in ,

Nagyon kiakadtak a civilek és üzentek a főpolgármesternek a XVI. kerületiek!

„Kukoricán térdepelteti” Karácsony Gergely a XVI. kerületet

Hiába fizetett a kerület a főváros helyett tízmilliót az útfelújítás terveiért, Karácsonyék lenullázták a projektet. „Sem ezt, sem más kertvárosi utat nem újít fel 2024-ig a főváros baloldali vezetése” – mondják a plakátkampányba kezdő, felháborodott civilek. 

„Felháborító, hogy Karácsony Gergely és a baloldal 2024-ig kukoricán akarja térdepeltetni a XVI. kerületieket.” „Szörnyű!!!! Mióta Karigeri a főpolgármester azóta csak visszafelé fejlődik fővárosunk!!

Követeljük, hogy haladéktalanul folytassák az utak rendbehozatalát,

aminek a tervezését már a XVI. kerület saját forrásból megcsináltatta!!!Mutassa meg Karácsony Gergely, hogy képes az előző főpolgármester által tervezett útfelújítást befejezni!!!!!”. Ilyen és ehhez hasonló kommentek olvashatók a közösségi oldalon a XVI. kerületi Helyi Hírek azon híre alatt, miszerint helyiek követelik a Magtár utca felújítását.

De kezdjük a történetet a legelején! A kerületben található Magtár utca felújítása több éve húzódik. Ez az útszakasz Budapest peremkerületének, Cinkotának a legutolsó utcája, ennek az útnak a folytatása megy át Csömörre. A szakasz településeket köt össze, naponta nagyságrendileg ezres átmenő forgalmat bonyolít. Mint minden úgynevezett településszintű rávezető útnak, így ennek is a fővárosi önkormányzat a gazdája, vagyis az ő feladatuk lenne karban tartani és felújítani.

 

 

 

 

Ám ez nem történt meg sem most, sem az előző ciklusokban. „Hogy előbb-utóbb a világvárosi fejlődésből itt, Cinkotán is lássanak valamit a kerületiek, korábban úgy döntöttünk, hogy felgyorsítjuk az út felújítását”. Ennek érdekében pedig abban állapodott meg a kerület vezetése a még Tarlós István vezette fővárosi önkormányzattal, hogy a kerület átvállalja a fővárostól az útépítés terveztetését és engedélyeztetését – mondja lapunknak Szász József alpolgármester.

Vagyis a fővárosi önkormányzat helyett a kerület fizette a nem csekély, körülbelül tízmilliós nagyságrendű összeget. „Majd egy kilométeres szakaszról beszélünk, szükség van járdára és járdaszigetekre, vízelvezetésre és lámpákra is, azért volt ilyen drága” – indokolja Szász. Hozzáteszi, ők végrehajtották a vállalást, a kerület saját pénzből megterveztette a felújítást, és a terveket átadta a még Tarlós István vezette fővárosi önkormányzatnak.

 

„Hatalmas arculcsapás”

Csakhogy az önkormányzati választást követően, 2019 októberében parkolópályára került az ügy. Azzal pedig, hogy a Fővárosi Közgyűlés az utak kezelésére, fenntartására és felújítására szánt források jelentős megvágása mellett döntött idén, a projektet gyakorlatilag befagyasztották, egészen 2024-ig. Vagyis, hiába végeztette el a kerület saját pénzből az útszakasz terveztetését, „a Karácsony Gergely vezette főváros felrúgta a főváros korábbi vezetéssel kötött megállapodást azzal, hogy kimondta: ebben az önkormányzati ciklusban semmilyen fővárosi útfelújítás nem lesz. Sem fővárosi tulajdonú, sem fővárosi fenntartású utakat nem újítanak fel” – magyarázza Szász József alpolgármester. Mint mondja, „ha jóindulatú vagyok, azt mondom, nincs rá pénze a fővárosi önkormányzatnak, ha rosszindulatú, akkor azt, hogy

politikailag diszkriminálják a fideszes vezetésű kerületet”.

Szász „hatalmas arculcsapásnak” nevezi, hogy – átvállalva a fővárosi önkormányzattól – a kerületi polgárok pénzéből megcsinálták az útszakasz terveztetést, most pedig „a Karácsony vezette főváros egyetlen tollvonással áthúzza a megállapodást.”

 

Felháborodtak a civilek

Hogy a kerületiek szerint „méltánytalan” helyzetre felhívják a figyelmet, összefogtak a helyi civilek, és a Magtár–Budapesti út sarkán lévő táblára elhelyeztek egy óriásplakátot azzal a szöveggel, hogy: „Ezt az utat a főváros baloldali vezetése mégsem újítja fel! Ahogy egyetlen kertvárosi utat sem 2024-ig. Felháborító!”.

„Az a minimum, hogy kimondjuk, kertvárosiakat nem lehet másodrangú budapesti polgárnak tekinteni a fővárosban”

– ezt már R. Törley Mária, a plakátos kezdeményezés főszervezője mondja lapunknak. Mint hozzáteszi, az akcióval az a céljuk, hogy a probléma ne maradjon a szőnyeg alatt, hanem minél többekhez eljusson. Mint fogalmaz, sejti, hogy „politikai alapon történt a döntés, hiszen a 16. kerület azon kevés kerület közé tartozik, ahol jobboldali vezetés van, a képviselőtestületben is ők vannak többségben”.

„Vélhetően így bünteti a főváros a kerületet”

– hangsúlyozza. Kiemeli azt is, nem látták, hogy a kerület képviselőtestületében helyet foglaló baloldalhoz tartozó képviselők bármi lobbitevékenységet folytattak volna az útfelújítás érdekében. „Márpedig őket is a kerületiek választották meg, így az a minimum, hogy aktivizálják magukat a választók érdekében” – emeli ki.

A hogyan tovább kapcsán Szász azt mondja, hogy minden lehetséges módon próbálnak az útfelújításra pénzt keríteni, a projekt közelíti a milliárdos beruházást, erre pedig jelen pillanatban nincs pénze az önkormányzatnak. Hozzáteszi, hogy tavaly év végén tartott kerületi konzultáció alkalmával arról is kérdezték a helyieket, hogy mi legyen az önkormányzat további stratégiája az utak kapcsán. A válaszadók közel 50 százaléka azt mondta, a fővárosnak kellene ezt a feladatot elvégezni, „hiszen nem diszkriminálhat politikai alapon”. A megkérdezettek 39 százaléka pedig úgy nyilatkozott, hogy az útfelújítást mindenképpen végre kell hajtani, akár kihagyva a fővárost, állami segítséggel. Ilyen irányú kérelmüket egyébként az önkormányzat már eljuttatta a megfelelő kormányzati szervekhez, és azt remélik, hogy kapnak állami támogatást.

 

 

(Konopás Noémi, mandiner.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

V. Naszály leszerepelt – Nem a baloldali polgármester, hanem a Fidesz rendezné a budavári bérlők helyzetét

Nemcsák Károly is megszólalt: az SZFE-ügy tudatosan előkészített dolog a balliberális oldal részéről