in

Tovább folytatódik az almaháború – Eddig százezer tonna gyümölcs rohadt a gazdákra

A gazdák továbbra is tiltakoznak

Bár szerdán végre tárgyalóasztalhoz ültek a szabolcsi almatermelők és az Austria Juice képviselői, továbbra sem közeledtek az álláspontok, nincs megegyezés, ezért a termelők továbbra sem szállítanak léalmát az üzembe és a sűrítmény gyártás sem tudott beindulni. Közben két kisebb üzem, Rauch és a Döhler ajánlatot tett valamivel magasabb 18, illetve 19 forintos felvásárlási árra, de még ez is messze van az önköltségi ártól, ezért a gazdák nemet mondtak és továbbra is kitartanak álláspontjuk mellett.

Amíg nem kapják meg az önköltségi árnál minimális 2 forinttal több, 25 forintos kilónkénti árat, addig nem szállítanak. A káruk már így is tetemes. A mai napig százezer tonna érett léalma rohadt el. Az Agrártárca és a szakmai szervezetek egy egységes uniós szabályozásban bíznak, közben megkezdődtek az előkészületei a gazdák összefogásával egy helyi termelők tulajdonában élló feldolgozóüzem létesítésének. 

 

Ahogy arról a hét elején beszámoltunk, eddigi legelszántabb harcukat folytatják a szabolcsi almatermelők a nevetségesen alacsony felvásárlói ár ellen, amit a legnagyobb piaci szereplő, az Austria Juice Kft. szabott meg. Mindösszesen 13 forintot lennének hajlandóak fizetni az ipari alma kilójáért, amikor annak előállítása a gazdáknak 23 forintba kerül.

Az Austria Juice továbbra is azt várja, hogy ingyen adjuk neki az alapanyagot – vélekedtek a termelők a szerdai megbeszélés után. Tehát egyelőre tartósnak tűnik a patthelyzet. Annak ellenére, hogy mindenki arra számított, a héten lesz megállapodás, ugyanis nem csak a termelőket éri kár, hanem a feldolgozót is, hiszen már egy hete el kellett volna kezdjék a gyártást, hogy teljesíteni tudják a piaci kötelezettségeiket. 

Az Austria Juice érdemi tárgyalás helyett a fenyegetés eszközét választotta. Miközben minimálisan magasabb árra tettek javaslatot: léalmáért 15, egyéb felhasználású ipari almára 18 forint kilónként, azzal próbálják sarokba szorítani a gazdákat, hogy közölték, Moldáviából és Bulgáriából is 15 forintos ajánlatuk van az alma beszállítására.

Az egyeztetés itt meg is szakadt. A termelők sem az Austria Juice 15, illetve 18, sem a Rauch 18, sem a Döhler 19 forintos ajánlatát nem fogadták el.

Szeméttelepre is került a szabolcsi léalmából – Fotó: Facebook

Az ellenálló, most már több mint egy hete demonstráló gazdák által létrehozott Facebook oldalra pénteken este azt írták ki, hogy továbbra sem szállít és nem is szüretel egyetlen gazda sem.

A helyzet napról napra változik, de sikerült az üzemek tudtára adni, hogy elszántak vagyunk. Legutoljára 10 éve mozdultak meg a gazdák, de SOHA nem volt még példa arra, hogy a gazdák ekkora áldozatot hozzanak, hogy eredményt érjenek el – fogalmaztak. 

A becslések szerint eddig mintegy százezer tonna léalma rohadt szó szerint a termelőkre, de bizakodók, mert az extraprofitra éhes feldolgozó sem kevés profitot veszít el, ha a jövő héten sem tudják beindítani a gyártást. Már pedig amíg nem adják meg a 25 forintos árat, addig a gazdák szerint nem is fogják. Kényszerítő eszközként pedig kiterjesztik a demonstrációkat. Kedd óta két helyszínen vannak jelen a tüntető termelők, az Austria Juice anarcsi és vásárosnaményi üzeménél. Azt mondják, előkészítés alatt a nagy megmozdulás, vagyis a jövő héttől akár már a többi üzem előtt is tüntethetnek.

A POFÁTLANSÁG NETOVÁBBJA… 

Jakab István a Magosz elnöke a Magyar Időknek adott interjúban jelezte, hogy az Austria Juice jogelődje, amely most extraprofitja érdekében kivéreztetné a magyar almatermelőket, a magyar állam támogatásával építhette fel az üzemét. Most teljes nyugalommal megteszik, hogy az önköltségi ár feléért, gyakorlatilag ajándékba kérik az almát a magyar termelőktől. Ajánlatuk ugyan annyi, mint amennyit az unión kívüli alapanyagért fizetnének. Ez Jakab szerint elfogadhatatlan!

A Magosz elnöke bejelentette, hogy a gazdák tovább demonstrálnak, engedélyt további három hétre kaptak a rendőrségtől. Egyelőre. Közben megkezdték az előkészületeket és a gazdák összefogásával, termelői kézben lévő feldolgozóüzemet fognak építeni.

AZ OSZTRÁK FELDOLGOZÓ ELLEN KARTELLEZÉS MIATT INDULHAT VIZSGÁLAT

Jakab István arról is beszélt, hogy az Austria Juice által tett megalázóan alacsony ajánlat befolyással bír a többi, mellesleg jóval kisebb piaci részesedéssel bíró felvásárló árára is.

Ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara etikai bizottságánál eljárást indítottak az ügyben.

A magyar léalma felvásárlási árának alakulása az elmúlt években – Fotó: KSH/MTI

RABSZOLGASORSRA ÍTÉLNÉ AZ OSZTRÁK MULTI A MAGYAR GAZDÁKAT 

Mit is szeretnének elérni a gazdák? Véleményük szerint az a sors, amire a feldolgozó jelenlegi ajánlatának elfogadása ítélné őket egyenlő a rabszolgasággal:

Ma Magyarországon egy multi megteheti, hogy rabszolgasorsra kényszerítsen több ezer gazdálkodót. Mert azt, amikor valakit munkára kényszerítünk úgy, hogy különböző szerződésekkel, hitelekkel magunkhoz kötjük és az elvégzett munka eredményéért kevesebbet ajánlunk, mint amennyit a dolgozó ráköltött, ezt hívhatjuk rabszolgaságnak – írják a Facebook oldalukon. 

Emlékeztetnek, hogy több ezer család élete, jövője a tét, sőt ennél is több, a magyar almatermelés jövője. Ami ma az almatermelőkkel történik, az szerintük azokat is érinti, akik ma még nincsenek ott a demonstrálók sorában: az alma napszámosokat, a permetezőszer gyártókat és kereskedőket, akik mellesleg idén is emeltek az áraikon.

Az Austria Juice osztrák székhelye – Fotó: Kurier.de

Értelmetlenül állnak az unió tétlensége előtt is, amely akkor hallgat, amikor ugyan azért a lengyel vagy német termékért kétszer, háromszor annyit kérnek, mint amit a magyarért fizetnének. És a magyar gazdának, még mielőtt kenyeret tesz a gyerekei asztalára, a nem létező profitból még a hiteleit is ki kellene fizetnie, de tőlük ezek szerint elvárható, hogy nem csak ingyen dolgozzanak, hanem még a tartalékaikat is feléljék, miközben például a legnagyobb léalma sűrítmény felhasználó, a Coca-Cola nem hogy csökkentené, hanem folyamatosan emeli az árait. 

Azt sem hagyják szó nélkül, hogy egyéb felhasználású ipari alma árát a legutóbbi tárgyaláson egy kicsit magasabbra tette a feldolgozó. Szerintük ezzel az egységüket akarják megbontani, hátha akkor a léalma termelők is beadják a derekukat:

Az osztrák multi okosan kisakkozta a stratégiát. A rezisztens alma árát kicsit magasabbra tette, hogy kompenzációval elérje a 20 forintot. Ez még mindig nem hoz egy gramm nyereséget sem, de egy kisebb gazdálkodót már eléggé elgondolkoztat ahhoz, hogy ha nagyjából kijön nullára, akkor már talán túléli a következő évet – írják. 

A FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTER SZERINT HOSSZÚ TÁVÚ SZERZŐDÉS ÉS MEGOLDÁS KELL, UNIÓS SZABÁLYOZÁSSAL

Nagy István agrárminiszter még kedden fogadta a szabolcsi almatermelőket. A megbeszélést követően a tárcavezető kifejtette, hogy hosszú távú megoldásban gondolkodnak. Mint mondta, az Agrárminisztérium több évre vonatkozó, a nemzetközi piacokhoz igazodó árképletet tartalmazó szerződés alkalmazásának előírását tervezi a termelők és a felvásárlók között a jövőben.

Az almatermelők kedden egyeztettek Nagy István agrár miniszterrel – Fotó: Agrár Napló

A tárca közleményben is tudatta, hogy a demonstráló gazdák a minisztérium maximális támogatását bírják. Nem hagyják, hogy az élelmiszerlánc leggyengébb szereplői kiszolgáltatottá váljanak. 

Nagy István miniszter a szabolcsi szon.hu-nak  (Szabolcs Online) adott lapinterjúban megjegyezte, hogy az idei magyar léalmatermés 730 ezer tonna, ami egyáltalán nem számít jelentős túltermelésnek. A korábbi években ennél jóval több, 900 ezer tonna léalma is termett és nem nyomta le így a felvásárlói árat. Vagyis a jelenlegi megalázóan alacsony ajánlott ár a feldolgozó részéről indokolatlan.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy visegrádi országok most még ennél is szigorúbb fellépést sürgetnek a tisztességtelen forgalmazói magatartással szemben. Azt szeretnék, hogy ez az előírás valamennyi felvásárlóra kötelező legyen, és hogy a gazdák ne szenvedjenek kárt a gazdaságilag erősebb szereplők által folytatott tisztességtelen magatartás miatt.

Az Európai Bizottság javaslata uniós szinten tiltaná be a gazdákkal kötött felvásárlói szerződések egyoldalú és visszamenőleges módosítását, ez szabályozás elfogadása segíthet a jövőben megakadályozni az olyan helyzetek kialakulását, amely jelenleg a magyar almatermelőket érinti.

Vezető kép: szabolcsi almatermelők demonstrációja a feldolgozó anarcsi üzeménél, MTI

(forrás: Füssy Angéla, pestisracok.hu)

Lemondásra szólították fel Ferenc Pápát!

Az uniós befizetések leállításával fenyegeti Olaszország a Brüsszelitákat