in

Még több eljárás lesz ingyenes

Most lépett életbe az állami rezsicsökkentés második szakasza, de már készül a harmadik
Tegnap lépett hatályba az állami rezsicsökkentés második fázisa: március 16-án összesen húsz hatósági díj és illeték szűnt meg, a változtatás nagyjából évi 15 milliárdot hagy a lakosságnál és a vállalkozásoknál. Kovács Zoltán államtitkár a Magyar Időknek úgy nyilatkozott: a díjeltörlő program folytatódik, a Miniszterelnökség már elkezdte az újabb költségcsökkentés lehetőségének vizsgálatát.

Olcsóbb lett az élet csütörtökön, életbe lépett ugyanis az állami rezsicsökkentés második fázisáról rendelkező jogszabály.

– Március 16-án megszűnt húsz állami eljárás díja, tizenöt tétel eltörlése a magánszemélyek életét teszi könnyebbé, öt megváltoztatása a vállalkozások dolgát egyszerűsíti – nyilatkozta a Magyar Időknek a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára. Kovács Zoltán rámutatott: a változtatások a családok zsebében évente 10-11 milliárd forintot hagynak, a gazdasági szereplők terhei pedig 3-4 milliárd forinttal csökkennek.

Az eltűnő hatósági díjakat társadalmi egyeztetés alapján választotta ki a kormányzat: a tavaly megtartott, másfél hónapos nyári konzultáción kétszázezer ember fejtette ki álláspontját arról, mely díjakat nem fizetne be a jövőben.

Forrás: Bach Máté

Kovács Zoltán

– Az volt a célunk, hogy olyan állami költségeket töröljünk el, amelyek sokak mindennapjait érintik – mondta Kovács Zoltán, majd hozzátette: a folyamat során a kormányzat figyelembe vette a fontosabb társadalmi-gazdasági célkitűzéseket is. Ezért szűnt meg például a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénybevételéhez szükséges egyik igazolás háromezer forintos díja.

– A családok támogatása mellett az idősek helyzete is fontos, ezért lett ingyenes a 65 évnél idősebbek útlevelének kiállítása – mondta az államtitkár. Emellett immár ingyenesen lehet évi két alkalommal az internetről letölteni nem hivatalos tulajdoni lapot, ahogy az anyakönyvi kivonatért sem kell ezentúl fizetni.

– A gazdasági versenyképességet javítandó, adott esetben ingyenessé vált a cégalapítás, az érintett vállalkozások ezzel 15 ezer és 105 ezer forint közötti összeget spórolhatnak meg – ismertette Kovács Zoltán, majd úgy fogalmazott: Magyarország erősödik, a gazdaság stabil, a közpénzügyek rendben vannak. Az ország így megengedheti magának, hogy egyes díjakat ne szedjen be.

Az állami költségeltörlési program 2016-ban indult, idén második lépcsőfokához érkezett, s – mint az államtitkár fogalmazott – a jövőben is folytatódni fog. – Mivel a visegrádi országokban jelentősen alacsonyabbak az autósokat terhelő bürokratikus és anyagi terhek, ezért a kormány átvizsgálja azok csökkentésének lehetőségeit – mondta Kovács Zoltán.

A területi közigazgatásért felelős államtitkár megjegyezte: az ügyben széles körű társadalmi, szakmai egyeztetés lesz, az autósok érdekei mellett ugyanis sok szempontra kell ügyelni, például a környezetvédelemre és a közlekedés biztonságára.

Fontosabb eltörölt hatósági díjak, illetékek

 • Igazságügyi szakértői névjegyzékbe vétel
  Cégbejegyzés és közzétételi költségtérítés (egyéni cég, bt., kkt., kft.)
  Egyszerűsített cégbejegyzés (egyéni cég, bt., kkt., kft.)
  Egyéni vállalkozók nyilvántartása alapján hatósági bizonyítvány kiállítása
  Tulajdoni lapról elektronikus dokumentumként kiadott nem hiteles másolat
  Anyakönyvi kivonat kiállítása
  A családi otthonteremtési kedvezmény igényléséhez szükséges
  OEP-bizonyítvány
  Értesítési cím bejelentése
  A 65. életévét betöltött személy
  magánútlevele
  Termőföld telekalakítási eljárása
  Öntözési berendezések hatósági engedélyezése
  Talajvízkút létesítésének, átalakításának, megszüntetésének engedélyezése

Bevallás

Történeti jelentőségűnek nevezte csütörtökön Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, hogy idén már az adóhivatal készíti el a legtöbb adófizető bevallási tervezetét. A dokumentumok március 15. óta megtekinthetők az internetes felületen, ehhez ügyfélkapus hozzáférésre van szükség. A tárcavezető tegnap újságírók előtt a saját adóbevallásán keresztül mutatta be a rendszer működését. Akinek ügyfélkapus hozzáférése nincs, és eddig nem kérte a nyomtatvány postázását, az a hatóság ügyfélszolgálatainál igényelheti az iratot, miként az is elegendő, ha az érintett május 22-ig ügyfélkaput nyit. Fotó: Kormány.hu

forrás: magyaridok.hu

Nem támogatja újabb adók bevezetését a kormány

Trump: az emberek biztonsága az első