in

Sírhatnak a libsik – Döntött az NVB arról, hogy lesz-e népszavazás az eutanáziáról. NEM LESZ!

Az ALS-ben szenvedő Karsai Dániel öccse, Karsai Péter még december közepén nyújtotta be a Nemzeti Választási Bizottsághoz a népszavazási kezdeményezést.

A HVG cikke szerint megtartotta ülését a Nemzeti Választási Bizottság, mely csütörtök délután három országos népszavazási kezdeményezésről döntött, köztük az életvégi döntések ügyében, az ALS-ben szenvedő Karsai Dániel öccse, Karsai Péter által kezdeményezett népszavazásokról is. A portál szerint a referendum tétje az volt, hogy kaphassanak-e a jelenlegi szabályokkal szemben büntetlenséget bizonyos esetekben az aktív eutanáziát segítők.

Karsai Péter még december közepén nyújtotta be a Nemzeti Választási Bizottsághoz a következő két kérdést:

– Akarja-e ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon, teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik gyógyíthatatlan, számukra elviselhetetlen mértékű fizikai vagy mentális szenvedést okozó, és emiatt az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen halálos betegségben szenvednek és az állapotukban nem várható javulás?

– Akarja-e ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon, teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik fizikai állapotuk okán az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, a javulás lehetősége nélküli helyzetben vannak?

Sasvári Róbert, a bizottság elnöke szerint a kérdések nem az eutanáziáról szólnak általában, hanem kifejezetten az asszisztált öngyilkosság törvényi tényállásáról, ezért határozattervezetében ő azt javasolta, hogy tagadják meg annak hitelesítését. Hosszas viták után az  NVB-tagok végül mindkét kérdést 8 igen, 4 nem ellenében utasították el, így nem lehet népszavazást tartani az eutanáziáról.

 

 

(Mandi)

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Elemzőt kérdeztünk a brüsszeli megállapodásról: Magyarország komoly előrelépést ért el ezen az uniós csúcson

Bognár Zsolt tesz rendet a fejekben Bayer Zsolt ügyben – A Bayer Zsolt-ügy margójára