in

Egyre nagyobb sz@rban van Botka – Tovább nyomozhatnak a szegedi piac ügyében

Két hónappal, 2018. január 26-ig meghosszabbíthatják a szegedi Mars téri piacfejlesztéssel­ kapcsolatos nyomozást – legalábbis erre tett előterjesztést az ügyészségnek az ügyben eljáró Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda.

Két hónappal, 2018. január 26-ig meghosszabbíthatják a szegedi Mars téri piacfejlesztéssel­ kapcsolatos nyomozást – legalábbis erre tett előterjesztést az ügyészségnek az ügyben eljáró Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda.

 

Az ORFK Kommuniká­ciós Szolgálat arról is tájékoztatott, hogy a hűtlen kezelés gyanúja miatt folyó eljárás továbbra is ismeretlen tettes ellen folyik. Hozzátették: a nyomozás érdekei­re tekintettel a rendőrség az eljárásról bővebb tájékoztatást nem ad.

Mint ismert, a büntetőeljárás a Mars téri piac korábbi üzleteinek jogtalan lebontása és az ingatlantulajdonosok megkárosítása miatt indult. A Botka László (MSZP) vezette szegedi önkormányzat összesen hárommilliárd forintért újította fel a belváros egy részét, és a beruházásnak része volt a piac átépítése is.

Az Európai Unió 1,9 milliárd forinttal támogatta a teljes fejlesztést. A vásártéri pavilonok tulajdonosaival azonban nem tudott megegyezni az önkormányzat, a kereskedők nem voltak hajlandók elbontani a piac területén lévő, de saját tulajdonú bódéikat. Az önkormányzat 2009-ben, advent első vasárnapján nekiállt a bontásnak, a kereskedők egy része azóta is pereskedik a várossal. Előzőleg pedig, 2009 júliusában meghamisították a piac rekonstrukció­jára beadott uniós pályázatot.

Fotó: Kurucz Árpád

Botka Lászlóék meghamisították a pályázatot

A dokumentumban – amelyet Mózes Ervin jegyző, valamint Botka László polgármester helyett Nagy Sándor (Együtt) alpolgármester írt alá – büntetőjogi felelősségük teljes tudatában kijelentették: a fejlesztéssel érintett terület a kiírásnak megfelel, többek között per- és igénymentes. Pedig nem volt az.

Ezzel kapcsolatban korábban Szabó Bálint jogász arról beszélt, hogy akár a Mars téri piacfejlesztéshez adott 1,9 milliárd forintos támogatás egészét is visszakövetelheti az Európai Unió. Hozzátette: a dokumentumokból kiolvasható, hogy Botka László hazudott az EU-nak, és szándékosan hamis adatszolgáltatással tévesztette meg a közreműködő hatóságokat.

Szabó emlékeztetett: 2010 augusztusában egy ügyvédi iroda is megállapította a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség felkérésére, hogy a beruházás szabályszerűen nem támogatható, mert a terület sem a pályázat benyújtásakor, sem annak elbírálásakor nem volt per- és igénymentes.

 

(Borsodi Attila, magyaridok.hu)

Mielőtt ez is a feledés homályába veszne – Felzárkóztatási hitel jöhet a hazai cégeknek

Az RTL Klubból ez tuti kimarad – Soha nem látott növekedés az építőiparban