in

Továbbra sem stadion! – A szegediek évtizedes vágya teljesül az új fedett uszodával

A West Hungária Bau Kft. és a Délkonstrukt Zrt. kivitelezésében épülő uszodát már jövőre birtokba vehetik a lakosok.

Letették az Etelka úton épülő szegedi új fedett uszoda alapkövét. A West Hungária Bau Kft. és a Dél-Konstrukt Zrt. konzorciumban végzett kivitelezési munkálatokat már a napokban megkezdik, így ha minden a tervek szerint halad, jövő év végén, 425 nap múlva átadják az épületet – olvasható a szeged.hu oldalán.

Az alapkőletételen a város polgármestere elmondta, hogy bármilyen közvéleménykutatást is végzett az önkormányzat, a szegediek kívánságlistájának elején évtizedek óta szerepelt az új uszoda.

 

Látványterv: delmagyar.hu

Közösségi közlekedéssel és gépkocsival is könnyen megközelíthető lesz

Az új uszoda helyszínének kiválasztásakor az egyik fontos szempont volt, hogy a szegedi oldalon épüljön fel, mivel a jelenlegi létesítmények az újszegedi oldalon találhatók. A kijelölés másik fontos szempontja volt, hogy a helyszín gépkocsival, közösségi közlekedéssel és akár kerékpárral is jól megközelíthető legyen.

Az építkezés a földmunkákkal kezdődik, amit 1,5-2 hónap alatt végeznek, ezt követik a mélyépítési munkálatok, utána pedig a vasbetonszerkezet építése. A tervek szerint az uszoda épülete az ősz végén kezd majd el kiemelkedni a földből.

 

Nemzetközi versenyekre alkalmas medencék és wellness részleg is épül

A beruházással egy 1200 fős fix lelátós fedett versenyuszoda épül meg, amelyben 50 méteres, valamint 25 méteres úszóversenyek, illetve vízilabda-mérkőzések is megrendezhetők. Emellett az akadálymentes kialakításnak köszönhetően a különböző parasportversenyeket is lehet tartani. A létesítmény megfelel a Nemzetközi Úszószövetség, a FINA szabályainak és a tv-közvetítések feltételeinek is

A 13 ezer 305 négyzetméter nettó hasznos alapterületű uszodaépületben megtalálható lesz egy 50 méter hosszú, 25 méter széles, 10 pályás, 2,2 méter mély versenymedence, amelyből egy mozgatható válaszfal segítségével 2×10 25 méteres pálya alakítható ki.

A napokban elkezdődik a kivitelezés

 

A versenymedence mellett egy 25 méter hosszú és 15 méter széles, 6 pályás, 1,8 méter mély bemelegítő medence, egy 20 méter hosszú és 12,5 méter széles, 90 centiméter mély meleg vizes tanmedence, valamint melegvizes külső-belső lazító ülőmedence is az uszoda része lesz.

A sportolói és a lakossági igények teljes körű kielégítése érdekében kondicionáló termek, konferenciaterem, egyesületi irodák, gyermekmegőrző, tanulószoba, üzlethelyiség és egy wellness részleg is megtalálható lesz az új létesítményben. A lelátók az akadálymentes kialakításnak köszönhetően kerekes székkel is megközelíthetők lesznek.

 

Szeged lakosai dönthetnek az uszoda nevéről

A polgármester azt is bejelentette az alapkőletételen, hogy az új fedett uszoda elnevezésére a szegedieket kéri meg az önkormányzat. Ahogy a város lakói döntöttek az új villamosok és trolik színéről, az új híd elnevezéséről és a Móra park szökőkútjáról, úgy Szeged legújabb sportlétesítményének nevéről is ők dönthetnek.

(forrás:magyarepitok.hu)

Magyar siker! – Kozák Danuta és Kárász Anna döntős a kajak-kenu világbajnokságon

Agybaj – Márki-Zay pártot alapít