in

Nem stadion! – Folytatódik a szakrendelők felújítása a központi régióban

A KORMÁNY EDDIG MÁR 42 MILLIÁRD FORINTOT IRÁNYZOTT ELŐ A REKONSTRUKCIÓKRA

FOLYTATÓDIK A SZAKRENDELŐK FELÚJÍTÁSA A KÖZPONTI RÉGIÓBAN

A KORMÁNY EDDIG MÁR 42 MILLIÁRD FORINTOT IRÁNYZOTT ELŐ A REKONSTRUKCIÓKRA
Több mint 18 milliárd forintos támogatással újabb kilenc fővárosi és Pest megyei szakrendelő fejlesztését hagyta jóvá a kormány a közelmúltban.
Egy korábbi döntéssel már hét járóbeteg-rendelő rekonstrukcióját támogatta a kabinet 24 milliárd forinttal, a közeljövőben pedig további döntések várhatók, az Egészséges Budapest program részeként ugyanis a tervek szerint a kórházak mellett a szakrendelők is megújulnak a következő években a központi régióban.

A fővárosban és Pest megyében a kórházak és szakrendelők döntő többsége megújulhat 2025-re a központi régió egészségügyi rendszerének rekonstrukcióját célzó Egészséges Budapest program (EBP) keretében.

A grandiózus projekt részeként alakítják ki a három centrumkórházat és újítják fel a hozzájuk csatlakozó úgynevezett társkórházakat, a kórházi fejlesztésekkel párhuzamosan pedig megújítják a szakrendelőket is.

Ez utóbbi mellett az egyik érv az, hogy ezeknek az intézményeknek a felújítására a térségben ugyanúgy nem volt felhasználható uniós forrás, mint a kórházak korszerűsítésére, így mostanra igencsak megérettek a rekonstrukcióra.

Mindeközben – és ez a másik szempont – a központi régió látja el a járóbetegek majdnem felét. Magyarországon 2016-ban 67,5 millió ambuláns orvos-beteg találkozás zajlott, és 377 millió beavatkozást végeztek járóbeteg-ellátásban.

Fotó: MTI/Nemzetgazdasági Minisztérium

A II. kerületi Frankel Leó úti egészségügyi intézmény látványterve

Ebből a fővárosi és Pest megyei szakrendelőkben folyt az ambuláns orvos-beteg találkozások 42,6, míg az ambuláns beavatkozások 45,2 százaléka.

A szakrendelő-fejlesztések közül elsőként – még tavasszal – a Bajcsy-Zsilinszky Kórház területén létesülő új szakrendelő építését hagyta jóvá a kormány 3,8 milliárd forintból. Ezzel együtt őszig összesen 24 milliárd forintot biztosított a kormány hét intézmény átalakítására, felújítására, modernizálására: a már említett X. kerületben, a II., a XI. és a XIV. kerületben, Szigetszentmiklóson és Veresegyházán, valamint egy új szakrendelő kialakítására a XII. kerületben, ahol a járóbetegeket jelenleg főként a Szent János Kórház egyes osztályain látják el a kórházban ápoltakkal együtt. A kerület lakosait a jövőben fogadó szakrendelőt a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi úti épületében alakítják ki, és mivel ez szinte teljesen új beruházás, erre jut a legtöbb forrás, több mint 9,3 milliárd forint.

Egy újabb, közelmúltbeli döntésével a kormány további kilenc fővárosi és Pest megyei szakrendelő fejlesztését hagyta jóvá, több mint 18 milliárd forintos támogatással. Az összeg csaknem egyharmadából, 5,6 milliárd forintból a váci Jávorszky Ödön Kórház területén épül új szakrendelő, a beruházás része a laboratóriumi és képalkotó diagnosztika, az orvostechnikai eszközpark bővítése, valamint az informatikai eszközök megújítása is.

A ceglédi Toldy Ferenc Kórház szakrendelője is új épületbe költözhet, erre majdnem 2,2 milliárd forintot szán a kormány. Jelentős összeg, több mint 1,9 milliárd forint jut a dunakeszi szakorvosi rendelőintézet, valamint a budapesti vasútegészségügyi központ felújítására, korszerűsítésére.

Az 1,7 milliárdot is meghaladja a XVII. kerületi, míg megközelíti az 1,4 milliárdot a nagykátai szakrendelő fejlesztésére fordítható összeg, a XVI. kerületi szakellátás korszerűsítésére, bővítésére pedig több mint 1,2 mil­liárd jut. Végül, de nem utolsósorban a Gyömrőn élőket is felújított szakrendelő várja majd néhány év múlva, ehhez több mint 332 millió forintot biztosítását írta elő a kormány.
Miután a kabinet tervei között szerepel, hogy a következő években a központi régióban is XXI. századi betegellátási feltételeket biztosítanak, a közeljövőben további döntések várhatók, mert a térségben csak önálló szakrendelőből negyven található.

A cél – miként azt korábban Cserháti Péter, az EBP miniszteri biztosa lapunknak elmondta –, hogy ahol demográfiai és megbetegedési szempontból súlyosabb a helyzet, vagy nagyobb terület tartozik az adott intézményhez, ott a felújítások mellett bizonyos szakmai fejlesztések is megvalósuljanak.

Beleértve ebbe az egynapos sebészetet és a digitális röntgendiagnosztikát is, valamint ez utóbbi informatikai összekötését a kórházi rendszerekkel, hogy ne kelljen megismételtetni vizsgálatokat, ha a beteget esetleg kórházba kell küldeni a szakrendelőből.

A megújítás részeként több kerületben, illetve kistérségben a szakrendelő felújított központi épületébe költöztetnék a ma elkülönülten működő gondozókat, ezzel is javítva az ellátáshoz való hozzáférést, és kialakítanák azokat az informatikai beteg­előjegyző rendszereket is, amelyeken keresztül például a háziorvosok közvetlenül tudnak időpontot kérni pácienseiknek, ezzel is csökkentve a várakozási időt.

Hárommilliót kapnak a fogorvosok
Az alapellátást nyújtó fogorvosi praxisok egyenként hárommillió forint plusztámogatásban részesülnek az összesen 7,6 milliárd forintos keretből – olvasható a Magyar Közlönyben. Erre a díjazásra a heti harmincórás rendelési időben működő szolgálatok jogosultak, az ennél rövidebb időben rendelő praxisok számára időarányosan csökkentett mértékű juttatást állapítanak meg. A rendelet mától lép hatályba. (MI)
(Haiman Éva, magyaridok.hu)

Deutsch Tamás – Léket kaphat az Unió bevándorláspárti politikája

A libsik meghekkelnék a választásokat! – Botrányba fullasztanák a 2018-as választást