in ,

VÉGE a Lyobbiknak

A vég kezdete

Jobbik: A kiugrott megyei képviselő szerint ennek a pártnak már vége

 

Bár Sneider Tamás kérdésünkre pár napja még azt mondta, a Jobbik egységes, nemhogy szétesni, szakadni sem fog és biztos benne, hogy nem lesznek tömeges kilépések, máris úgy tűnik, a Jobbik új elnöke rosszul mérte fel a kialakult helyzetet. A párton belül egyre nagyobb a zúgolódás. És megkezdődtek a kilépések is.

A minap a Jobbik Győr-Moson-Sopron megyei politikusa, aki megyei képviselő, plusz Győrújbaráton önkormányzati képviselő is, Facebook oldalán jelentette be, hogy összeférhetetlenség és a Jobbikban jó ideje megváltozott nézetek miatt a megyei önkormányzat Jobbik frakciójából és a pártból is távozik.

Szmik Lajos a PestiSrácoknak azt mondta, tapasztalati szerint a Jobbiknak vége van, teljesen szétverték és az okok nem csak a nézetkülönbségekben keresendők. “Olyan érzésem van, mintha a kifizető helyek újra elosztása és kiskirályságok építése kezdődött volna el” – fogalmazott a Győr megyei és győrújbaráti önkormányzati képviselő. Pénteken a Jobbik  Oktatási Kabinetének alelnöke, Fazekas Gabriella is szakított a párttal. 

 

 

Szmik Lajos a Jobbik régi meghatározó politikusa volt Győr-Moson-Sopron megyében. A párt megyei alelnöke, korábban megyei kampányfőnöke is volt. 2014-ben a megyei lista másodikjaként jutott a Győr megyei közgyűlésbe. Egyéni körzetében, Győrújbaráton 37 százalékos eredménnyel szerzett önkormányzati képviselői mandátumot.

Facebook bejelentése után megkerestük Szmik Lajost. Azt mondta már körülbelül másfél érik benne a gondolat, hogy a Jobbik nem az a párt, amelyikhez csatlakozott. De nem akarta befolyásolni a Jobbik választási eredményét, ezért várt. Az i-re a pontot az tette fel a Győr megyei politikusnál, ahogy Dúró Dórát megbüntették csak azért mert a tisztújítási kampányban nem a preferált elnökjelölt mellé állt.

A pártelnöki vétójog kapcsán kialakult vita volt az első jel, hogy valami nagyon nincs rendben. Akkor távolították el az elnökségből Novák Elődöt és Szávay Istvánt is próbálták háttérbe szorítani. Az akkor elindult folyamatok régiós szinten is megjelentek. Azokat, akik már letettek valamit az asztalra a mi megyénkben is elkezdték háttérbe szorítani és olyan emberek jelentek meg, kerültek előtérbe Jobbik színeiben, akik a lakosság érdekében, a helyi munkában semmit sem tettek. Tisztán kirajzolódott az átrendeződés, ami ellen többször felemeltem a hangom

– mondta portálunknak Szmik.

Az immár exjobbikos politikus szerint egyértelműen direkt rombolásba kezdtek. Még csak azt sem lehet mondani – vélekedett -, hogy a radikálisok kiszorítása, háttérbe szorítása történt volna, mert ő például soha nem tartozott a kifejezetten szélsőséges, radikális vonalhoz.

Ahogy én látom, ami történik most, az a kifizetőhelyek átvétele. 

A KISZORÍTÓSDI MECHANIZMUSA 

Tökéletesen mutatja a győrújbaráti, Győr megyei képviselő kiszorítása, hogyan is járnak el a Jobbikban azokkal, akiket már nem látnak szívesen az élvonalban és mást ültetnének a helyére. Szmik Lajos felidézte, hogy az utóbbi másfél évben gyakorlatilag fogalma nem volt, mi történik a pártban, a saját régiójában, megyéjében. Alelnökként nem kapott meghívást az elnökségi ülésekre.

Azt, hogy Győrújbaráton Jobbik fórum lesz, úgy tudtam meg, hogy megláttam a plakátot a buszmegállóban

– mesélte.

A kiszorítósdi eredménye az lett, hogy a választókerület jobbikos jelöltje április 8-án nem több, hanem 120 szavazattal kevesebb szavazatot kapott mint 4 évvel korábban.

