in

Rend van Magyarországon! – Magyarország egyre biztonságosabb: megfeleződött a bűncselekmények száma. Íme a számok!

Hét év alatt a felére csökkent a bűncselekmények száma.

Magyarország egyre biztonságosabb: megfeleződött a bűncselekmények száma

 

Hét év alatt a felére csökkent a bűncselekmények száma.

Hét év alatt mintegy 55 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma Magyarországon – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság a Magyar Időkkel. Mindez többek között a prevenciónak és a létszámnövelésnek köszönhető, de javult a felderítés is, még a régi ügyeket illetően is.

Javult a reagálási idő, gyorsabb és hatékonyabb a nyomozati tevékenység és jelentős változást hozott az úgynevezett intézkedési kultúraváltás is – sorolta az elmúlt évek eredményeit az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). A hangsúly a párbeszédre és a prevencióra helyeződött át.

Fotó: MTI Fotóbank

A tömegrendezvények rendőri biztosítására kialakított gyakorlat még külföldön is elismerést váltott ki és felkeltette más államok rendőri szerveinek érdeklődését. A kultúraváltás jele az is, hogy a rendőrök csak jól látható helyen traffipaxoznak.

Az MSZP alatt kétszer annyi volt a bűncselekmények száma: míg 2010-ben több mint 400 ezer, addig 2017-ben csupán 195 ezer bűnesetet regisztráltak. Az adatok szerint tehát közel 55 százalékkal csökkent a bűnesetek száma.

A jó eredményhez hozzájárultak a bűnügyi technikai fejlesztések, valamint a hatékonyabb helyszínelés és nyomrögzítés. Egyre nagyobb számban zárnak le eredményesen régi, kihűlt aktákat is.

Jelentősen nőtt a rendőrök létszáma is, 2013 óta négyszer annyi, közel háromezer egyenruhást neveztek ki tavaly, ahogy a polgárőrök is egyre nagyobb számban vannak jelen az utcákon.

Az ORFK szerint azonban a siker egyik kulcsa a prevenció, amely csak akkor hoz kézzelfogható eredményt, ha minden korosztályt megszólít és elér. Ezért több prevenciós programot indítottak az általános és középiskolások, valamint az időskorúak védelmében. A projektek során a cél a bűncselekmények visszaszorítása, a szubjektív biztonságérzet javítása, valamint az interaktív foglalkozások arra is rámutatnak, hogy például a fiatalok hogyan tudják elkerülni az áldozattá válást és a bűnözői életet egyaránt.
(Tóth Dalma, 888.hu)

Nomen est omen: Ütött a Momentum utolsó pillanata?

Libsik, mutatjuk, hogy kell kormányozni: A fiatalokra is több figyelem irányul a családok évében