegyével, a főpolgármester mondta ki a végső szót. Mint ismert, a baloldali városvezető veszélyhelyzeti jogkörével (vissza)élve sorra hozza meg egy személyben, a Fővárosi Közgyűlést megkerülve a budapestiek életét nagyban befolyásoló döntéseket. Ezt azért teheti meg még mindig, mert a laposodó járványgörbe ellenére nem adta vissza korlátlan hatalmát a közgyűlésnek. Ez azt jelenti, hogy továbbra is rendeleti úton irányítja Budapestet: legutóbb fideszes vezetésű kerületeket büntetett azzal, hogy az elkövetkező négy évre nem adott támogatást nekik a főutak felújítására. Mint ismert, a kormány május 26-án benyújtotta azt a törvényjavaslatot, amivel visszaadja különleges felhatalmazását a parlamentnek.

 

Tarlós indította el a projektet

A történet azért is visszás, mert a korábbi városvezetés még támogatta a projektet. Mint ismert, 2018 nyarán jelentette be Tarlós István Kocsis Máté, a térség országgyűlési képviselőjének és Sára Botond, a kerület korábbi polgármesterének a társaságában, hogy megújul az Orczy tér.

A volt főpolgármester az induló beruházás kapcsán elmondta, a térnek a XXI. század elvárásai szerint és a közlekedési szempontok érvényesülése alapján egy új, zöldterületi és közterületi központtá kell válnia. “Most az Orczy negyed városrész következik, amelynek egyik első lépése, hogy a negyed kapuja, az Orczy tér a XXI. század elvárásai szerint szépül meg és válik a környék központjává” –  fogalmazott Tarlós István. Kocsis Máté pedig azt emelte ki, hogy “az Orczy út fő csomópontjának megújulása nemcsak 80 ezer kerületi életét segíti, hanem sok százezer budapesti lakos mindennapi közlekedését is megkönnyíti.”

A projekt megvalósítása annak rendje és módja szerint folytatódott. A Főpolgármesteri Hivatal arról tájékoztatta a nyilvánosságot 2018 decemberében, hogy elkezdődött az Orczy tér felújításának tervezése, a projekt kivitelezésének kezdetét pedig 2019 őszére tették.

Pikó nem szólalt meg az ügyben

Csakhogy időközben Karácsony megnyerte a főpolgármester-választást, a baloldal pedig elfoglalta a VIII. kerületet.

 

A jelek szerint Pikó Andrást, a városrész baloldali polgármesterét nem hatotta meg különösebben a veszteség, egyelőre nem kommentálta közösségi oldalán a hírt. A Hírnyolc ezért kérdéseket tett fel neki, azt tudakolván, mi volt a szerepe abban, hogy Józsefváros elesett egy komoly fejlesztéstől. A következőket kérdezték meg tőle:

  1. Történt-e egyeztetés a Főváros és Józsefváros vezetése között ebben az ügyben?
  2. Miért nem akadályozta meg?
  3. Biztosít-e forrást a kerület arra, hogy mégis megvalósuljanak a felújítások?

Ahogy beszámoltunk róla, a politikában (és a városirányításban) zöldfülűnek számító Pikónak nem sikerült lehívnia az előző városvezetés által kilobbizott fejlesztési pénzeket. Mint ismert, bekerült a 2020-as büdzsébe egy több mint egymilliárd forint értékű támogatási tétel az előző józsefvárosi és ferencvárosi városvezetés programjaira.

 

(Bordács Bálint, origo.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

Hoppá! A törvény előtt felelhet az óvodaösszevonás miatt a XVIII. kerület DK-s polgármestere

Keménymag – Az USA-hoz hasonló állapotokat fog az ellenzék is generálni – Videó