in

Nomen est omen: Ütött a Momentum utolsó pillanata?

A nevük lesz a végzetük?

Úgy tűnik, hogy a Momentumra maradéktalanul érvényes az az antik bölcsesség, miszerint mindenkinek nomen est omen, azaz a nevében a végzete. A mikropárt az elmúlt napokban már nem csak újabb vezetőitől vált meg, de szembefordult vele több anyagi támogatója is, a hétvégén pedig már az elnök leváltására készülnek a megmaradt tagok.

Totális kudarcnak tűnik az SZDSZ legrosszabb hagyományait felidéző Momentum Mozgalom párttörténete.

A radikális, belpesti liberális párt vezetősége már a választások előtt nem bírt megegyezni egymással a pártokrácián belül elfoglalt vezetői posztok betöltéséről.

A Momentum vezetőségéből összesen már kilencen (!) távoztak, miután a legfrissebb távozókként Túry Márton kabinetfőnök és Papp Gergő kommunikációs igazgató is búcsút intett a Macront istenítő minipártnak.

Már korábban távozott Zaránd Péter kampányfőnök, októberben a szakpolitikai igazgató, Egyed Janka és Kovács András párttitkárok, szeptemberben Borbély Ede kabinetfőnök és Szauer Tamás, a Momentum addigi pénzügyi vezetője, augusztusban pedig Pottyondy Edina és Kádár Barnabás elnökségi tagok távoztak a pártból.

A Momentum szóvivője szerint a megterhelő kampányidőszak miatt fogyatkozott meg drámaian a Momentum vezetősége.

A liberális forradalom felfalja gyermekeit: leváltják Fegyőrt?

A támogatók, tagság és részben már vezetőség nélküli új SZDSZ számára a kegyelemdöfést az jelenthette a napokban, amikor a pártocskát eddig támogató „baráti” ballib média is szembefordult, sőt hátba szúrta a Momentumot, amikor a párt belső válsághelyzetéről kezdett el híreket közölni. Az Index például megírta, hogy úgy értesült: a jövő hétvégén egy olyan fontos küldöttgyűlést tart majd a Momentum, ahol a párttagoktól származó információik szerint a pártvezetés, az öttagú elnökség, illetve még Fekete-Győr András elnök lecserélése is napirendre kerülhet.

Közben az Origo is a Momentum válságos belső állapotáról szóló híreket közölt.

Ezek szerint puccs készül Fekete-Győr András ellen a Momentum Mozgalomban, és a pártelnököt a jövő hét szombati küldöttgyűlésen állítanák félre. A szervezkedés mögött a hírek szerint az elnökség két, egymással szoros viszonyban lévő tagja áll, név szerint Soproni Tamás és Orosz Anna.

Soproni átvenné az elnökséget, sőt a miniszterelnök-jelöltséget is elvállalná.

Fekete-Győr elmozdításának hátterében állítólag leginkább az áll, hogy a Momentum továbbra is csak a parlamenti küszöbtől távol, a statisztikai hibahatáron belül létezik, és ezen Fekete-Győrnek nem sikerült változtatnia.

De Fegyőr elmozdítását az általa deklarált szövetségesi együttműködés megváltoztatásának szándéka is motiválhatja. Az Origo információi szerint Soproni Tamás alelnök például szívesen lépne választási együttműködésre a Jobbikkal és az LMP-vel.

Egy ilyen közös választási indulás mindenképpen érdekes lenne, tekintve, hogy így hárman együtt egyáltalán nem biztos, hogy képesek megugrani a parlamentbe való bejutáshoz szükséges 15 százalékos szavazati küszöböt.
Kecskeméten nyitja a Momentum a kampányát – hacsak el nem marad

Hírado.hu értesülése szerint a Momentum annyira nincs jó állapotban szervezetileg, hogy a Facebookon meghirdetett kampánynyitójukra csak alig 66-an jelezték biztosra részvételüket, holott az eseményt azzal hirdetik a momentumosok, hogy szombaton összegyűlnek a Momentum országos jelöltjei, és közösen elindítják választási kampányukat. Magyarországon jelenleg 106 egyéni választókerület van, így a 66 fő résztvevő – még ha nem is jelölte vissza minden egyéni jelölt a részvételét a kampánynyitón – jócskán alatta marad az indulók tényleges számának.

Ez tényleg a vég: már Raskó György is elfordult a párttól

Raskó György (aki egyesek szerint Soros György földművese) a Momentum egyik legjelentősebb anyagi támogatójaként olyat posztolt a Facebookon, ami mindent elmond a csupán pillanatnyi időre létező mikropárt jövőjéről:

Ez a projektem tényleg nem sikerült. Nehéz megérteni, hogy értelmes, tanult fiatalok, milyen nehezen képesek közös célokért, önös érdekeket alárendelve, szívósan küzdeni. Nos a Momentumnak nem sikerült eddig, de még van lehetőség korrekcióra, bár egyre kevesebb, mert a választók számára a formáció kezd érdektelenné válni. Nem értem a megterhelő kampányra való hivatkozást, mivel kampányuknak semmi nyoma, és a hálózatépítés eredménye sem látszik. Szóval vegyetek vissza az önzésből, és tegyetek rá néhány lapáttal! Kezdjetek el dolgozni végre,világos irányt szabva politikai elképzeléseiteknek Készítettetek egy nagyszerű választási programot, amiről néhány száz érdeklődőnek vannak ismeretei. Ez semmire sem elég. Okos kompromisszum kellene köztetek a jövő héten, és eltalálni a számotokra jó politikai irányt. Még drukkolok…”

Draskovics Tibor és Raskó György

Fotó: x-default

Raskó György neve még az Antall-kormány idejéből lehet ismerős, bár azóta igen színes politikai pályafutást sikerült összehozni. Az MDF földművelésügyi államtitkárából úgy lett a rendszerváltás után nem sokkal sikeres nagybirtokos, hogy az akkori kormány alapvetően az egyéni és kis gazdálkodók érdekeit propagálta.
(Vincze Viktor Attila, 888.hu)

Lemondásra szólították föl a sarló-kalapáccsal poénkodó, csecsemőfejű Kész Zoltánt

Rend van Magyarországon! – Magyarország egyre biztonságosabb: megfeleződött a bűncselekmények száma. Íme a számok!