in

Maci Lacit még mindig keresik – Dél felé tarthat a medve, keresik a nyomát

Nagy valószínűséggel dél felé halad a Tisza vonalában

Nagy valószínűséggel dél felé halad a Tisza vonalában az a medve, amely május végén először Nógrád megyében bukkant fel. Az állatot legutóbb a Csongrád megyei Tömörkénynél látták, majd a csütörtök délelőtti felhőszakadás elmosta nyomát, azóta nem találják – közölte a Kiskunsági Nemzeti Park. A közleményben arra kérték az lakosságot, hogy ne menjenek a közelébe és ne akadályozzák mozgását.

A közlemény szerint a Kiskunsági Nemzeti Park a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, a térségi polgárőrségek és a helyi vadásztársaságok keresik a medvét, mivel a délelőtti felhőszakadás után elvesztették a nyomát. A Készenléti Rendőrség éjjel hőkamerával segíti a munkát, nappal drónt is használnak, de a sűrű növényzetben nem könnyű az észlelése. A medvét 2-3 évesre becsülik, ivarérettség határán álló fiatal hím.

A nemzeti park azt is közölte, hogy mivel fokozottan védett fajhoz tartozik, ezért nem akarják kilőni. Szükség esetén csak elkábítanák, majd műholdas jeladót raknának rá, és a Bükki Nemzeti Parkba szállítanák, ahol szabadon engednék. A közleményben arra kérték az lakosságot, hogy – bár a medve eddig nem veszélyeztetett sem embert, sem háziállatot – ne menjenek a közelébe és ne akadályozzák mozgását.

Forrás/fotó: MTI; a kép illusztráció

(pestisracok.hu)

VÉGE a Lyobbiknak

Márki-Zay egy bunkó – szó nélkül távol maradt