in ,

Nesztek szlovének balliberális kormány! Megszünteti az árstopot Szlovénia új balliberális kormánya

Szakértők szerint ennek hatására ugrásszerűen nő majd a benzin és a gázolaj ára a kutakon.

Mindenszo.hu kommentár: nektek nem volt jó Jansa, kedves szlovénok! Nektek balliberális kormány kellett, kedves szlovénok! HÁT MEGKAPTÁTOK! Most már késő a sírás, most már ne panaszkodjatok! Ezt választottátok!

 

Íme a hír:

 


 

A ljubljanai kormány eddig másfél euróban határozta meg a benzin és a gázolaj árát, holnaptól azonban a piac irányít. Egy héttel ezelőtt veszítette el a Jansa-kormány a többségét a törvényhozásban, és a zöldpárti jelölt nyert. Magyarországon közben maradt a benzinárstop. Szerbiában viszont drágult a benzin, nem is kevéssel, csaknem tíz centtel literenként – írja a V4NA értesüléseire hivatkozva a Magyar Nemzet.

A lap azt írja: szakértők szerint ennek hatására ugrásszerűen nő majd a benzin és a gázolaj ára a kutakon.

Értéküket csakis a piac határozza meg.

A ljubljanai kabinet még márciusban hozott döntést arról, hogy a 95-ös benzin legmagasabb kiskereskedelmi árát befagyasztják, és 1,503 euróban határozzák meg. A gázolaj árát is maximalizálták, melynek legmagasabb ára 1,541 euró lett. A korlátozások vasárnap járnak le, a B92 hírportál közlése alapján pedig nem lesznek meghosszabbítva.

A villamos energia ára is nőhet

A szlovén kormány értékelése szerint az árstop már betöltötte szerepét az infláció mérséklésében, a kőolajszármazékok piacán pedig jelenleg nincsenek nagyobb kilengések. Ennek ellenére maradnak a csökkentett szinten az energiahordozókra kirótt jövedéki adók. A ljubljanai gazdasági minisztérium aláhúzta, hogy

az üzemanyagok ára várhatóan Szlovéniában is annyi lesz, mint amennyi az eurózóna államaiban átlagosan.

A kutak első becslése szerint a benzin ára 1,6, a gázolajé pedig 1,8 euróra ugrik napokon belül.

Szlovén sajtóértesülések szerint május elején nemcsak az üzemanyagárak nőhetnek drasztikusan, hanem a villamos energia ára is, mert megszűnik az az intézkedés is, amely megakadályozta, hogy a villanyszámlán egyéb hálózati szolgáltatásokat is felszámoljanak.

Múlt vasárnap választott Szlovénia

Nem tudott többséget szerezni a múlt vasárnapi parlamenti választásokon a Janez Jansa miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Párt. A voksolást a Robert Golob által vezetett, újonnan alapított balközép Szabadság Mozgalom nyerte. Golob a választások éjszakáján nem tudott párttársaival ünnepelni, hiszen pozitív lett a koronavírustesztje. Egy videóüzenetben azt mondta a támogatóinak:

keményen fognak dolgozni, hogy igazolják a bizalmat.

Szerbiában is emelkedett az üzemanyag ára

Szerbiában is korlátozásokat vezetett be a kormány az üzemanyagárak mérséklésére. Ennek részeként a külső körülményeket is figyelembe véve minden pénteken 15 órától lép életbe a következő egy hétre érvényes fogyasztói ár. Legutóbb nagyot ugrott a benzin és a gázolaj ára is. Mindkettő nagyjából 10 dinárral, azaz csaknem 10 eurócenttel drágult, így a 95-ös benzin literje 184 dinárba, az eurodízel literje pedig legfeljebb 206 dinárba kerül jövő péntekig, amikor is a kereskedelmi minisztérium új árakat tesz közzé.

Ez azt jelenti, hogy 1,56 euróba kerül Szerbiában a benzin literje, míg a gázolajé 1,75 euró. A határ menti lakosságnak így megéri pár kilométert autózni és inkább Magyarországon tankolni. Ötven liter, azaz egy tartálynyi benzin esetében akár 15 eurót is spórolhatnak az ügyeskedők.

 

(mandiner.hu)

 

 

Add tovább!

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

      Wittinghoff Tamás ötmillió forint sérelemdíjat követel az elhíresült videója közzétevőitől – Videó

      Nem megy sehova a gyáva – Mégsem emigrál a klubrádiós Dési János, szerinte félreértelmezték a szavait