in ,

Wintermantel Zsolt: mi lesz a következő? Kedvezményes BKV-bérlet a DK-tagoknak?

Színház botrány

Kérdések tömegét tette fel Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén napirend előtti felszólalásában a Katona József Színház napokban kirobbant botrányáról. Mint kiderült: a színház kedvezményes jegyeket ajánlott fel DK-tagoknak. A kormánypárti politikus az iránt érdeklődött, hogy Máté Gábor színházigazgató pozícióban maradásáról ki dönt majd.

 

– Budapest tényleg mindenkié vagy csak a DK-párttagoké? – tette fel a kérdést Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. A frakcióvezető visszautalt a Katona József Színházban történt példátlan esetre, miszerint az előadások árának akár csaknem egyharmadát engedik el a fővárosi fenntartású, közpénzből működő teátrumban a DK-tagoknak.

– Mi lesz a következő? Kedvezményes BKV-bérlet a DK-tagoknak? – tette hozzá a frakcióvezető, aki azt a kérdést feltette, vajon mi alapján választotta pont a DK-t a Katona József Színház.

– Volt-e erről egyeztetés a baloldalon? Esetleg más színházak más pártoknak adnak kedvezményeket? Beléptetéskor be kell mutatni a DK-s pártkönyveket? A színházigazgatónak az ön által engedélyezett prémiumában szerepet játszott, hogy a legnagyobb baloldali párt tagjainak kedvezményt biztosítanak? Elítéli a színház ezen tevékenységét? Ha elítéli, akkor meddig maradhat a pozíciójában Máté Gábor? Vagy ebben az esetben, ahogy a külföldi kampány pénzekről, az ön jelöltségében is Gyurcsány Ferenc fog dönteni? – sorolta kérdéseit a kormánypárti képviselő.

Vizsgálják az ügyet
Karácsony Gergely főpolgármester mindössze annyit reagált, hogy a Katona József Színházban fegyelmi vizsgálat van folyamatban, ennek lezárultával az intézményfenntartó tájékoztatni fogja a nyilvánosságot.

A színházat védve megjegyezte: „az igazsághoz hozzátartozik, hogy ilyen típusú kedvezményt más intézményes partnereknek is felajánlottak”. A főpolgármester a színház közleményéből idézett, elmondása szerint ő is onnan tájékozódott az ügyben.

Wintermantel Zsolt felhívta a főpolgármester figyelmét, hogy ő a személyes véleményére volt kíváncsi az ügyben.

– Visszásnak tartom ez a helyzetet – válaszolt röviden Karácsony, aki szerint mindez egy „szerencsétlen ügy”, szerinte is joggal tart fegyelmi vizsgálatot a Katona József Színház a DK-s színházjegyek ügyében.

Mint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, a lapunk birtokába került belső levélből kiderült: az előadások jegyárainak akár csaknem egyharmadát engedik el a fővárosi fenntartású, közpénzből működő Katona József Színházban a DK-tagoknak. Néhány éve Gyurcsány Ferenc hírlevelében népszerűsítették a teátrum kormányellenes tüntetését és a DK-elnök személyesen is kiállt Máté Gábor igazgató újrázása mellett.

„Morálisan ingoványos”
– Az ügy morálisan elfogadhatatlan, az átlagembernél sokkal tehetősebb baloldali politikusoktól pedig arcátlan, hogy elvárják, kedvezményes jegyeket igénybe véve nézhessenek meg színházi előadásokat – jelentette ki ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az Origónak. A szakértő hozzátette: ebből is látszik, hogy ők nem a nép emberei, és nem a választókért, hanem a választók pénzéből saját magukért dolgoznak. Ha valóban olyan rossz lenne az emberek helyzete, ahogy beállítják, akkor pedig még inkább elfogadhatatlan, hogy az adófizetők pénzéből élő baloldali politikusok, akik ki tudnák fizetni a teljes árú jegyet is, egyéni kedvezménnyel járnak színházba.

– A korrupció ezen speciális, színházi formája kapcsán a politikai felelősség kérdése egyértelműen felvetődik: egy önkormányzatnak felelősen kell gazdálkodnia, itt pedig konkrétan az adófizetők pénzéből akarják kiegészíteni a DK-s párttagok jegyárkedvezményét – mutatott rá ifj. Lomnici Zoltán.

 

 

(Nagy Orsolya, magyarnemzet.hu)

 

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Nyílt levél Alföldi Róbertnek: mit szól ahhoz, hogy a Katonában a DK-sok olcsóbban kapnak jegyet? Most nincs véleménye???

Vége, becsicskult a párt! Eddig tartott a Momentum nagy lendülete: bejelentkeztek a budapesti Gyurcsány-listára