in

Női politikus követi a bukott román elnököt

A jelek szerint zökkenőmentes lesz a miniszterelnök-csere Romániában

NŐI POLITIKUS KÖVETI A BUKOTT TUDOSÉT

JOHANNIS VÁRHATÓAN VIORICA DANCILÁT JELÖLI KORMÁNYFŐNEK
A jelek szerint zökkenőmentes lesz a miniszterelnök-csere Romániában, miután Mihai Tudose hétfő este pártja nyomására lemondott posztjáról. A kormányzó szociáldemokraták Viorica Dancila európai parlamenti képviselőt jelölték a kabinet élére.

Bár minden parlamenti párttal konzultál Klaus Johannis államfő, várhatóan a Szociáldemokrata Párt (PSD) körüli parlamenti többség adja a következő miniszterelnököt. A jobbközép ellenzékhez közel álló köztársasági elnök tegnap tudomásul vette Tudose lemondását, helyére pedig Mihai Fifor védelmi minisztert nevezte ki ideiglenes miniszterelnöknek.

Némi meglepetésre az államfő indok nélkül elutasította a PSD által ügyvezetőnek javasolt Paul Stanescu kormányfőhelyettest a vélhetően csupán néhány napig érvényes funkció betöltésére. Tegnap a szociáldemokraták vezető testületet gyors és szinte egyhangú döntést hozott Mihai Tudose esetleges utódját illetően.

Fotó: Reuters

Riporterek hada várja a volt miniszterelnököt búcsúja után

Viorica Dancila európai parlamenti képviselőt találták a legmegfelelőbbnek a miniszterelnöki pozícióba. Az ötvennégy éves politikus Liviu Dragnea PSD-elnökhöz hasonlóan Teleorman megyei, s második mandátumát tölti az európai törvényhozásban. Korábban pedagógusként, majd mérnökként dolgozott, 2015-től irányítja a román kormánypárt országos nőszervezetét.

Mint arra az erdélyi Krónika című napilap emlékeztet, mivel a parlamentben egyetlen pártnak sincs abszolút többsége, az államfőt az alkotmány nem kötelezi arra, hogy az eddigi, szociáldemokraták köré tömörülő kormánytöbbség jelöltjét, azaz Dancilát bízza meg kormányalakítással.

Az elnöknek lehet saját jelöltje, s elvileg feloszlathatja a parlamentet, ha a törvényhozás két egymást követő kormányfőjelöltjét elutasítja. A lap szerint Johannis számára – másfél évvel a következő elnökválasztás előtt – mégis kockázatos lenne szembeszállni a baloldali koalíció akaratával. Ráadásul a parlamenti többségnek is joga van felfüggeszteni az államfőt, ha az alkotmánysértést követ el, és akkor népszavazást írnak ki leváltásáról, amint az kétszer is megtörtént Traian Basescu elnöksége idején.

Az ellenzék közben előre hozott választásokat követel. A Nemzeti Liberális Párt elnöke, Ludovic Orban szerint a Szociáldemokrata Párt hiteltelenné vált. Az apai ágról magyar származású politikus azt mondta, a Romániát jelenleg irányító „mérgező csoportosulás” mindent, amit tesz, az ország érdekei ellen teszi.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség vezetője úgy véli, az idő előtti megméretés jelenti az egyetlen alternatívát arra, hogy olyan parlamenti többség alakuljon ki, „amelyet valóban érdekel a kormányzás”.

Az Agerpres hírügynökség által idézett Dan Barna kihangsúlyozta, a PSD, valamint szövetségese, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége alkotta koalíció ismét bebizonyította, képtelen kormányozni. A pártelnök szerint ennek az az oka, hogy a jelenlegi kormánystruktúrát úgy alakították ki, hogy az a „Liviu Dragnea személyes problémáit intéző ügyvédi irodaként működjön”.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az Agerpresnek azt nyilatkozta, Tudose elkövetett néhány alapvető hibát, többek közt azt a bizonyos múlt heti nyilatkozatot. „Nem vagyok annyira naiv, hogy azt képzeljem, sokat nyomtak a latban azok a sértő kijelentések, de végül mégsem maradtak következmények nélkül”, tette hozzá a pártelnök, aki nem tartotta valószínűnek az előre hozott választások kiírását.

A politikai válság hatására újabb történelmi mélypontra süllyedt tegnap a lej értéke az euróhoz képest. A Román Nemzeti Bank által közölt árfolyam szerint egy euró 4,6599 lejt ér. Legutóbb tavaly november 21-én volt hasonlóan gyenge a lej.
(Pataky István (Marosvásárhely), magyaridok.hu)

Lovas István – Gáz van Németországban – Évek óta nem emelkedtek annyira az energiaárak, mint most

Illegális bevándorlás – Űrhajóval még nem jöttek