in ,

Zöld Budapest, mi? Karácsony Gergely most éppen 85 fa kivágásáról döntött

Veszélyhelyzeti jogkörével élve tegnapi döntésével 85 fa kivágására adott engedélyt Karácsony Gergely

Veszélyhelyzeti jogkörével élve tegnapi döntésével 85 fa kivágására adott engedélyt Karácsony Gergely – vette észre az Origo a főváros honlapján. Ez nemcsak azért visszás, mert főpolgármester-jelölti kampányának meglehetősen hangsúlyos eleme volt a fák és a környezet védelme, hanem azért is, mert ami most a legfontosabb, a védekezés, azzal jóval kevesebbet foglalkozik. Elég, ha a fővárosi fenntartású otthonokra utalunk. Ilyen például a Pesti úti idősotthon, ahol továbbra is kiugró a koronavírusban meghaltak és a fertőzöttek száma. A baloldali főpolgármester változatlanul nem hajlandó személyesen megnézni, mi van a Pesti úti idősotthonban, holott a Főváros a fenntartója az intézménynek. Nem nehéz elképzelni, hogy egy felelős főpolgármester – mint amilyen Tarlós István volt – már régen elment volna az otthonba tájékozódni.

“Vegyük vissza a tiszta levegőt, a fákat, a parkokat, amiket lassacskán mind elvesznek. Ez a kötelességünk, különben a gyerekeink már egy olyan városba fognak születni, ahol nem jó élni.”

“Nem elég a klímaváltozás fokozódó fenyegetése, továbbra is lépten-nyomon hallani újabb fakivágásokról. Budapestnek azonnali fordulatra van szüksége: óvnunk és fejlesztenünk kell a meglévő zöldfelületeinket, valamint újakat kell kialakítanunk városszerte.”

“Megóvjuk a város fáit, újakat ültetünk, és gondoskodunk róluk, hogy a budapestiek eljövendő generációinak biztosítsanak friss levegőt.”

Ez csak néhány kiemelés  Karácsony Gergely főpolgármester-jelölti programjából, amely a fákkal foglalkozott. Ennél jóval többször szerepelt a téma a 40 oldalas anyagban: összesen tizennégyszer olvasható a “fa” szó ilyen-olyan szövegkörnyezetben. Ebből normális esetben az következne, hogy az októberben megválasztott polgármesternek kiemelten fontos a természet, és a környezet védelme.

Ehhez képest tegnap a főváros hivatalos oldalán megjelent egy fakivágásról szóló főpolgármesteri határozat. E szerint  Karácsony 85, a Zrínyi úton lévő fa kivágására adott engedélyt. 

Mint ismert, a járvány miatt életbe léptetett különleges jogrend idején a főpolgármester egy személyben gyakorolhatja a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatásköreit, így ezt a döntést (is) egy személyben hozta meg. Kérdés, hogy nem lehetett-e ennél fajsúlyosabb témát találni akkor, amikor a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthon az ország járványügyi gócpontjává vált. Az intézmény lakói közül 44-en haltak meg, és több százan fertőződtek meg.

Ahogy többször megírtuk, Karácsony Gergely arra is képtelen volt, hogy személyesen odamenjen és megnézze, mi van a Pesti úti idősotthonban, hogy vannak az ott élő idős emberek. Nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy elképzeljük: Tarlós István már az első nap személyesen tájékozódott volna, ha az általa felügyelt intézményben ilyen járvány tört volna ki.

Sokan csodálkoznak amiatt, hogy Karácsony a veszélyhelyzet adta korlátlan hatalmát nem a járvány elleni küzdelemre használja.

 

 

(Bordács Bálint, origo.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

Kész, vége! Egri vízilabda klub élt: 100 évet. A Jobbik felszámolta

Ambrózy Áron is kiakadt az egri vízilabda csapat kinyírása miatt – Meg is van a véleménye