in , , , , ,

Orbán Viktor: “Soha korábban nem voltak ilyen erősek a V4-ek”, “Hajrá, horvátok!”

Minden eszköz, amely az ország megvédéséhez szükséges migrációügyben, a kormány és a parlament rendelkezésére áll

Minden eszköz, amely az ország megvédéséhez szükséges migrációügyben, a kormány és a parlament rendelkezésére áll – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A miniszterelnök megjegyezte ugyanakkor, hogy a migrációtól függetlenül

szükség van egy jól felszerelt hadseregre is,

mert ha ma Magyarország egy fegyveres fenyegetéssel nézne szembe, a hadsereg csak korlátozottan lenne képes ennek elhárítására. A szerdán elfogadott alkotmánymódosítást és Stop Soros törvénycsomagot Orbán Viktor szép, kifinomult jogi munkaként jellemezte. Megjegyezte továbbá, hogy

nagyon nehéz lesz bárkinek is belekötni egy olyan parlamenti döntésbe, amely 80-90 százalékos többséget élvezett az Országgyűlésben.

A V4-ek csütörtöki találkozójával kapcsolatban Orbán Viktor a 180 perc műsorában azt mondta:

soha korábban nem voltak ilyen erősek a V4-ek; úgy fogalmazott, amikor felvették a V4-ek tagjait az unióba, azt gondolták, hogy véget ért az együttműködés, de “a történelem nem ért véget azzal, hogy bekerültünk az unióba”.

Hozzátette: a tagállamok vezetői rájöttek arra, hogy együtt sokkal többet tudnak elérni, mint külön-külön. Orbán Viktor kifejtette:

ez a négy ország gyorsabban fejlődik, gyorsabban növekszik és visszatalál a régi, fejlett színvonalhoz.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy jónak lenni nem mindig egyszerű, hiszen jelenleg felelősen kell jónak lenni. Példaként hozta a migrációt, amely kapcsán kiderült, hogy felelősen jó embernek lenni nem azt jelenti, hogy beengedünk mindenkit Európába, hanem azt jelenti, hogy úgy nyújtunk segítséget másoknak, hogy közben nem tesszük tönkre a saját kultúránkat és a közbiztonságunkatA V4-ek felelősen viszonyulnak a bevándorláshoz, és az idő ezt igazolta – emelte ki a miniszterelnök. A kormányfő úgy fogalmazott:

amíg Európa minden migránst beengedne, addig a V4-ek senkit. Ezért meg is támadták a V4-eket

– mondta Orbán Viktor.

Úgy folytatta: ma három nagy kérdés van asztalon, ha a migrációról beszélünk Európában. Az egyik az, hogy megvédjük-e a határokat. Hozzáfűzte: valakik szerint meg kell védeni a határokat, mások szerint a határvédelem rossz dolog. A második nagy kérdés a miniszterelnök szerint, amire megoldást kell találni, hogy mit csináljunk azokkal, akik már beáramoltak. “Az egyik fél azt mondja, hogy örüljünk nekik, a másik fél azt mondja, hogy abban segítsünk nekik, hogy hazatérjenek és jó életet tudjanak kialakítani” – fejtette ki. Harmadik kérdésként azt említette, hogy kit engedjünk be a jövőben a határok mögé.

Mi azt mondjuk, hogy nem engedünk be senkit”

– szögezte le Orbán Viktor.

Orbán Viktor a rádióinterjúban a jövő heti uniós csúcsról azt mondta: központi kérdés lesz a bevándorlás, ezért nagy vitákra számít. A kormányfő úgy fogalmazott,

Magyarországnak az az érdeke, hogy ne a magyar-szerb határon legyen az Unió déli határa.

Donald Tusk mai budapesti látogatásáról azt mondta, nagyon várja. Hozzátette, az Európai Bizottság félreértelmezi szerepét, hiszen az a feladata, hogy az uniós szabályokat minden tagállam betartsa, de néhány évvel ezelőtt kitalálták, hogy ők politikai bizottság lesznek, megtámadják Lengyelországot és Magyarországot is.

Van egy zavar az Európai Unió intézményrendszeren belül, ma azt fogjuk kitalálni, hogy ezt hogyan fogjuk helyreállítani

– jelentette ki Orbán Viktor.

Az interjú végén szóba került az oroszországi világbajnokság is. Orbán elmondta, hogy minden meccset megnéz, ha nem tudja élőben, akkor felvételről. Alapvetően Peru-szurkoló, és vérzett a szíve, hogy kiestek. A tegnap Horvátország–Argentína meccs kapcsán – ahol a horvátok 3-0-ra verték az argentinokat – pedig azt mondta, hogy a horvátoknak akár világbajnoki esélyei is lehetnek.

Gratulálok nekik, hajrá, horvátok!

MTI/PS; Fotó: MTI

(forrás:pestisracok.hu)

Indulhat a harc: beszólt a Velencei Bizottság a Stop Soros miatt

ELSZÓLÁS – Jean-Claude Juncker: „nem vagyok részeg” – Senki sem kérdezte tőle