in ,

Nem stadion – Jelentősen bővül a pécsi szívklinikán az egynapos kardiológiai ellátás. Az ellenzéki sajtó hallgat…

A szívbetegek Pécsen hétfőtől egynapos szívgyógyászati ellátási formát is választhatnak

A szívbetegek Pécsen hétfőtől egynapos szívgyógyászati ellátási formát is választhatnak, így nemcsak kevesebbet kell várakozniuk a beavatkozásokra, hanem utána hamarabb haza is mehetnek, hogy otthonukban gyógyuljanak. A klinikán lévő korszerű hibrid műtőnek is köszönhető — ahol képalkotó eljárásokat és operációkat is tudnak végezni —, hogy a szívkatéterezésre váró betegek várólistája itt az egyik legrövidebb az országban.
A várólisták csökkentése az egyik legfőbb célja az egynapos kardiológiai sebészetnek, amelynek nyolcágyas betegőrző-megfigyelő egységét jövő hétfőn adják át a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában a szívbetegeknek – tudta meg lapunk az intézménytől. Cziráki Attila, a Szívgyógyászati Klinika igazgatója elmondta: az új ellátó egység európai színvonalú infrastruktúrában, exkluzív környezetben biztosítja a koszorúérfestésre, pacemaker-beültetésre és a szívritmuszavarok szívkatéteres ellátására érkező páciensek gyógyítását. – Egyes beavatkozásokat egynapos ellátás keretében a legideálisabb elvégezni, így a betegek mindössze ennyit vannak távol otthonuktól vagy munkahelyüktől. További előny, hogy gyorsabban fel tudnak venni a fekvőbetegosztályra másfajta beavatkozásra váró beteget, hiszen több szabad kapacitás marad – magyarázta a professzor.

A klinikai központ szívgyógyászati klinikája a szívinfarktusos betegek regionális ellátását 0–24 órában végzi folyamatosan, immár két évtizede. Ezenkívül az intézményben 2014 óta üzemel egy úgynevezett hibrid műtő (kombinált képalkotó és operációs helyiség), amely a koszorúér-betegségek gyógyításán túl más komplex szívsebészeti beavatkozások elvégzésére is alkalmas. Ezáltal a régióban a szívkatéterezésre szoruló betegek várólistája az országban az egyik legrövidebb.

– Manapság egyre nagyobb számban végezzük a hibrid műtő lehetőségeit kihasználva a fő verőéren keresztül behelyezett műbillentyű-beültetéseket is – emelte ki Cziráki Attila. A klinikai központban elérhető korszerű szív MR- és CT-berendezések lehetőséget adnak egyéb, ez idáig csak nyitott szívműtéttel elvégezhető beavatkozásokra. Ezáltal a betegek műtéti terhelése jelentősen csökken. A hibrid műtőben zajló operációkat a legkorszerűbb, háromdimenziós vizsgálókészülékkel követik nyomon. Ezek a korszerű képalkotó vizsgálatok szintén nagy segítséget nyújtanak a szívritmuszavarok pontos felderítésében és gyógyításában – összegezte a professzor.

(forrás: Szilágyi Anna, magyarnemzet.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Fischer Ádám külföldről szidja megint Magyarországot – Most őt húzták elő a kalapból

Aljas kutyakomédia a BREXIT körül! Itt az idő teljesíteni a népakaratot!