Szmik Lajos (balra elöl) a győrújbaráti közgyűlésben. Itt is függetlenként folytatja a munkát, akár csak a megyei közgyűlésben, Fotó: Facebook

Szmik Lajos hangsúlyozta, hogy a megyei közgyűlésben semmi problémája nincs a frakciótársaival, jól tudtak együtt dolgozni. Elvi okok, és a Jobbikban történő folyamatok vezettek idáig, hogy kilépett. A pártigazgató a döntését elfogadta. Arra még nem kapott felkérést, hogy ez esetben a mandátumát is adja vissza, de azt nem is lenne hajlandó megtenni.

A választáson elért eredményem a lakosság belém vetett bizalma miatt alakult ki. Velük sem tehetném meg, hogy visszaadjam a mandátumom

– jegyezte meg.

Kérdésünkre, hogy szerinte válságban van-e a Jobbik és lesz-e pártszakadás azt felelte, a Jobbiknak gyakorlatilag vége van. A győri régióban szerinte már teljesen szétverték a pártot.

A kifizetőhelyek átvétele, újraosztása zajlik. Azokat, akik a pártot itt felépítették, már nem is jelölik tisztségekre. Tisztán látszik, hogy az új elnökségnek új arcok kellenek

– fogalmazott.

Kíváncsiak voltunk, hogy Szmik Lajos csatlakozik-e a pénteken Jobbikból már ki is zárt Toroczkai László táborához. A politikus azt mondta, megkeresést már kapott, de a döntését még nem hozta meg. Először meghallgatja Toroczkaiék elképzeléseit. Addig is függetlenként folytatja a politikai munkát, korábbi elveinek, meggyőződésének megfelelően.

FAZEKAS GABRIELLA: “ÉVEK ÓTA LÁTOM, HOGY NEM JÓ IRÁNYBA MENNEK A DOLGOK”

Nem várt tovább a számára már vállalhatatlan közegben Fazekas Gabriella sem, aki hatodik éve volt a Jobbik Oktatási Kabinetének alelnöke. A politikus csalódottságát, kilépésének okát Facebook oldalán osztotta meg. Azt írta, 2009-ben, amikor belépett, hitt benne, hogy  hogy ez az a párt, amelyik végre kimondja a magyar társadalom legsúlyosabb problémáit és radikális megoldásokat kínál a nemzet megmentésére.

A kezdet bíztató volt, a lelkesedésem nem lankadt. Talán soha semmit nem csináltam ilyen lelkiismeretesen… Visszagondolva az elmúlt évekre, mindig mindenhol ott voltam, legyen az standolás, rendezvény, tüntetés, szórólapozás, mozgósítás. Nemcsak a saját választókerületemben, hanem Budapest egyéb részein is – idézte fel az elmúlt években Jobbikban kifejtett munkáját. 

Fazekas volt terézvárosi polgármester jelölt, segítette a Jobbik köznevelési programjának kidolgozását. Kilenc év után úgy döntött, elég volt. Nem a munkából, hanem abból, ami a pártban történik.

Fazekas Gabriella tanár, a Jobbik Oktatási Kabinetének alelnöke (máig), itt még a párt zászlója alatt (középen) – Fotó: Facebook

A lelkiismeretem tiszta, az elveim, értékrendem nem változott. Évek óta látom, hogy nem jó irányba mennek a dolgok. Novák Előd eltávolítása a párt vezetéséből, majd a frakcióból már félig töltötte azt a bizonyos poharat. 

Aztán az a bizony pohár tovább telt, egészen addig, míg ki nem csordult. Felsorolja, milyen elvtelen, hazug politikával voltak körbevéve az utóbbi időben a Jobbik berkeiben. Attól kezdve, hogy a párt új vezetése a Jobbik sikertelenségét, választási bukását kizárólag a “hazug fideszes médiával” magyarázta, egészen odáig, hogy erőszakos agitációval mentek szembe a tisztújítási kampányban azokkal, akik nyíltan vállalták a véleményüket.

Toroczkai László előre levezényelt eltávolítása, Dúró Dóra elleni, az 50-es éveket idéző koncepciós eljárás, mellyel kizárták a frakcióból és mandátuma visszaadására szólították fel… a pohár túlcsordult

– írta a Jobbik volt oktatási szakpolitikusa.

