in , ,

Tehát beengedné őket – Márki-Zay: emberségesen kell bánni a menekültekkel – Videó

A miniszterelnök-jelölt a CNN-nek adott interjújában azt is elmondta, hogy szerinte Orbán Viktor és Szijjártó Péter nem keresztény.

 

„A gyűlöletpropaganda mögött Orbánék ugyanúgy beengendek pénzért letelepedési kötvényes bevándorlókat és vendégmunkásokat is, mint bármely más európai ország; amiben én változtatnék, az lényegében a gyűlöletkampány felszámolása és az emberséges bánásmód a menekültekkel szemben, akárhonnan is érkezzenek hozzánk” – mondta el a migrációra vonatkozó kérdésre Márki-Zay Péter.

 

 

Christiane Amanpour korábban Szijjártó Péterrel is készÍtett interjút, mely végül számára meglehetősen kínos eredményre vezetett. A magyar kormány az egyébiránt szintén bevándorló-hátterű Amanpour szerint különcködik, és az EU megbüntetett minket, illetve nem érti, miért ágálunk a bevándorlás ellen, ha egyszer alig van nálunk bevándorló. Szijjártó Péter ekkor leszögezte, a magyar kormány nem különcködik, a Schengen-övezetet védi, és azért ágálunk a bevándorlás ellen, hogy megelőzzük a problémát, amivel a nyugat-európaiak küzdenek; az EU pedig nem büntetett meg minket és nem érti, miért probléma, ha a magyar kormány szeretné megőrizni az ország hagyományait.

 

Márki-Zay az említett interjú bejátszására úgy reagált, hogy szerinte

Orbánban és Szijjártóban semmi keresztény nincs, gyermekkora óta gyakorló katolikusként ezt pedig ő tudja.

Szijjártó Péter mellesleg 1997-ben érettségizett a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban, maga is gyakorló katolikus. Amanpour megkérdezte a több éven át az Egyesült Államokban élő Márki-Zayt, mennyire látja lehetetlennek Orbán Viktor legyőzését annak tükrében, hogy a műsorvezető szerint „a Capitolium 2021. január 6-i ostroma is bizonyítja, már ott sem működnek rendesen a demokrácia intézményei”.

„Még így is ég és föld a különbség, mivel az USA demokratikus fékei és ellensúlyai működnek, ugyanúgy, ahogyan a szabad sajtó is. Irigylem az amerikaiaktól, hogy Magyarországhoz képest stabil demokráciával rendelkeznek” – válaszolta a baloldal miniszterelnök-jelöltje. „Nehéz széllel szemben, egy olyan választásra felkészülni, ahol a sajtó a kormányzat ellenőrzése alatt áll, és ahol a szabályokat menet közben Orbán úgy változtathatja meg, ahogyan neki tetszik” – ecsetelte problémáit Márki-Zay Péter.

Amanpour felhozta azt a Márki-Zay Pétert ért kritikát, hogy politikai stílusa Donald Trumpéhoz hasonlít.

„Egy olyan médiakörnyezetben, ahol alig kap az ellenzék szót, keménynek és szókimondónak kell lenni, hiába nem tetszik ez a magyar establishment egyes elemeinek. Ez az egyenes és néha kemény stílus segíthet abban is, hogy az ellenzék árulóit eltántorítsák attól, hogy megpróbálják szétverni az együttműködést. Az ellenzék esélyeit növeli, hogy 2019-től hiába számított Orbán az európai szélsőjobb előretörésére, ez nem következett be, sőt, ennek az ellenkezője történt azóta” – összegezte gondolatait Márki-Zay Péter, aki szerint éppen ezért jött el most az idő az Orbán-rendszer leváltására. „Nagyon nehéz legyőzni egy autokrata rezsimet, de egy egyesített ellenzékkel, és kemény, őszinte stílussal még így is sikerülhet” – mondta az ellenzék közös jelöltje Christiane Amanpournak.

A Márki-Zay Péterrel készült interjú sugárzása előtti műsorblokkban egyébként a migránsok előtt nyitandó „biztonságos út”-ról volt szó a globális tévécsatornán.

Márki-Zay mondataira közben reagált Deák Dániel, a XXI. Század Intézet elemzője is. Deák szerint Márki-Zay „ugyanott folytatja, ahol Karácsony Gergely abbahagyta: Márki-Zay Péter is megesküdött tegnap a CNN-en, hogy bevándorláspárti álláspontot fog képviselni. Mi sem bizonyítja jobban, hogy Karácsony támogatottságának összeomlása miatt csupán egy szerepcsere történt, de minden más maradt a régi”. Emlékezetes: Karácsony Gergely még baloldali miniszterelnök-jelöltként augusztusban a német Die Zeitnak azt nyilatkozta: „a menedékkérők emberi jogait biztosítani morális kötelességünk, és a programunk része, de nem fogjuk rányomtatni a választási plakátjainkra”, mert „ezzel nem tudunk választást nyerni.”

 

(mandiner.hu)

 

 

Add tovább!

Nyílt levél Trombitás Kristófnak és Kohán Mátyásnak! Mindkét (pozitív, negatív) kampány kell, de máshogy!

Az emberek autóit és házait adóztatná meg az EU – A V4-ek vétózni fognak, ha az EU az embereket akarná megadóztatni