in ,

Vége, becsicskult a párt! Eddig tartott a Momentum nagy lendülete: bejelentkeztek a budapesti Gyurcsány-listára

Bár Donáth Anna pár napja kategorikusan kizárta a Gyurcsány-párttal való együttműködés lehetőségét, de a lilák egyik polgármestere már arról beszél, hogy nehezen lehetne a közös lista ellen érvelni a fővárosban.

Soproni Tamást, Terézváros polgármesterét kérdezte az ATV a Demokratikus Koalíció budapesti közös listás javaslatáról. Soproni szerint még nyitott kérdésnek számít, hogy átmegy-e a parlamentben a Mi Hazánk törvényjavaslata a tisztán listás fővárosi választásról, mely azt mondja ki, hogy

az a párt állíthat listát, amelyiknek van saját főpolgármester-jelöltje, vagy három polgármester-jelöltje.

A polgármester kifejtette: „szeretne bízni a kormánypártok erkölcsi iránytűjében”, abban – amit a Velencei Bizottság is megfogalmazott – hogy a választások előtt egy éven belül nem lehet a választójogi törvényt, a szabályokat módosítani, nem ajánlott.

Nem akarják „összezavarni a választókat”
A momentumos politikus felvetette, el lehet gondolkodni azon, hogy a polgármesterek részvételével vagy arányos választással jöjjön létre a Fővárosi Közgyűlés. De ha a parlament megszavazza a Mi Hazánk javaslatát, a tisztán listás fővárosi választást, akkor

nehezen lehetne a közös ellenzéki lista ellen érvelni

hogy egy közös listát, és egy közös főpolgármester-jelöltet állítson az ellenzék Budapesten jövő júniusban az önkormányzati választáson, annak érdekében „hogy ne zavarják össze a választóikat” – jelentette ki Soproni Tamás.

Mindez azért is érdekes, mert a VI. kerületi polgármester pártjának vezető politikusa, Donáth Anna egy hónapja szállt bele a Gyurcsány-pártba egy vitriolos publicisztikában, amelyben hazugnak nevezte a korábbi kormányfőt. Donáth pár nappal ezelőtt még egyértelműbben zárta ki a közös lista lehetőségét Gyurcsányékkal, mondván: „Nincs közös lista, nincs több orrbefogás”.

Kérdés, hogy ezek után van-e még visszaút a 2022-ben összefogó pártoknak, de tekintve, hogy Gyurcsányék pár napja bejelentették, hogy mégis támogatják Karácsony Gergelyt a jövő júniusi választáson, a Momentumnak nem sok mozgástere maradt az általa is támogatott főpolgármester tekintetében.

 

 

A másik fő kérdés, hogy Donáth iránya meghatározóvá tud-e válni az egyik legerősebb ellenzéki pártban, vagy többségben lesznek az összefogást akarók.

(Mandi)

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Wintermantel Zsolt: mi lesz a következő? Kedvezményes BKV-bérlet a DK-tagoknak?

Döbbenet – Semmi nem elég: Kamu Geriék tovább sarcolják a budapesti autósokat