in , ,

Salvini: egyetlen tengeren fedélzetre vett migráns sem érhet partot Olaszországban

Matteo Salvini olasz belügyminiszter csütörtök reggel osztotta meg álláspontját a Diciotti nevű hajóról, amely köztudottan migránsokat szállít Európa felé

A Diciotti nevű hajó fedélzetén Catania kikötőjébe érkezett migránscsoport minden tagja illegális bevándorló – nyilatkozta Matteo Salvini olasz belügyminiszter csütörtök reggel, hangsúlyozva, hogy a miniszterelnökkel, Giuseppe Contéval teljes összhangban tiltotta meg a migránsok partra szállását.

Matteo Salvini rádióinterjúban hangsúlyozta: a célja az ausztráliai migrációs modell megvalósítása, vagyis egyetlen tengeren fedélzetre vett migráns sem érhet partot Olaszországban. Az ország ugyanis Salvini szerint nem válhat hatalmas migránstáborrá.

A belügyi tárca vezetője kijelentette, nem tart az olasz államfő beavatkozásától, hogy Sergio Mattarella esetleg engedélyezi a migránsok leszállását a Diciotti hajóról.

Nem tartok semmitől, lelkiismeretem rendben van, nagyon jól dolgozom együtt Conte miniszterelnökkel és Luigi Di Maióval is”

– mondta Matteo Salvini az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusaira utalva.

Fotó: AFP

Ami a szintén a kormánypárt, az M5S-höz tartozó Roberto Fico, a képviselőház elnökének korábbi felszólítását illeti, miszerint a belügyminiszter haladéktalanul engedélyezze a migránsok partra szállását, Matteo Salvini úgy válaszolt, hogy

Ficónak túl sok ideje van arra, hogy beszéljen (.) Fico az M5S problémája, mivel pártjával teljesen ellentétes állásponton van.”

Az olasz parti őrség Diciotti nevű hajója csütörtökön vette a 177 fős migránscsoportot fedélzetére. Danilo Toninelli infrastrukturális és közlekedési miniszter, M5S-politikus hétfőn engedélyezte, hogy a Diciotti Catania kikötőjében megálljon. Matteo Salvini belügyminiszter, a Liga politikusa viszont nemet mondott arra, hogy a migránsok olasz területre lépjenek. A belügyminiszter szerda este csak 27 felnőtt kíséret nélküli kis- és fiatalkorúnak engedélyezte, hogy leszállhassanak a hajóról. Így 150-en maradtak a Diciottin.

Sajtóértesülések szerint többségében fiatal eritreai férfiakról van szó.

(forrás: Forisek Ádám, 888.hu)

Agybaj – Márki-Zay pártot alapít

Hoppá, Orbán épp kiszáll a kormánygépből. Ja, nem.