Azt is megjegyezte, hogy szerinte a párt annyira aláásta tekintélyét, elveszítette korábbi választói bizalmát, hogy sokan már csak bosszúból is inkább a Fideszre szavaztak, és a végül elért választási eredményük is csak a taktikai szavazásnak köszönhető.

A JOBBIK HANYATLÁSA VONA HANUKA ÜZENETÉTŐL TOROCZKAI KIZÁRÁSÁIG ÉS TOVÁBB

Az első nagyobb kilépési hullám még a választások előtt indult Vona Gábor pártjában. A tagság egy jelentős része nem tudta lenyelni a korábban radikális nézeteket hangosan hirdető párt szemléletváltását.

Előbb Vonának a főrabbinak írt Hanuka üdvözlete, majd a Spinoza Ház béli szereplése váltott ki komoly indulatokat a nemzeti érzelmű jobbikosokból. Az sem tett jót a párt megítélésének és az elnök tekintélyének, hogy sorra kerültek nyilvánosságra az iszlám mellett tett megnyilvánulásai, valamint kitudódott terrorizmussal összefüggésbe hozott szervezetekkel, személyekkel való kapcsolata is.

A választási kampány hajrájára az is a napnál világosabbá vált, hogy Vona a korábbi radikális elveket megtagadva, néppártosodás címszóval egyre nyíltabban balra húz. Bár hivatalos szövetséget nem kötött a Jobbik egyik baloldali párttal sem, több körzetben egyértelműen felismerhető volt a háttéralku.

Így lett polgármester Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter, aki függetlenként eleinte ugyan a Jobbik támogatottja volt, megválasztása után mégis első útja a szegedi szocialista polgármesterhez, Botka Lászlóhoz vezetett.

Egyet jobbra, hármat balra. Vona Gábor a köztudottan baloldali Havas Henrikkel íratta meg életrajzát. Fotó: Facebook

Az egykor nemzeti radikális párt önmagából való kifordulásának eredménye, hogy szakított a Jobbikkal Morvai Krisztina független európai parlamenti képviselő, akit annak ellenére, hogy sosem volt párttag a Jobbikban, mégis azonnal azzal büntettek volna, hogy visszahívják a mandátumából, de Morvai nem hagyta magát.

Az előre borítékolható választási bukta meghozta az eredményét, Vona háttérbe vonult, legalább is a színpadon. Sokan azt mondják, a háttérből máig ő irányít. A tisztújítást megelőzően mindent elkövettek, hogy a cukiságpolitika előtti, radikális vonalat képviselő Toroczkai László támogatóinak számát amennyire csak lehet lecsökkenték.

Például az egész székesfehérvári alapszervezetet megszüntették, csak mert tudható volt, hogy küldöttjeik Toroczkaira szavaznának. Az ásotthalmi polgármester végül ha nem is sokkal, de alulmaradt az elnök választásban. Sneider Tamás új elnök irányába tett lépései, tárgyalási kísérletei, az eredeti elvekhez való visszatérés érdekében sorra kudarcot vallottak, ezért Toroczkai bejelentette, hogy platformot hoz létre a Jobbikon belül.

A mandátumot nyert képviselők közül azonnal csatlakozott hozzá Dúró Dóra, akit válaszul a Jobbik kizárt frakciójából és felszólította, hogy a mandátumát is adja vissza. És aki ki is lépett a pártból. Cikkünk itt olvasható.

Vona Sneidert az elnöki székbe segítette, Toroczkai pedig nem kívánatos lett a pártban. Fotó: MTI

Toroczkai ellen pedig etikai eljárás indult, ami péntekre azzal zárult, hogy kizárták őt a pártból. A politikus véleménye itt olvasható. Novák Előd erre közölte, ő is kilép a Jobbikból. Facebook-bejegyzéséről itt írtunk.

Kiemelt kép: PolgárPortál grafika 

(Füssy Angéla, pestisracok.hu)

HOPPÁ! – Trump szerint Oroszországnak is ott a hely a G7-csúcstalálkozón

Maci Lacit még mindig keresik – Dél felé tarthat a medve, keresik a nyomát