in ,

NA VÉGRE! – Csoda történt: Líbiába szállította vissza a Földközi-tengerből „kimentett” migránsokat egy olasz hajó

Egy olasz hajó a fedélzetére vett egy gumicsónakból 108 migránst a Földközi-tengeren, majd visszaszállította őket Líbiába

Egy olasz hajó a fedélzetére vett egy gumicsónakból 108 migránst a Földközi-tengeren, majd visszaszállította őket Líbiába. Hasonló esetre korábban nem volt példa – írta a La Repubblica című olasz napilap.

Az Asso 28 nevű hajó, amely egy olasz olajplatformot szolgál ki a Földközi-tengeren, azt az utasítást kapta az olasz parti őrségtől a migránsok felvétele után, hogy egyeztessen a líbiai hatóságokkal a kérdésben. A hajó végül a líbiai parti őrség utasítására a tripoli kikötőbe szállította utasait.

A nemzetközi menedékjogi szabályozások példátlan megsértéséről van szó, mert Líbia a genfi emberi jogi konvenció szerint nem számít biztonságos országnak – hangsúlyozta a baloldali lap.

A Tripoliba visszaszállított migránsok egyike sem igényelhetett menedéket, pedig e jogukat törvény biztosítja”

– tette hozzá a migrációt támogató La Repubblica.

A Szabadok és Egyenlők (LeU) olasz baloldali pártot képviselő Nicola Fratoianni pedig azonnal magyarázatot követelt az olasz kormánytól.

„A nemzetközi jog előírja, hogy a tengeren megmentett embereket biztonságos kikötőbe kell szállítani”

– szögezte le sivalkodásában Fratoianni, aki jelenleg az olaszországi kikötőkből kitiltott Proactiva Open Arms spanyol civil szervezet hajóján tartózkodik.

„A líbiai kikötők az olasz kormány ferdítései ellenére nem tekinthetőek biztonságosnak”

– tette hozzá a csak a migránsok jogaiért aggódó olasz ballib.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter ugyanakkor viszont egy Twitter-bejegyzésben tagadta, hogy az olasz parti őrség bármilyen módon részt vett volna a mentés koordinálásában.

Salvini szerint „a rosszul informált olasz baloldali képviselő és a külföldi NGO hamis kijelentéseiről” van szó.

A római belügyi tárca vezetője egyébként korábbi kijelentéseiben sohasem titkolta, hogy az olaszországi partokra érkező migráció leállításának megoldását a migránsoknak Líbiába való visszaszállításában látja, ezért a mostani történést is üdvözölte és követendőnek tartotta.

Az olasz parti őrség közleményben hangsúlyozta, hogy a mentési műveletet teljes egészében a líbiai parti őrség irányította.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNCHR) szintén közösségi oldalán jelentette be, hogy vizsgálja a történteket.

(forrás: Vincze Viktor Attila, 888.hu)

RONGYRÁZÁS – Sváby András nem cáfolja, hogy 3,7 milliós karórában aggódik a szegényekért

HOPPÁ! – Román politikus ismerte be, hogy Orbánnak igaza van