in , ,

Rezsicsökkentés – Magyarországot másolják: befagyasztják a háztartási áram árát Szlovákiában

A szlovák kormány és az ország meghatározó áramtermelői megegyeztek arról, hogy enyhítik a háztartások magas energiaárak miatt megugrott költségeit.

 

A szlovák kormány és az ország meghatározó áramtermelői megegyeztek arról, hogy enyhítik a háztartások magas energiaárak miatt megugrott költségeit. A Szlovák Villamos Művek 2024-ig a jelenlegi, 61,21 eurós megawattóránkénti (MWh) szabályozott áron fogja ellátni a szlovákiai háztartásokat villamos energiával, írja az Új szó.

 

Megállapodtunk a villamosenergia-árak elkövetkező három évre érvényes stabilizálásáról. A Szlovák Villamos Művek (SE) 2024 végéig a háztartásoknak szállított villamos energia szabályozott, áfa nélkül 61,21 eurós megawattóránkénti árát fogja felszámítani. Ha az állam által szabályozott átviteli és elosztási díjak, valamint a rendszerüzemeltetési díjak nem változnak, a háztartások számára a villamos energia végső ára ebben az időszakban változatlan marad

– mondta el Igor Matovič pénzügyminiszter, miután szerdán aláírta a Szlovák Villamos Művekkel kötött egyezséget. Az említett ár az áramra, mint „nyersanyagra” vonatkozik, ami a háztartások áramszolgáltatóknak fizetett összegnek nagyjából a 45 százalékát teszi ki.

Matovič szerint a fent említett áron évi 6,15 terawattóra villanyenergiát kötöttek le az áramtermelőnél, miközben a szlovákiai háztartások együttes fogyasztása évente körülbelül 5,6 terawattóra.

Ha az említett alku nem jött volna létre, a háztartási áram végső ára – a jelenlegi tőzsdei árak alapján – jövőre mintegy 80 százalékkal emelkedne, a kilowattóránkénti szabályozott ár így elérné a 148,67 eurót. Richard Sulík gazdasági miniszter becslése szerint 2023-ban és 2024-ben együttesen így minden háztartás átlagosan 500 eurót takaríthat meg. Ez áfával együtt körülbelül egymilliárd eurós megtakarítást jelent a családoknak.

(Új szó)

(portfolio.hu)

 

 

Add tovább!

Gulyás Gergely üzent a hazaárulónak: Ujhelyi István levette a sárga csillagot, hogy meg tudja ölelni Gyöngyösi Mártont

Szentesi Zöldi László Makiról: hülye és amatőr