in ,

A libsik meghekkelnék a választásokat! – Botrányba fullasztanák a 2018-as választást

AZ ALAPJOGOKÉRT KÖZPONT SZERINT A 2018-AS VOKSOLÁS SORSDÖNTŐ JELENTŐSÉGŰ

BOTRÁNYBA FULLASZTANÁK A 2018-AS VÁLASZTÁST

AZ ALAPJOGOKÉRT KÖZPONT SZERINT A 2018-AS VOKSOLÁS SORSDÖNTŐ JELENTŐSÉGŰ
Nehéz helyzetben vannak az ellenzéki pártok és a „politikai civilek” az Alapjogokért Központ igazgatója szerint, hiszen a Fidesz–KDNP 2006 ősze óta minden országos választást megnyert, ezért – különösen az utóbbiak – most arra törekszenek, hogy mindenféle mondvacsinált okkal megkérdőjelezzék a 2018-as voksolás tisztaságát.

Több magyarországi szervezet kapott jelentős összegeket az elmúlt évben Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) hálózatától olyan célokra, mint a „szervezetfejlesztés”, az „állampolgári tudatosság növelése” vagy az „alkotmányosság helyreállításának elősegítése”.

A 2018-as országgyűlési választás közeledtével a Társaság a Szabadságjogokért beindította válaszTASZ című internetes oldalát, amelyen egyebek között a kampányrendezvények megzavarására buzdít, balliberális lapok pedig már most igyekeznek minden, a kormánypártokkal összefüggésbe hozható ak­ciót, például egy tojásosztást választási csalásként feltüntetni. Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója úgy véli, a cél most a Fidesz–KDNP egyre fokozódó nyomás alá helyezése.

Fotó: Bach Máté

Beadványokkal áraszthatják el a hivatalokat a kampány idején

– A pártpolitikai ellenzék és a helyét lassacskán átvevő „politikai civilek” igen nehéz helyzetben vannak. Érvelésük szerint az alaptörvény elfogadása óta a politikai rendszer illegitim, a gazdaság a tönk szélén van, a szabad sajtó megszűnt, milliók éheznek és lábbal tiporják az emberi jogokat.

Ezen érvkészletet ugyanakkor a valóság nem támasztja alá: a nyilvánvaló tényeken túlmenően erre enged következtetni, hogy a fentiekkel „vádolt” Fidesz 2006 ősze óta valamennyi országos választást megnyerte és 12 éve toronymagasan vezeti a közvélemény-kutatásokat – mutatott rá Szánthó Miklós.

Ennek folyománya az is, hogy az ellenzéki pártoknak jelenleg nincs reális esélyük a kormányváltásra, a baloldal önmagával van elfoglalva, azt azonban tudják, hogy ők maguk – a kommunikációs frázisokon túlmenően – a gyakorlatban nem lebegtethetik be a választások bojkottját, annak illegitim mivoltára hivatkozva, hiszen ilyen alapon megkérdőjelezhető lenne, miért vettek részt a 2014-esen és miért vették fel azt követően országgyűlési mandátumukat.

– A „terep előkészítését” ezért érzékelhetően magukra vállalják a „politikai civilek”: a közben párttá szerveződött Momentum a választás tisztasága miatt már most az EBESZ-hez fordult, „neves értelmiségiek” a szavazás bojkottálását kérik, a TASZ pedig jó előre konferenciát is szervezett a témában, illetve honlapjukkal egyértel­műen a választási eljárás „széttrollkodására” ösztönöznek – emlékeztetett az Alapjogokért Központ igazgatója.

A cél szerinte nyilvánvaló: minden lakossági fórum, választási gyűlés megzavarásával, a képviselők folyamatos vegzálásával, „jogorvoslat” címszó alatt a választási eljáráshoz kötődő jogi aktusok folyamatos megtámadásával botrányba akarják fullasztani az egész procedúrát.

– A választási szerveknek ezért nagyon körültekintően kell majd ­eljárniuk az „emberek nevében” fellépő önjelölt viceházmesterek és tömbbizalmik akcióival kapcsolatban, ugyanis még ha a választást megelőzően esetleg nem is érnek célt joginak álcázott politikai eszközeikkel, utólag majd mutogatni lehet a mesterségesen kreált „tömeges és aggodalomra okot adó” esetre, bizonyítandó, hogy „ilyen körülmények között” a választás eredményét „nem lehet demokratikusnak és legitimnek tekinteni” – figyelmeztetett Szánthó.

Hozzátette: elszórtan 4 éve is voltak hasonló „kezdeményezések”, a jövő évi választás azonban több szempontból is sorsdöntő.

A választópolgárok vagy igazolják az ellenzéki „vádakat” – azaz megvonják bizalmukat a kormánypártoktól –, vagy egyértelműen leváltják az ellenzéket. – Mivel ez utóbbi tűnik valószínűbbnek, a választások legitimitását megkérdőjelező akciók már most igyekeznek megágyazni az utólagos magyarázkodásoknak – fejtette ki az igazgató.
(Nagy Áron, magyaridok.hu)

Nem stadion! – Folytatódik a szakrendelők felújítása a központi régióban

Sikeres az iskolagyümölcs-program. Ez vagy el lesz a libsiéknél hallgatva, vagy sivalkodás lesz