in

De csak azért, mert a soros-propaganda szerint “NÉGYMILLIÓ szegény van az országban” – Milliárdokat nassolunk el év végén

Egyre több az újdonság a piacon, a legtöbben mégis a zselés szaloncukor mellett döntenek

Milliárdokat nassolunk el év végén

Egyre több az újdonság a piacon, a legtöbben mégis a zselés szaloncukor mellett döntenek
Több ezer tonna édesség kerül a napokban a magyarok kosarába. Bár a csokimikulások már hetek óta a boltok polcain sorakoznak, az igazi roham csak most kezdődik. Az édességgyártók becslése szerint tavaly több mint kilencmilliárd forintot költöttünk karácsonyi finomságokra.

Minden eddiginél szélesebb ünnepi édességkínálatból választhatnak idén a vásárlók.

Benke Anna, a Magyar Édesség­gyártók Szövetségének titkára a Magyar Időkkel közölte: a választás során ma már a legfontosabb az, hogy valódi csokoládéból készüljön a termék, míg az ár csupán a harmadik helyet foglalja el a fogyasztói döntéshozatalban.

Mindez a forgalomban is megmutatkozik: a pia­ci szereplők szerint az eladott mennyiség évről évre kissé csökken, míg az árbevétel stagnál. A szövetség becslése alapján tavaly összességében 3,4 milliárd forint értékben fogyott a szezonális édességekből, ami 655 tonnának felel meg. Szaloncukorból eközben – 5,5-6 milliárd forint értékben – 3500-4000 tonna került a kosarakba. A legjobban minden évben a hagyományos csokoládémikulás fogy, az ünnepi édességpiac több mint 60 százalékát lefedve. A második helyen a hagyományos ajándékcsomag és az adventi kalendárium áll, 10-10 százalékos részesedéssel. Egyre többen vásárolnak az édesség mellé játékot is, a gyártók pedig, felismerve ezt az igényt, ma már számos olyan csomagot kínálnak, amelyekben a csokimikulás mellé játékfigura is jár. Ez a kategória a teljes forgalom közel öt százalékát tette ki tavaly.

A hagyományos édességek mellett folyamatosan növekszik a speciális táplálkozási igényeknek megfelelő desszertek iránti érdeklődés. Vannak, akik egészségügyi problémáik miatt, míg mások a tudatos táplálkozás jegyében döntenek a valamilyen összetevőtől mentes vagy csökkentett cukortartalmú termékek mellett, amelyek korábban hiányoztak a kínálatból. Ma már vannak laktóz-, glutén- vagy cukormentes, paleo vagy biomikulások is, de szaloncukorból is széles a speciális kínálat.

Fotó: Bach Máté

Valószínűleg idén is a mikulásfigurák lesznek a legnépszerűbbek

A legkedveltebb szaloncukor továbbra is a zselés, a marcipános, az alkoholos, a ­rumos-diós és a csokoládékrémes, de nem sokkal van lemaradva a karamellás és a kókuszos ízesítés sem. Benke Anna jelezte: az új ízek mindig népszerűek, de még mindig a zselés szaloncukorból fogy a legtöbb. Tavaly az eladott mennyiség fele ilyen volt.

A nemzetközi trendhez igazodva a hazai boltokba is egyre korábban kerülnek az első szezonális áruk. A gyártást azonban Benke Anna szerint nem befolyásolja a korai szezonkezdés, hiszen a nagy üzletláncok jellemzően már az év első harmadában-felében megállapodnak a megvásárolni kívánt mennyiségről.
Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója rámutatott: a kereskedelem szereplői az egyre kiélezettebb versenyben szeretnének minél nagyobb piaci részt elérni a szezontermékek értékesítéséből. Ezért mindenki arra törekszik, hogy időben jelenjen meg az említett termékekkel.

– Hálózatunk legtöbb egységében november eleje óta megtalálhatók az ilyenkor szokásos termékek, a kínálat hétről hétre gyarapszik – emelte ki. Tapasztalatai szerint egyértelműen érzékelhető, hogy a vásárlók korábban megkezdik az ünnephez szükséges termékek beszerzését.

A szezonnyitó díját minden bizonnyal az Aldi nyerné meg: a diszkontláncban ugyanis már szeptember 7-től kaphatók a karácsonyi édességek.

A sajtóosztály indoklása szerint azért bővítik a szezont, mert az ünnepek közeledtével más-más termékek iránt nő a kereslet: az első hetekben a csokoládéval bevont diófélék, a puszedlik, a kekszfélék és a marcipánnal töltött termékek a legkeresettebbek, míg a mikulásfigurák forgalma jellemzően novemberben erősödik fel, és december elején tetőzik.

A vásárlók a szaloncukrokat novembertől kezdik el keresni, és a forgalmuk szentestéig folyamatosan emelkedik.

A Lidlbe is viszonylag korán megérkeztek az első csokimikulások.

A Lidl Magyarország sajtóosztálya szerint a diszkontlánc már október közepén kihelyezte a karácsonyi ünnepekhez kapcsolódó édességeket a polcaira. Az áruház válasza szerint néhány termék – mint például a puszedlik vagy a pralinék – esetében az érdeklődés a polcra kerülésük első napjától folyamatos, míg a csokoládéfigurák jelentős része december első napjaiban fogy el.

Az Auchan sajtóosztályától megtudtuk: a szezon elején jellemzően a különböző intézmények, például iskolák vagy óvodák és cégek szerzik be az ajándék édességeket, a vásárlók kosarába egy-két héttel az ünnepek előtt kerülnek ezek a termékek. Az Auchan szerint mérsékelten növekszik a kereslet a diabetikus termékek, valamint a bio, paleo, gluténmentes, laktózmentes csokimikulás és szaloncukor iránt. A Spar polcaira november elején kerültek ki az első szezonális édességek. Az üzletlánc szerint az újdonságokra mindig nagy a kereslet, de a klasszikus zselés szaloncukor a szezon igazi sikerterméke.

Tapasztalataik szerint a termékpaletta egy része, 15-20 százaléka évről évre változik, a nagy klasszikusok forgalma azonban stabil.

Csokicsalókat fogott a NAV

Egy tatabányai és egy budapesti cég a gyanú szerint 626 millió forint adót csalt el, mert Lengyelországból, Szlovákiából és Bulgáriából behozott csokoládét számla nélkül értékesített Magyarországon. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága szerint a céghálózatot működtető öt érintettet bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalással és más bűncselekményekkel gyanúsítják. A nyomozás során 15 millió forint értékű árut zárolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a NAV két, édességgel teli gépkocsit foglalt le, mintegy hárommillió forint értékben. Az elkövetők közül három férfi nyolc hónapon át előzetes letartóztatásban volt.

 

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Soros György rombol, kárt okoz, és magyar családok százezreit sodorta nehéz helyzetbe

Mielőtt ez is a feledés homályába veszne – Felzárkóztatási hitel jöhet a hazai cégeknek