in

HOPPÁ! – Trump szerint Oroszországnak is ott a hely a G7-csúcstalálkozón

Donald Trump amerikai elnök pénteken Washingtonban beszélt erről, mielőtt elindult a tanácskozásra Kanadába

Donald Trump amerikai elnök pénteken Washingtonban beszélt erről, mielőtt elindult a tanácskozásra Kanadába.

Miért tartunk úgy tanácskozást, hogy Oroszország azon nem vesz részt?”

— kérdezte Trump. Az ügyben szűkszavúan nyilatkozó amerikai elnök még hozzáfűzte: Oroszországnak a tárgyalóasztal mellett a helye.

A G7 csoportnak az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország és Japán a tagja, a csoportban az Európai Unió is képviselteti magát. A csoport Oroszországgal kibővítve egy ideig G8 formátumban is ülésezett, de Oroszországot 2014 óta, az Ukrajna ellen elkövetett agresszió, a Krím félsziget elcsatolása óta nem hívják meg ilyen tanácskozásra.

A Fehér Ház pár órával korábban közölte, hogy Trump nem fogja megvárni a G7-csúcs végét, már szombaton elutazik Kanadából Szingapúrba, ahol kedden Kim Dzsong Un észak-koreai diktátorral találkozik.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő Trump felvetésére így válaszolt: Oroszország a G7-en kívüli más formátumokra helyezi a hangsúlyt.

Peszkov egyébként a héten arról beszélt, hogy Moszkva számára a G7-csoport az évek múltával vesztett fontosságából, mert a megváltozott politikai gazdasági környezetben egyre jelentősebbé válnak az olyan formátumok, mint a G20, amelyben Oroszország aktívan részt vesz. A szóvivő egyben elutasította az elméleti fejtegetéseket arról, hogy Moszkva beleegyezne-e a G8-hoz való visszatéréshez, ha ezt felajánlanák számára.

Giuseppe Conte új olasz miniszterelnök ugyanakkor kiállt az amerikai elnök javaslata mellett.

Egyetértek Trump elnökkel. Oroszországot ismét fel kell venni a G8-ba. Ez mindenki érdeke”

— írta Twitter-üzenetében Conte a kanadai La Malbaieból.

(forrás: Pörge Béla, 888.hu)

BRÉKING – Fake news, hogy a Fidesz előrébb hozná az önkormányzati választást

VÉGE a Lyobbiknak