in

Nem támogatja újabb adók bevezetését a kormány

Változhat a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Miniszterelnökség által közösen jegyzett kereskedelempolitikai munkaanyag, kikerülnek belőle azok a javaslatok, amelyek a versenyszférát új adótételekkel illetnék – értesült a Magyar Idők kormányzati körökből.

A vállalkozások versenyképességének javítását célzó, adócsökkentésekre épülő gazdaságpolitikával nem egyeztethetők össze az olyan elképzelések, melyek új központi terheket rónának a vállalkozásokra. Egyelőre nincs egységes álláspont a kormányon belül a kiskereskedelmi ágazatot érintő, több pontból álló tárcaközi munkaanyag kapcsán, melynek egy korábbi változata azelőtt került nyilvánosságra, hogy konszenzus született volna a törvényjavaslatként kidolgozandó felvetésekről – tudta meg a Magyar Idők.

Kormányközeli információink szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Miniszterelnökség által előterjesztett, a fogyasztók és a munkavállalók védelméről szóló elképzelésekből az eredeti szándéknak megfelelően azután sem születnek adóterhelést jelentő törvényjavaslatok, miután megtárgyalták azokat. Eszerint elképzelhető, hogy a napi fogyasztási cikket kínáló áruházláncoknak a jövőben sem kell a parkolóhelyek után számított környezetterhelési díjat fizetniük, illetve az adóval kiváltható kötelező minimumlétszámot sem írhatják elő.

Ezenkívül előfordulhat, hogy a fogyasztóvédelmi ellenőrzésekért fizetendő felügyeleti díj bevezetését sem támogatja a kabinet. A javaslatok között több olyan is szerepel, melyek a vásárlók szakszerű tájékoztatását, színvonalasabb, biztonságos kiszolgálását segítenék elő a szakmai előírások korszerűsítésével, illetve újak megalkotásával. Ezekről a Magyar Idők értesülései szerint zajlanak az egyeztetések.

Forrás: Kurucz Árpád

A láncoknak meglenne a fedezetük a pótlékemelésre

Élesen bírálta az áruházláncokra vonatkozó terveket csütörtökön az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ). Közleményük szerint az ágazat fejlődését lassítaná, ha korlátozó intézkedések születnének, helyette pénzügyi-pályázati támogatással kellene a vállalatok további fejlődését segíteni. A nagyáruházak képviseletében a szövetség egyebek mellett nem támogatja, hogy magyar munkavállalóik a jövőben a vasárnapi munkáért 50 helyett 100 százalékos műszakpótlékot kapjanak a fizetésük mellé.

A multicégek érvelésüket a kisebb, az áruházláncokkal szemben versenyhátrányban lévő üzletekre alapozták. Eszerint a hétvégi munkavégzés szigorítása elsősorban a vasárnap nyitva tartó kisvállalkozásokat hozná lehetetlen helyzetbe. Az OKSZ előrejelzése alapján sokuknak be kellene zárniuk a hét utolsó napján, mivel a kkv-knak már a megemelt minimálbért is csak nagy nehézségek árán sikerül kigazdálkodniuk.

Bár az OKSZ közleménye erre nem tér ki, a nagy láncoknak meglenne a fedezetük a pótlékemelésre, mivel a nyilvánosan elérhető céges kimutatások szerint a hat legnagyobb külföldi vállalat több mint ötmilliárd forintot takarított meg a boltzár eltörlése óta a vasárnapi pótlékokon.

forrás: magyaridok.hu

Hamis dokumentumok, külföldi megbízók?

Még több eljárás lesz ingyenes