in ,

Lemondásra szólították fel Ferenc Pápát!

A katolikus egyházfő állítólag fedezte az egyik amerikai bíboros szexuális visszaéléseit.

Áll a bál Ferenc pápa körül, akiről az Egyesült Államok korábbi pápai nunciusa tett igencsak véleményes vallomást. A Katolikus Válasz által is hivatkozott dokumentum szerint a 77 éves Carlo Maria Viganò érsek azt írja: Ferenc pápa és az egyház befolyásos vezetői tagja aktívan fedezték (a bíborosi rangjától mostanra lemondott) Theodore McCarrick papnövendékekkel és papokkal szemben elkövetett szexuális visszaéléseit. A pápai nuncius vallomásában azt állítja:

 

A katolikus egyházfő tudott azokról a szigorú büntetésekről, amelyekkel még XVI. Benedek pápa sújtotta McCarrick-et, ennek ellenére úgy döntött, hogy mégis visszavonja azokat.

Az augusztus 22-én kelt dokumentumból kiderül: Benedek pápa „hasonló büntetéseket szabott ki McCarrick bíborosra, mint amilyeneket Ferenc pápa most szabott ki rá”. Sőt. Viganò érsek azt is elmondja, hogy személyesen is beszélt Ferenc pápával (nem sokkal a pápává választása után) McCarrick bíboros visszaéléseiről. Azonban, mint az egykori nuncius írja:

Ferenc pápa „következetesen fedezte őt”, és nemcsak, hogy „figyelmen kívül hagyta azokat a büntetéseket, amelyeket Benedek pápa kiszabott rá”, de McCarricket egyenesen „bizalmas tanácsadójává tette”.

Carlo Maria Viganò érsek azt írta: azért tálalt ki az újabb botrányról, mert „A korrupció elérte az Egyház hierarchiájának legtetejét”.

Viganò érsek a vallomásában odáig megy, hogy Ferenc pápát, és a Theodore McCarrick visszaéléseit fedező többi személyt lemondásra szólítja fel.

Ismert, Ferenc pápa szombaton Írországba utazott (bő három évtizede nem járt katolikus egyházfő az országban), ahol részt vett a katolikus Családok IX. Világtalálkozóján. Az itt, szombaton elmondott beszédét a Magyar Kuríron elolvashatjátok. Az írországi látogatás második (és egyben záró-) napján, a Dublinban tartott szabadtéri szentmise előtt Ferenc pápa váratlanul felolvasott egy nyilatkozatot, melyben – a mostani amerikai, illetve az ír visszaélésekre is reagálva – bocsánatot kért a papok, egyházi intézmények és a katolikus egyházi vezetők bűneiért.

Az Úr kegyelmére bízom ezeket a bűnöket, és bocsánatot kérek értük”

– fogalmazott az egyházfő.

(Nagy Gábor, 888.hu)

A süllyedő Jobbik képviselője durván nekiment a kormánynak

Tovább folytatódik az almaháború – Eddig százezer tonna gyümölcs rohadt a gazdákra