in

Az RTL Klubból ez tuti kimarad – Soha nem látott növekedés az építőiparban

A magyar építőipar látványosan és korábban nem tapasztalt ütemben nő

A magyar építőipar látványosan és korábban nem tapasztalt ütemben nő, ezért a rendszerváltás óta először péntekre csúcstalálkozót szerveztek a kormány képviselői, a húsz legnagyobb építőipari vállalkozás küldöttei és az ágazat legfontosabb szereplői, a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek részvételével – jelentette be sajtótájékoztatón Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Budapesten, kedden.

  • Az építőipar teljesítménye idén közel harmadával bővült
  • A rendelési állomány 4 ezer milliárd forint
  • Új kihívások előtt a szektor
  • Az áfacsökkentés meghosszabbítása nem kerül napirendre a csúcson

Szeptemberben több mint 23 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye az egy évvel korábbihoz képest, s ez a bővülési ütem várhatóan kitart az év hátralevő részében is – fűzte hozzá a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály megjegyezte: az építőiparban az első háromnegyed évben 130 százalékkal nőtt a megkötött szerződések száma.

A családi otthonteremtési kedvezmény beváltotta a hozzá fűzött reményeket, az első háromnegyed évben közel nyolcezer új lakás épült – hangsúlyozta Varga Mihály.

Hozzátette: a lakásépítési engedélyek számának 52 százalékos növekedése azt jelzi, hogy van még lendület az ágazatban.

Az építőipar újfajta kihívás elé került, az egyre erősödő munkaerőhiány miatt a munkaerő pótlása és szakképzése fontos kérdés lesz a jövőben, állapította meg.
A kormány célja az építőipari ágazati konzultációval, hogy valamilyen módon segítséget nyújtson a szektor képviselőinek abban, hogy „gond nélkül képesek legyenek teljesíteni megrendeléseiket”, illetve a nagyobb beruházások kifutásával is folytatódhasson az ágazat bővülése – összegezte Varga Mihály.

Az építőiparban is nagyon kedvezőnek ítélik meg a jelenlegi üzleti környezetet

Fotó: Havran Zoltán

Az építőiparban is nagyon kedvezőnek ítélik meg a jelenlegi üzleti környezetet

Részleteket újságírói kérdésre sem árult el a várható intézkedésekről, mindössze annyit mondott: rendszerszinten is foglalkozni kell a hatékonyság, a szakemberhiány és a különböző technológiai újdonságok kérdésével. Az áfa-szabályok módosítása egyelőre nincs napirenden – fűzte hozzá.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy idén az építőipar 25 százalékkal növelni fogja a teljesítményét, ami 2200-2300 milliárd forint értékű teljesítményt jelent.

Jelenleg 4000 milliárd értékű élő megrendelés állománya van az építőiparnak, és hónapról hónapra növekszik ez a szám – tette hozzá.

Koji László szerint amennyiben az építőipar nem képes növelni kapacitásait, akkor 2018-2019-ben legalább 550-600 milliárd forintos rés keletkezik a fizetőképes kereslet és a szektor kapacitásai között.

A pénteki találkozón a szakma képviselői a miniszter elé terjesztik elképzeléseiket a beruházások élénkítéséről, a foglalkoztatási helyzet javításáról, a finanszírozási kérdésekről, illetve a cégek szervezettebb együttműködéséről – tájékoztatta a résztvevőket az érdekképviselet vezetője.

 

(magyaridok.hu)

Egyre nagyobb sz@rban van Botka – Tovább nyomozhatnak a szegedi piac ügyében

Paks 2 az egyik legfontosabb, hogy energianagyhatalom lehessünk – Paks II: jövőre lendületet kap a tendereztetés