in , ,

Semmit sem fizetett Brüsszel a magyar határvédelemért

Brüsszel egyetlen centet sem adott

A most leköszönt Európai Bizottság csupán ígéret szintjén támogatta Magyarország határvédelemmel kapcsolatos, a legutóbbi tájékoztatás szerint 1 milliárd eurót (325 milliárd forintot) meghaladó kiadásait, Brüsszel egyetlen centet sem adott – írja a Magyar Nemzet pénteken.

A lap felidézi, hogy a déli határon épített kerítés, azaz „a Szerbia felől érkező illegális bevándorlók feltartóztatására kiépített, rendőrök és katonák ezrei által üzemeltetett ideiglenes biztonsági határzár” az Európai Unió védelmét szolgálja és elérte a célját.

A kerítés megépítését egyébként éppen négy éve, a bálványosi szabadegyetemen Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be. A határzár átadását eredetileg 2015. november 30-ára tervezték, az előre hozott határidő miatt először úgynevezett gyorstelepítésű drótakadály (gyoda) készült el. Augusztus 29-én a Honvédelmi Minisztérium közleményben jelentette be, hogy a magyar-szerb határt lezárták, szeptember 14-ére elkészült a szerb határon a műszaki zár, a magyar-horvát szakaszt pedig október 15-ére sikerült lezárni – idézte fel a Magyar Nemzet.

Orbán Viktor 2016. augusztus 26-án jelentette be, hogy egy újabb, nagyobb tömegek megállítására alkalmas védvonal épül a déli határon. Ezt már elektromos jelzőrendszerrel is ellátták, valamint új hőkamerás terepjárókat is üzembe helyeztek.

A déli határon szolgáló katonák elhelyezésére négy védelmi bázist alakítottak ki 2017 márciusáig. Ebben osztrák műszaki katonák segítettek, míg a járőrfeladatokban a visegrádi együttműködés keretében lengyel, cseh és szlovák katonák, rendőrök is részt vettek.

A honvédség kisebb létszámban jelen lévő egységei mellett a határon főként rendőrök szolgálnak.

Míg 2015 elejétől október 15-éig Szerbia felől mintegy 204 ezer, Horvátországon keresztül 185 ezer illegális bevándorló érkezett, addig a lezárást követően, 2015. október 18-án már csupán 41 migránst fogtak el a határokon.

A lap cikke szerint Brüsszel semmit sem fizetett a határvédelemért, pedig erre több ízben is ígéretet tettek az európai politikusok.

(forrás: Pörge Béla, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Az ész megáll! Többmilliós kártérítést kap a battonyai gyilkos a rossz börtönkörülmények miatt

Tanácsok a Kanári-szigetekre költőző MSZP-s Tóbiás Józsefnek