in

Mielőtt ez is a feledés homályába veszne – Felzárkóztatási hitel jöhet a hazai cégeknek

Kedvező feltételekkel lesz forrás uniós beruházásokra

Felzárkóztatási hitel jöhet a hazai cégeknek

Kedvező feltételekkel lesz forrás uniós beruházásokra

Az eddigi együttműködés sikerének folyományaként újabb 200 millió euró hitelt nyújt az Európai Beruházási Bank (EIB) a magyar államnak. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a megállapodás tegnapi aláírásakor kiemelte, hogy a mostani szerződés annak az átfogó, másfél milliárd eurós hitelkeretnek a második részlete, amelyet még 2015-ben hagyott jóvá az EIB a Magyarország rendelkezésére álló uniós támogatások hazai költségvetési forrásainak refinanszírozása céljából.

Az első, 500 milliós részletről már két éve megállapodást kötött a Nemzetgazdasági Miniszté­rium (NGM). A 2014–2020-as időszakra rendelkezésre álló hitelkeretet négy operatív program, a Gazdaságfejlesztési és innovációs (GINOP), a Versenyképes Közép-Magyarország (VEKOP), a Terület- és településfejlesztési (TOP), valamint az Emberierőforrás-fejlesztési program (EFOP) hazai önrészének finanszírozásához vehető igénybe.

Vazil Hudák és Varga Mihály a megállapodás aláírásakor

Fotó: Teknős Miklós

Vazil Hudák és Varga Mihály a megállapodás aláírásakor

Mint azt Varga a megállapodás bemutatásánál kiemelte, az EIB elégedett az eddigi együttműködéssel, ennek megfelelően a mostani hitelt is kedvező feltételekkel kapta az állam, a konkrét kamatkondíciókról nem esett szó az aláíráskor. – Lehetőségünk nyílik gazdaságélénkítő és népességmegtartó településfejlesztésre, illetve az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérésre. A hitelkeret a munkaerőpiacon hátránnyal indulók támogatását is szolgálja
– mondta Varga.

Vazil Hudák, az Európai Beruházási Bank alelnöke megerősítette, hogy az EIB és a magyar állam együttműködése sikeres. Többek között az EIB által hitelezett kezdeményezésekből középületek, iskolák felújítását lehet megvalósítani, emellett a fenntarthatóság jegyében több hazai városban napelemeket is feltehetnek az épületekre.

A most aláírt 200 millió eurós refinanszírozási keret felhasználása az európai uniós programokkal összhangban hozzájárul a mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítéséhez, munkahelyteremtő beruházások támogatásához, ipari parkok fejlesztéséhez, barnamezős iparterületek megújításához, valamint Magyarország turisztikai vonzerejének emeléséhez – közölte a nemzetgazdasági tárca.

(magyaridok.hu)

De csak azért, mert a soros-propaganda szerint „NÉGYMILLIÓ szegény van az országban” – Milliárdokat nassolunk el év végén

Egyre nagyobb sz@rban van Botka – Tovább nyomozhatnak a szegedi piac ügyében