in

Paks 2 az egyik legfontosabb, hogy energianagyhatalom lehessünk – Paks II: jövőre lendületet kap a tendereztetés

A magyar pályázók nagy arányára számít a Roszatom a 2018-ban kiírandó újabb 15 tenderén. A Paks II projekt előkészítő munkálatai is jövőre kezdődnek.

Paks II: jövőre lendületet kap a tendereztetés

 

A magyar pályázók nagy arányára számít a Roszatom a 2018-ban kiírandó újabb 15 tenderén. A Paks II projekt előkészítő munkálatai is jövőre kezdődnek.

 

 

Kétmilliárd euró értékben tervez kiírni 15 tendert 2018-ban a Roszatom, a paksi atomerőmű kapacitását fenntartó beruházás fővállalkozója. Az orosz atomenergetikai konszern nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese a Budapesten tartott kétnapos beszállítói fórum, az Atomex Europe alkalmából beszélt a Paks II beruházás tervezett menetéről. Kirill Komarov elmondta, hogy a pályázati kiírások első sorban berendezések szállítására és építési munkálatokra vonatkoznak majd. A közbeszerzések megfelelnek az Európai Unió törvényeinek, a belföldi beszállítók negyvenszázalékos részvételét az eljárások átláthatósága biztosítja.

A konszern vezetője tájékoztatott arról is, hogy a jelenlegi legfontosabb feladat a műszaki tervdokumentációk és a létesítési engedély összeállítása. Ezzel párhuzamosan elkezdődnek az előkészítő munkálatok a jövő év elején: ezek még nem érintik a nukleáris területet, hanem a kiszolgálóépületek megépítéséről van szó. A két új, egyenként 1200 megawatt kapacitású atomerőművi blokk kivitelezése 2020-ban kezdődhet.

Komarov elmondta azt is, hogy a tendereken induló cégeknek minden segítséget megadnak annak érdekében, hogy adminisztratív vagy más jellegű tévedés ne vezessen kizáráshoz, így lehetőség lesz iratpótlásra, iratbetekintésre is. Az atomerőmű két új turbinaszigetére – a turbinákra és a generátorokra – júliusban kiírt tender eredményét az év végéig hirdeti ki a Roszatom, az eljárás második szakaszába a GE Hungary Kft. és az Alstom Power Systems konzorciuma, valamint az orosz Szilavije Masini került be.

A szerződésben vállalt 40 százalékos magyar beszállítói hányad csak nagy erőfeszítésekkel érhető el

Fotó: Kurucz Árpád

A szerződésben vállalt 40 százalékos magyar beszállítói hányad csak nagy erőfeszítésekkel érhető el

Az új blokkok gazdasági és technológiai szempontból is megfelelnek minden, a fukusimai erőmű katasztrófája után hozott szigorú nemzetközi előírásoknak is – jelentette ki a vezérigazgató-helyettes. Hozzátette: minden a Paks II projektbe fektetett euró kétszeresen is megtérül Magyarországnak, hiszen a legalább hatvan évig működő paksi blokkok akár hatvanmilliárd dolláros nyereséget hozhatnak.

A paksi atomerőmű új blokkjaiért felelős tárca nélküli miniszter elmondta: a szerződésben vállalt negyvenszázalékos magyar beszállítói hányad eléréséért nagy erőfeszítések kellenek. Elmondta: a hazai nehéziparon belül az elektromos gépgyártás szinte teljesen megszűnt, a gond viszont a kormányzat és a beszállítók együttműködésével megoldható. A miniszter feladatként a cégek integrációját és a szakemberek képzését jelölte meg. Szerinte az új blokkok olcsó energiával biztosítják a fenntartható gazdasági fejlődést, emellett munkahelyeket teremtenek.

 

(Somogyi Orsolya, magyaridok.hu)

Az RTL Klubból ez tuti kimarad – Soha nem látott növekedés az építőiparban

Szétzuhan az MSZP – Kilépett az MSZP-ből Horváth Imre