in , ,

Köpönyegforgatók – Radikálisokkal barátkozik az itthon balra nyitó Jobbik – A horvát neonácik után a Ruch Narodowy prominensével szövetkeznek

Újabb szélsőjobboldali szövetségest talált magának a néppártosodó, baloldali szavazókat kereső Jobbik. A párt béruniós kezdeményezését támogató horvát neonáci pártvezér után a lengyel radikális Nemzeti Mozgalom képviselőjét állította maga mellé.

Újabb szélsőjobboldali szövetségest talált magának a néppártosodó, baloldali szavazókat kereső Jobbik. A párt béruniós kezdeményezését támogató horvát neonáci pártvezér után a lengyel radikális Nemzeti Mozgalom képviselőjét állította maga mellé.

Miközben a Jobbik már liberális, baloldali sőt, homoszexuális szavazókat is szívesen látna soraiban, a párt Robert Winnicki, a lengyel radikális Nem­zeti Mozgalom (Ruch Narodowy) képviselőjének személyében talált szövetségesre az állandó V4-es parlamenti közgyűlés létrehozására – írta az Origó.

A portál szerint a lengyel Nemzeti Mozgalom vezetője tele van neonáci, idegengyűlőlő és cigányellenes botrányokkal.

Winnicki már többször nyilvánította ki szélsőséges, neonáci, cigány- és melegellenes nézeteit, és sajtóhírek szerint ő lehet az összekötő kapocs a lengyel és a német neonáci szélsőségesek között.

Fotó: Kurucz Árpád

A Vona Gábor vezette alakulat az egymással ellentétes irányzatok híveit egyszerre akarja megnyerni

A pártot a nemzetközi sajtó vállaltan idegengyűlölőnek és ultraradikálisnak tartja, ami Winnicki híres mondatát ismerve nem csoda. A párt vezetője szerint ugyanis még „a Nemzeti Front Franciaországban is teljesen liberálisnak tűnik, amikor a hagyományos értékekről van szó”.

A portál azt is írja: Winnicki pártja szemben áll a multikulturalizmussal, a toleranciával és a meleg­jogokkal, ami azért is érdekes, mert pár napja Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője arról beszélt: számítanak a homoszexuálisok szavazatára is. A 2013-ban alakult lengyel nemzeti párt kongresszusán felszólalt Toroczkai László mint a Hatvannégy Vármegye Ifju­sági Mozgalom vezetője, Vona Gábor levelét pedig felolvasták.

A Jobbik elnöke akkor nem azt írta – amit idén október 23-án mondott –, hogy nem érdekli, ki a jobb- vagy baloldali, konzervatív vagy liberális, mérsékelt vagy radikális. Akkor még a globális süllyedésről, liberális értékvesztésről beszélt és az Adolf Hitler és Heinrich Himmler által is kedvelt Julius Evolát idézte

Nem Winnicki az egyetlen szélső­jobboldali politikus, akivel a Jobbik jó viszonyt ápol. Ilyen Frano Cirko, horvát neonáci pártvezér is, akivel szintén szövetséget kötöttek bér­uniós európai polgári kezdeményezésükhöz.

A horvát Tiszta Jog párt elnöke azzal keltett botrányt, hogy náci karlendítéssel köszönt és Ante Gotovinát ábrázoló pólót viselt.

 

(Gabay Dorka, magyaridok.hu)

 

Francia filozófus: „Orbán bebizonyította, hogy mindenekelőtt népe sorsával törődik”

New Yorki merénylő – Migráns volt, merénylő lett