in ,

Olasz kormányalakítás – Pofára esett Merkel és Juncker bábja

Hatalmasat bukott a baloldali olasz államfő…

Hatalmasat bukott a baloldali olasz államfő, miután az általa kijelölt „szakértői kormányfő” képtelen volt egy kormánylistát összeállítani. Szinte senki sem vállalta a miniszteri tisztségeket. Az olasz pártok ugyanis egytől egyig közölték, hogy nem kérnek az államfő szakértői kormányából. A kutyaszorítóba került elnök így rákényszerülhet, hogy mégis kinevezze a Liga-M5S kormányt, amelyet ráadásul egy újabb jobboldali párt, az Olasz Testvérek is támogatásáról biztosított, így a koalíciónak még nagyobb többsége van a Parlamentben.

Segio Mattarella olasz államfő. Merkel és Juncker bábjaként viselkedik
Segio Mattarella olasz államfő. Merkel és Juncker bábjaként viselkedik

A helyzet egyre feszültebb, főleg mióta az Európai Bizottság német tagja elképesztő arroganciával azt üzente az olaszoknak, hogy majd a piac megtanítja őket helyesen választani a választásokon. Ez s vérlázító üzenet csak olaj volt a tűzre, amely pártállástól függetlenül kiverte a biztosítékot az olasz választóknál. A helyzet annyira súlyos volt, hogy még Juncker is kénytelen volt nyilvánosan leszúrni a német biztost a kijelentése miatt.

Az olasz államfő egyébként rosszul jár az időhúzással, ugyanis a felmérések szerint a megfúrt koalíció két pártja összességében erősödik, így egy új választás után még nagyobb választói felhatalmazással kezdhetnének kormányalakításba.

Persze könnyen lehet, hogy a Merkel és Juncker bábjának tartott államfő, Sergio Mattarella tényleg csak az időt akarja húzni minden áron, hogy Berlinnek és Brüsszelnek lehetősége legyen az Unióban tervezett migránspátyolgató döntések áterőltetésére, amelyet egy új olasz kormány biztosan megvétózna.

Az olasz politikai helyzet egyébként óráról órára változik.

Az olasz szakértői kormány megalakításának „felfüggesztését” jelentette be Carlo Cottarelli kijelölt miniszterelnök szerdán, hangsúlyozva, hogy új lehetőség merült fel politikai kormány felállítására. Carlo Cottarelli közleményében azt írta, a fejleményekre vár. Sajtóértesülések szerint a miniszterelnök-jelölt kész a visszalépésre.

A kormányalakítással hétfőn megbízott Cottarelli arra utalt, hogy Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője az M5S és a Liga közös kormánya megalakításának újraindítására szólította fel Sergio Mattarella államfőt. Matteo Salvini, a Liga vezetője egyelőre továbbra is új választásokat szorgalmaz.

Sergio Mattarella államfő azután bízta meg kormányalakítással a közgazdász Carlo Cottarellit, hogy vasárnap nemet mondott az M5S és a Liga pénzügyminiszter-jelöltjére, és ezzel megakadályozta a két párt közös kormányának létrejöttét.

Az államfő szakértői kormányban látta a megoldást, amely az új választásokig vezetheti Olaszországot. A Carlo Cottarelli által vezetendő kormánynak azonban egyetlen párt sem kíván bizalmat szavazni. Ezért kedden az M5S, a Liga és a balközép Demokrata Párt (PD) is minél előbbi parlamenti választásokat szorgalmazott.

A felfokozott és kaotikus helyzetben Luigi Di Maio, aki hétfőn még az államfő elleni mozgósításra szólított fel, együttműködést ajánlott fel a köztársasági elnöknek az M5S-Liga közti kormányalakítás újraindításával. Az M5S vezetője nyilatkozatai szerint a miniszterelnök-jelölt ismét Giovanni Conte lehet, aki vasárnap adta vissza korábbi kormányalakítási megbízatását. Luigi Di Maio azt sem zárta ki, hogy a miniszterelnök-jelölt ezen a ponton a Liga politikusa is lehetne, ami meglepetésnek számít, hiszen a két párt közötti szerződés értelmében a kormányfőt a március 4-i választásokon 32 százalékot szerzett M5S jelöli, nem pedig a 17,4 százalékos Liga. Igaz, a legfrissebb felmérések szerint a Liga támogatottsága már 27 százaléknál van, miközben az M5S 29-re csökkent.

Matteo Salvini kijelentette, a politika nem piaci adok-veszek, a szálakat államfő bogozta össze, ezért most neki kellene megoldást találnia. Salvini bejelentette, hogy az olasz államfő közvetlen megválasztását akarják bevezetni. A Liga vezetője azonban hangsúlyozta, hogy a párt „nem akadályozza, hogy megoldás szülessen a válsághelyzetben”.

Matteo Salvini elismerte, hogy ő sem akar a nyár közepén újabb parlamenti választást tartani, inkább három-négy hónap múlva. A Liga politikusa megjegyezte, hogy addig is az M5S-Liga többségű római parlament bizottságainak meg kell kezdenie munkáját a két párt reformjainak előkészítésére.

A fejleményeket csak találgatni lehet: Carlo Cottarelli vagy felállítja szakértői kormányát, amely nem kap bizalmat a parlamentben, vagy visszalép. Ezt követően az államfőnek új választásokat kell kiírni. Nem kizárt, hogy a pártok mást javasolnak: egy félig politikai, félig „átmeneti” kormányt az azonnali választások elkerülésére.

Az államfő újraindíthatja az egyeztetést az M5S-Liga közös kormányáról is. Kérdés persze, hogyan lehetne ez most lehetséges, ha a 86 napja tartó egyeztetés nem volt elegendő a politikai kormány felállításához. A Liga néhány nappal ezelőtt még ragaszkodott Paolo Savona pénzügyminiszter kinevezéséhez, akinek kinevezését az államfő a pénzpiacok reagálásától tartva megvétózta.

A jobbközép koalícióhoz tartozó Olasz Testvérek (FdI) jelezte, ha megalakul az M5S-Liga kormány, az FdI is csatlakozna hozzá. Az FdI a márciusi választásokon 4,3 százalékot szerzett.

(forrás:windofchange.blogstar.hu)

Rendre utasítjuk SOROS-t – A kormány beterjesztette az Országgyűlés elé a Stop Soros törvénycsomagot és a hetedik alkotmánymódosítást is.

Brüsszel rémálma, migránsok eltávolítása, munkanélküliség felszámolása – Íme a megalakult olasz kormány