in ,

New Yorki merénylő – Migráns volt, merénylő lett

Az Iszlám Állam az utóbbi években olyan kiképzést és befolyásolást folytat az interneten, ami már egyfajta távoktatás – közölte lapunkkal Horváth József biztonságpolitikai szakértő azzal kapcsolatban, hogy a New York-i merénylő azt vallotta: a terrorszervezet világhálóra feltett videójának hatására követte el a tettét.

Az Iszlám Állam az utóbbi években olyan kiképzést és befolyásolást folytat az interneten, ami már egyfajta távoktatás – közölte lapunkkal Horváth József biztonságpolitikai szakértő azzal kapcsolatban, hogy a New York-i merénylő azt vallotta: a terrorszervezet világhálóra feltett videójának hatására követte el a tettét.

 

A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat és a polgári elhárítás volt főigazgató-helyettese szerint a dzsihadisták nagyon tudatosan használták a propagandavideókat, ennek eredménye az is, hogy az Európai Unióból is ezrével csatlakoztak fiatalok a szervezethez. A betelepült muzulmánok ennek hatására úgy érezhetik, hogy vissza kell térniük ­őseik földjére, és harcolniuk kell a keresztények ellen a virtuális állam érdekében. Az ilyen befolyásolás is az úgynevezett hibrid hadviselés része, amelyet az Iszlám Állam folytat, a célja, hogy a terrorcselekmények révén megbénítsa az ellenség hátországát, infrastruktúráját, elültesse a félelem légkörét – fejtette ki a szakértő.

Horváth József szerint ez ellen nagyon nehéz védekezni, hiszen a demokratikus jogállamokban a kibertérrel való visszaélés felderítése, lokalizálása, lezárása komoly nehézségekbe ütközik. Franciaországban többek között ezért is döntöttek úgy, hogy törvénybe iktatják, békeidőben is alkalmazzák a rendkívüli állapot idején érvényes szabályok nagy részét. Mivel a New York-i merénylő, és több terrorista is legális bevándorló volt, az is felmerülhet, hogy tovább szigorítanak majd a bevándorlási szabályokon a világ több államában – véli Horváth ­József.

Emlékeztetett arra, hogy Ausztráliában külön szigetre telepítik a migránsokat, amíg nem hoznak döntést a letelepedésükről, az USA falakat épít a határra, Japán, Dél-Korea, Szaúd-Arábia pedig semmiféle bevándorlást sem engedélyez. Ebből a szempontból az unió az utolsó a sorban a fejlett világban, mert itt még mindig nem tudnak mit kezdeni a tömeges migráció kérdésével. Ott tartunk, hogy jelenleg az unió az egyetlen vonzó célpont a tömeges, illegális bevándorlás számára – jelentette ki a katonai és polgári elhárítás volt helyettes vezetője.

Hangsúlyozta: nem véletlen, hogy Trump amerikai elnök közölte, az USA-t Európa felől is érheti fenyegetés, hiszen a másod- és harmadgenerációs bevándorlógyökerű fiatalok, az EU állampolgáraiként, különleges ellenőrzés nélkül léphetnek be Amerikába. A helyzetet a szakértő szerint súlyosbítja, hogy az Iszlám Állam tudatosan telepít sejteket a világ több pontjára, mert egyre jobban visszaszorul a Közel-Keleten. A betelepített emberei segítségével végrehajtott terrorcselekményekkel viszont megőrizheti azt a képet, hogy még mindig eredményesen harcol a keresztények ellen.

Fotó: Reuters

2015. november, Párizs: uniós állampolgárok voltak az elkövetők

Horváth úgy tartja: Európában is elkerülhetetlenek lesznek a radikálisabb lépések, amelyekkel lokalizálhatják a terrorista személyeket. Ha például valaki merényletet követ el, a minimum, hogy el kellene veszítenie az állampolgárságát. Vannak olyan államok, ahol ezek után ezt az elkövető egész családjától megvonják – tudatta a szakember.

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy az unióban a tagállamok között szállítgatják az elkövetőket a törvényes kihallgatás érdekében, miközben az Egyesült Államokban már a betegágyról betolták a merénylőt a hatósághoz, hogy vádat lehessen ellene emelni. Horváth József szerint nagyon fontos üzenet lenne és komolyabb visszatartó erővel bírna, ha azt látnák, hogy az EU államaiban is gyorsan és hatékonyan sújtanak le a terroristákra.

(Haraszti Gyula, magyaridok.hu)

Köpönyegforgatók – Radikálisokkal barátkozik az itthon balra nyitó Jobbik – A horvát neonácik után a Ruch Narodowy prominensével szövetkeznek

Hollik István – Terrorveszélyt hoz ránk Brüsszel terve – Ez Niedermüllerék bűne is