in , ,

Nem bontja el a pápa szobrát a francia város – Ilyenkor hol van Ferenc Pápa?????? Miért nem tiltakozik?????

A kereszt levételéért harcoló francia humanista szervezet közben egy mecset megmentéséért kampányol.

Nem kerül Magyarországra, hanem a franciaországi Ploërmel településen marad az a II. Szent János Pál pápáról készült szobor, amelynek keresztjét törvényellenesnek nevezte és lebontásra ítélte egy francia bíróság – ezt Patrick Le Diffon, Ploërmel polgármestere közölte lapunkkal. A kereszt levételéért harcoló francia humanista szervezet közben egy mecset megmentéséért kampányol.

 

Nem akar megválni II. Szent János Pál pápa szobrától az északnyugat-franciaországi Ploërmel város polgármestere, miután a településen felállított szobor keresztjét törvényellenesnek ítélte egy francia bíróság. Patrick Le Diffon lapunkkal közölte, köszöni a magyar és a lengyel hatóságok azon felajánlását, hogy szívesen befogadják a szobrot, de – mint hangsúlyozta – „szó se lehet róla, hogy az alkotás elhagyja Ploërmelt”.

November elején Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte: a magyar kormány állja a felmerülő költségeket és vállalja az adminisztrációs terheket annak érdekében, hogy az eltávolításra ítélt keresztet Ploërmel városából Magyarországra lehessen szállítani, amennyiben a franciaországi település vezetése hozzájárul ehhez.

Szijjártó Péter akkor úgy fogalmazott, hogy Európa jövője szempontjából elképesztően káros minden olyan döntés, amely a kereszténység visszaszorítására irányul, és keresztény szimbólumok eltávolítását rendeli el. Hasonló gesztust tett Beata Szydlo lengyel miniszterelnök, aki úgy vélte, II. János Pál egy nagyszerű lengyel és nagyszerű ­européer volt, a kereszténység és az egyesült Európa jelképe, a róla készített szobrot ezért „meg kell menteni a cenzúrától”.

Fotó: Reuters

A II. János Pál pápát ábrázoló emlékmű és a kereszt is marad a francia kisváros terén

A közigazgatási legfelső bíróság szerepét betöltő francia Államtanács október 25-én rendelte el a kereszt eltávolítását az egykori pápa emlékművéről. A törvényszék az egyház és az állam szétválasztásáról rendelkező 1905. évi törvényre hivatkozva – amely tiltja vallási szimbólumok köztereken való kihelyezését – úgy határozott: Zurab ­Cereteli orosz szobrász alkotásáról hat hónapon belül el kell távolítani a keresztet, különben az egész emlékművet elbontják.

Patrick Le Diffon polgármester akkor azt mondta, magántulajdonba adná a közterületet, hogy az emlékmű a helyén maradhasson. Arra a kérdésünkre, hogy eldöntötte már, mi lesz a szobor sorsa, azt válaszolta: „Még gondolkodnom kell rajta. Nyugodt körülmények között akarok döntést hozni – távol az üvöltözéstől és a haragtól –, hogy az emlékművet ugyanebben az állapotában ugyanezen a helyen megtarthassuk.

II. János Pál a béke embere volt, ezért nekünk is békésen és nyugodtan kell megoldanunk ezt a problémát.” Patrick Le Diffon azt is elmondta, hogy nem tartja diszkriminatívnak az Államtanács döntését, amely szerinte egyszerűen csak a törvényeket igyekszik betartatni. „Szent II. János Pál szobra Ploërmel örökségéhez és tájképéhez tartozik, és ennek így is kell maradnia” – tette hozzá.

Amennyiben Magyarországra került volna, a keresztet a budaörsi Szent Benedek Általános Iskola és Középiskola fogadta volna be. Patrick Le Diffon szavaira reagálva Czuczor Gergely igazgató, a budaörsi tanintézet vezetője tegnap a következő közleményt juttatta el lapunknak: „Polgármester úr soraiból azt az örömteli álláspontot olvastuk ki, hogy ragaszkodnak Szent II. János Pál pápa szobrához, és mindent el fognak követni annak megmentése érdekében.

A szent életű pápa a béke embere volt, és ennek tükrében nem is lehet más közös álláspont, mint a békés megoldás keresése. Mi szolidaritásunkról biztosítjuk a ploërmeli polgárokat. Bízunk benne, hogy a szobor egysége megmarad. Ugyanakkor félelmünknek adunk hangot, hogy a jogászok érveinek ütközésében nehogy a lényeg vesszen el, keresztény hitünk nyílt vállalásának szabadsága.”

A bretagne-i Ploërmel települést egyébként 3000 euró megfizetésére is kötelezte a francia Államtanács, vagyis meg kell téríteniük a szobor felállítása ellen kampányoló Szabadgondolkodók Nemzeti Szövetsége (FNLP) nevű humanista szervezet perköltségeit. Az FNLP azonban a Franciaországban élő muszlimokkal szembeni diszkriminatív lépéseket nem tűri el, sőt egy bezárásra ítélt mecset megmentésért harcolnak – hívta fel a figyelmet hétfői cikkében a Breitbart amerikai hírportál.

Mint azt lapunkban is megírtuk, a francia rendőrség márciusban kiürítette Párizs Clichy-la-­Garenne nevű elővárosának egyik mecsetként használt helyiségét. „Arabul imádkoztak, gyilkosságra is felszólítottak. Olyan írásokat is találtunk az utcán, amelyek szörnyen fogalmaztak: ha találkoztok egy zsidóval, öljétek meg!” – indokolta a döntést Rémi Muzeau polgármester. A helyi muszlim szövetség oldalára állva az FNLP felszólította a polgármestert, hogy engedélyezze a mecset további működését és az utcai imádkozást a muszlimoknak.

Az FNLP arra hivatkozik, hogy éppenséggel a muszlimok tartják be a szekularizmusról szóló 1905-ös törvényt, nem Clichy polgármestere, aki szerintük megszegi a vallásszabadságra vonatkozó jogszabályt. A Breitbart kommentárja szerint azonban a szervezet tevékenysége nem szól másról, mint a keresztényellenes hadjáratról.

(Kottász – Szőcs, magyaridok.hu)

Bayer Zsolt – Muszáj rendnek lenni…

Új Soros-csicska sajtó indult egy volt Indexessel – megjött az utalás Gyuritól neki is?