in , , ,

Undorító! – Az EU gyarmatként kezeli Kelet-Európát

Az EU gyarmatként kezeli Kelet-Európát

Az EU gyarmatként kezeli Kelet-Európát

 

STRASBOURG

Ryszard Legutko lengyel EP képviselő a lengyel jogállamiságról tartott plenáris ülés után megjegyezte, úgy tűnik, valami régi gyarmatosító beidegződés él még Nyugat-Európában, amely feléled, amikor Kelet-Európa önrendelkezéséről és megerősödéséről van szó.

Az Európai Bizottság törvénytelenül jár el Lengyelországgal szemben, egyértelműen megszegi az uniós alapszerződéseket – jelentette ki Ryszard Legutko, a lengyel kormánypárt európai parlamenti képviselője szerdán, miután a Jog és Igazságosság (PiS) küldöttsége elhagyta az EP lengyel jogállamiságról tartott plenáris ülését.

Legutko szerint a lengyel jogállamiságról folytatott párbeszéd folyamán

Brüsszel teljességgel semmibe vette a lengyel kormány érveit, szemétkosárba dobja őket, és csak megismétli saját ajánlásait, amelyek igazából nem is ajánlások, csupán egy ultimátum”.

A szerdai strasbourgi plenáris ülésen nem volt vita, csupán támadásról volt szó – értékelt Legutko a PAP lengyel hírügynökségnek nyilatkozva.

Ehhez képest a lengyelországi helyzetről beterjesztett két határozattervezet közül a szigorúbbat fogadta el szerdán az EP, ennek értelmében a testület elkezdi előkészíteni az uniós alapszerződés hetedik cikke szerinti eljárás megindítását a lengyel kormánnyal szemben.

Fotó: AFP

Beszámolt arról, hogy az összes képviselőnek Varsó és az Európai Bizottság (EB) viszonyát leíró, tárgyilagos jelentést továbbított, szavai szerint azonban az Európai Néppárt képviselői, köztük Manfred Weber, valamint Guy Verhofstadt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért képviselőcsoport vezetője „a lengyelellenes hisztéria újabb hullámát gerjesztették”, anélkül, hogy akármilyen elemzést kézhez vettek volna.

Legutko szerint a szerdai vita annak az arroganciának a tünete, amellyel többek között Emmanuel Macron francia elnök Lengyelországról és a többi térségbeli országról szól.

Ez valamiféle régi gyarmatosító beidegződésekre emlékeztet, amelyek most élednek fel, amikor Kelet-Európa önrendelkezésre tesz szert, erősödik”

– fejtette ki Legutko.

„Megállapítom, hogy az EB törvénytelenül jár el Lengyelországgal szemben, ez az alapszerződések egyértelmű megszegését jelenti. A bizottságnak nincs ilyen hatásköre, érvényben van a hatáskör-átruházás elve” – jelentette ki a lengyel EP-képviselő, reagálva egyebek között arra, amit a testület első alelnöke, Frans Timmermans a vita során elmondott.

Fotó: AFP

A képviselő szerint az EB és személy szerint Timmermans kettős mércét alkalmaz. „Hallgatott, amikor Lengyeloroszágot az ő szövetségesei sajátították ki” – mondta Legutko, utalva az előző lengyel kormányra. A kettős mércét Legutko szerint Timmermans a katalán válságról szóló EP-vita során is érvényesítette, amikor „szintén hallgatott”. „Elképzelhetjük, mi lenne, ha a katalán eseményeknek csak az egytizede Lengyelországban történne” – fűzte hozzá a lengyel képviselő.

Az Európai Bizottság 2016 elején indított el jogállamisági eljárást Lengyelországgal szemben, a szerdai vita az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás elindításával járó, szankciók kivetését lehetővé tevő szakaszhoz nyithat utat. Az EP mostani ülésére, amelynek során határozatot is elfogadnak Lengyelország ügyében, a PiS saját határozattervezetet készített.

(MTI)

 

(Tóth Dalma, 888.hu)

Durván lebuktak a lengyeleket betámadó magyar politikusok – árulók!

Szégyen és gyalázat! Íme, a szégyenfal: ők hárman mondtak nemet a diákok és nyugdíjasok kártalanítására!