in ,

Magyar siker! – Kozák Danuta és Kárász Anna döntős a kajak-kenu világbajnokságon

Csütörtök délelőtt nyolc magyar hajóért szoríthattunk a portugáliai kajak-kenu világbajnokság előfutamaiban.

Csütörtök délelőtt nyolc magyar hajóért szoríthattunk a portugáliai kajak-kenu világbajnokság előfutamaiban. A Montemor-o-Velhóban rendezett versenyen mindegyik egységünk továbbjutott, ráadásul a Kárász Anna, Kozák Danuta páros már biztosan éremért küzdet.

A verseny előtt arra lehetett számítani, hogy rekkenő hőségben kell vízre szállnia a magyaroknak, azonban csütörtök délelőtt hűvös, 18 fokos, szélcsendes időjárás uralkodott a kajak-kenu pályán Montemor-o-Velhóban.

Elsőként Noé Bálint és Illyés Róbert párosa indult a K-2 1000 méteres távon. A Kalasnyikov, Vosztrikov egység a rajt után mindent kiadott magából, féltávnál még az élen állt az orosz hajó, a magyar páros harmadik volt. Ezt követően fehérorosz és a dán duó óriási hajrába kezdett, így a döntős helyezésért öldöklő csatát vívott a két egység. Végül a fehérorosz Miadzvedzeu, Yurenia páros végzett az élen, míg Noé és Illyés a hatodik helyet szerezték meg, amivel a középfutamba kerültek.

Ezt követően Mike Róbert és Korisánszky Dávid párosa következett a férfi kenu 1000 méteres előfutamában. A magyar egység lassan kapta el a rajtot, így féltávnál az utolsó helyen állt a mezőnyben. Azonban a mieink a hajrát nagyon megnyomták, maguk mögé utasították a brazil és a litván egységet is, így végül a negyedik helyen zártak, kiharcolva ezzel a középfutamos szereplést.

Kozák Danuta elképesztő magabiztossággal nyerte az 500 méteres előfutamotFORRÁS: SZALMÁS PÉTER/MKKSZ

A női K-1 500 méteres előfutamában Kozák Danuta rajt-cél győzelmet aratott.

Az ötszörös olimpia bajnoknak már száz méter után volt egy hajóhossz előnye, majd sikeresen tartotta az utazó sebességet, így 1:51.529-es idővel az első helyen ért célba az orosz Elena Aniushina előtt, ezzel bejutott a középfutamba.

A férfi K-1 500 méteres távon Nádas Bence remekül rajtolt, féltávnál a második helyen állt a cseh Josef Dostál mögött. A hajárban a két versenyző teljesen ellépett a mezőnytől, kis híján két hajóhossznyi előnyt harcoltak ki. Végül Dostál ért be az első helyre, míg Nádas másodikként kvalifikálta magát az középfutamba.

Kiss Tamás a második helyen jutott be a középfutambaFORRÁS: MTI/KOVÁCS TAMÁS

A női kenu 500 méteres előfutamában a 23 éves Lakatos Zsanett a harmadik helyen ért célba a kanadai Katie Vincent és az orosz Kseniia Kurach mögött, így bejutott a középfutamba. A férfi kenusok 500 méteres előfutamában Kiss Tamás féltávnál még a negyedik helyen lapátolt, majd óriási hajrát követően második helyen végzett a háromszoros német olimpiai bajnokot, Sebastian Brendelt megelőzve, ezzel kiharcolta a középfutamos szereplést.

A Kárász Anna és Kozák Danuta alkotta aranyesélyes női kajakos pároson már a felvezető sávban is érződött a koncentráció. Míg mások komótosan haladtak a rajtgép felé, addig a két magyar lány már húsz perccel a kezdés előtt is tűpontosan odafigyelt minden mozdulatra.

A Kárász Anna, Kozák Danuta egység magabiztosan jutott a döntőbe K-2 500 méterenFORRÁS: KAJAK-KENU SZÖVETSÉG/FACEBOOK

A rajt után az új-zélandi páros, Lisa Carrington és Caitlin Ryan haladtak az élen, őket követte a Kárász, Kozák páros. Az 500 méteres táv felénél is elsők voltak, míg a magyar páros szorosan követte őket. A hajrában Kárász és Kozák tartották a tempót, és magabiztos versenyzéssel beértek a második helyre, ezzel pedig bejutottak a szombati döntőbe.

Az utolsó délelőtti előfutamban szállt vízre Kopasz Bálint, akitől Hüttner Csaba szövetségi kapitány is kiemelkedő teljesítményt vár a világbajnokságon. A 21 éves algyői kajakos utazósebességben kezdte az 1000 méteres távot, de 500 méter után így is a második helyen állt.

Kopasz Bálint már az 1000 méteres előfutamban is óriásit mentFORRÁS: MTI/KOVÁCS TAMÁS

A hajrában egyre jobban megközelítette az élen halandó lengyel Bartosz Stabnót, majd a cél előtt 50 méterrel sikerült is megelőznie, így első helyen, legjobb idővel jutott be a középfutamba.

A vb csütörtök délutáni programjában további hat magyar hajó debütál. valamint Juhász Tamásnak, Suba Róbertnak és Varga Katalinnak szoríthatunk a para döntőkben.

(forrás:www.origo.hu)

Bréking! – Késelés történt Franciaországban, egy ember biztosan meghalt

Továbbra sem stadion! – A szegediek évtizedes vágya teljesül az új fedett uszodával