in

Brüsszel rémálma, migránsok eltávolítása, munkanélküliség felszámolása – Íme a megalakult olasz kormány

Három hónapnyi dráma, feszültség, bizonytalanság és kisebb káosz után végre megalakult a “Brüsszel rémálmaként” cimkézett olasz kormány.

Három hónapnyi dráma, feszültség, bizonytalanság és kisebb káosz után végre megalakult a “Brüsszel rémálmaként” cimkézett olasz kormány.

Sergio Mattarella államfő terve megbukott, Carlo Cottarelli, korábbi IMF vezetőt ugyanis senki nem kívánta kormányfői pozícióhoz juttatni. Luigi Di Maio, az M5S és Matteo Salvini, a Liga vezetője között az utolsó pillanatban indult újra egyeztetés a közös kormányról, az államfő pedig csütörtök este újra magához rendelte a korábban miniszterelnöki pozíciójáról lemondott Giuseppe Contét, aki már be is mutatta kormányát. 

A kormányalakítást hátráltató pénzügyminiszteri posztra a Liga jelöltje, egy gazdaságpolitika-professzor kerül. 

 

Nem volt egyszerű menet, de Olaszország végre kormányt alakított csütörtök este, élén Giuseppe Contéval, aki rögtön be is mutatta megalakult kormányát. Az M5S és a Liga vezetői (Luigi Di Maio és Matteo Salvini) miniszterelnök-helyettesi és miniszteri posztot kaptak, ennek ellenére megalapozott az a feltételezés, hogy a valódi hatalom és irányítás az ő kezükben fog összpontosulni.

Giuseppe Conte miniszterelnök – Fotó: La republica

AZ M5S ÉS A LIGA MAJDNEM UGYANANNYI TÁRCÁT KAPOTT

Luigi Di Maio a gazdasági, Matteo Salvini a belügyit tárcát kapja. Luigi Di Maio eddig három különálló tárcát vett át; ez azt mutatja, hogy az M5S kiemelt figyelmet fog szentelni a munkahelyteremtésnek és a szegénység felszámolásának a közmunkához kötött alapjövedelem tervezett bevezetésével. Matteo Salvini belügyminiszterként az illegális bevándorlók Olaszországból való eltávolítását ígérte. Salvini első nyilatkozata szerint közbiztonságot teremt Olaszországban, tenni fog a szervezett bűnözés megfékezése érdekében, és nem engedi a “nem hagyományos, nem apából és anyából álló családteremtést”.

Matteo Salvini (Liga), Luigi Di Maio (M5S) – Fotó: Mandiner

A kormányalakítást hátráltató pénzügyminiszteri pozíciót végül a 69 éves Giuseppe Tria, a Tor Vergata római egyetem gazdaságpolitika-professzora kapja, akit a Liga jelölt. A külügyminiszter az EU-szakértő Enzo Moavero Milanesi, aki 2011-től 2013-ig – a Monti- és a Letta-kormány idején – az európai uniós ügyekért felelős miniszter volt.

A miniszterelnöki hivatal élére Giancarlo Giorgetti, a Liga politikusa, az olasz titkosszolgálatok élére Vito Crimi, az M5S tagja került. Külön tárca nélküli miniszter foglalkozik majd Dél-Olaszország felzárkóztatásával, valamint a fogyatékkal élők segítésével.

Az M5S az említettek mellett az igazságügyi, a védelmi, a kulturális, a környezetvédelmi, az infrastrukturális tárcát kapta meg, valamint a Dél-Olaszország fejlesztését célzó minisztériumot. A Liga pedig a gazdasági, közigazgatási, regionális ügyekkel foglalkozó, földművelésügyi, oktatási és családpolitikai minisztériumot.

 

Giuseppe Conte kijelentette, hogy az M5S-Liga kormány megvalósítja a két párt közti kormányszerződést, és jobbá teszi az olaszok életét. A 65. olasz kormány pénteken 16 órakor teszi le esküjét. 

EU-ÜGYI MINISZTER LETT AZ EUROSZKEPTIKUS PAOLO SAVONA

Érdekes pozíciót kapott a konfliktusok és bonyodalmak forrása, Paolo Savona. Az M5S-Liga május 18-án mutatta be a két párt koalíciós szerződését. A közös kormányalakítás május 27-én szakadt meg, amikor Sergio Mattarella nem fogadta el a pénzügyminiszternek jelölt euroszkeptikus közgazdász, Paolo Savona személyét. Az államfő ezután Carlo Cottarellit, az IMF korábbi vezetőjét bízta meg szakértői kormány felállításával, szerdán azonban az M5S és a Liga újból kijelentette, nem kérnek a szekértői kormányból, inkább “politikai kormány” alakítására tesznek újabb  kísérletet. Savona végül EU-ügyi miniszterként szerepel az új kormányban.

Paolo Savona, euroszkeptikus EU-ügyi miniszter – Fotó: TPI

Az Il Giornale újság szerint Matteo Salvini, a Liga vezetője azért egyezett bele Paolo Savona áthelyezésébe, mivel észrevette, hogy a túlzottan elhúzódó kormányalakítás végül őt is gyengíti, másrészt az észak-olaszországi vállalkozói rétegnek sem volt kedvére egy olyan pénzügyminiszter-jelölt, aki ki akarta vezetni Olaszországot az euróövezetből. A lap emlékeztetett arra, hogy az új kormány több száz új vezetőt készül kinevezni az olasz közigazgatás és az állami részesedésű nagyvállalatok élére.

Forrás: MTI, La Stampa, Rai uno; Vezető kép: Mobinews

(forrás: Ambrus Petra, pestisracok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Olasz kormányalakítás – Pofára esett Merkel és Juncker bábja

NA VÉGRE! – Lebontják a gettót a Hős utcában