in , , ,

Magyarország köszöni szépen, jogállam

Szerda délután az Európai Parlament benyújtotta a 2021-2027-es időszakra vonatkozó uniós költségvetési javaslatot

Szerda délután az Európai Parlament benyújtotta a 2021-2027-es időszakra vonatkozó uniós költségvetési javaslatot. A dokumentumhoz kapcsolódik egy rendelettervezet is, amely a pénzek elosztásáról szól- Ebben pedig egy olyan új ötlet is felütötte a fejét, hogy a kifizetéseket a jogállamisághoz kellene kötni, illetve ahhoz, hogy ki mennyire ért egyet azokkal az európai értékekkel, amelyeket a Soros Györgyhöz köthető EU-s bürokraták meghatároznak.

Guy Verhofstadt a költségvetési javaslattal kapcsoltban Twitteren Orbán Viktort és Magyarországot támadta, mondván, ha a miniszterelnök nem tiszteli a jogállamiságot, az EU pénzéről is le kell mondania. Kiszelly Zoltán segítségével próbáltuk megfejteni a bizarr helyzetet. 

Ha nem tiszteli az európai értékeket, akkor a pénzünkről is le kell mondania. Az európai pénzeket a továbbiakban nem lehet majd arra költeni, hogy gazdagítsa a családját, és hogy a szomszédságába futball stadionokat építsen.

– ezt írta Guy Vershofstadt szerdán a Twitteren, miután az Európai Bizottság benyújtotta az EU 2021-2027-es időszakra vonatkozó uniós költségvetési javaslatát.

A dokumentumhoz egy rendelettervezet is tartozik, amely a pénzek elosztásáról szól, ebben pedig kifejtik, a jövőben a jogállamiság helyzetéhez kötnék a folyósítást, illetve ahhoz, hogy ki mennyire tiszteli az Európai értékeket. Természetesen a fenyegetést Magyarországnak és Lengyelországnak szánják leginkább. 

Kiszelly Zoltán politológus úgy véli, a dologgal pusztán az a baj, hogy Brüsszelnek csak rossz ajánlatai vannak, így nagyon nehéz lenne egyetérteni velük. A szakértő kifejtette, a fenyegetést komolyan kell venni, de nem kell tőle feltétlenül megijedni. És egyébként is, Magyarország köszöni szépen, jogállam. 

Magyarország éves GDP-jének a 4 százaléka érkezik az EU-tól, ebből elég sok vissza is folyik az unióba. Ha úgy alakul, hogy elfogadják a tervezetet, ami nem valószínű, akkor sem kell megijedni, hiszen ha kevesebb pénzünk lesz, akkor majd nem német mentőautókat veszünk, és nem osztrák cégek fogják építeni a magyar autópályákat. Néhány éve egy ilyen fenyegetéstől összecsináltuk volna magunkat, a gazdaságunk azonban jól fejlődik

– fejtette a ki a szakértő.

Kiszelly Zoltán hangsúlyozta azt is, hogy Kína az ajtóban áll és azt várja, hogy “mit lehet átvenni”, vagyis szinte mindent ki lehet váltani keleti csúcstechnológiával. 

Magyarországnak az alkudozás az érdeke, hogy az EU-n belül nyertes-nyertes helyzetek alakuljanak ki. Ahogy nemrég megvétóztuk az ENSZ-ben a migrációs csomagot, úgy tudunk máshol is blokkolni, ezzel pedig alkukényszerbe tudjuk hozni Brüsszelt. Ezen kívül a költségvetésnél is tudunk vétózni, és most az a fontos, hogy éreztessük az EU-ban, hogy itt bizony kettőn áll a vásár. 

– fejtette ki.

A magyar kormány ugyanis május 2-án váratlanul megvétózott egy nemzetközi egyezményt, amelyet az Európai Unió az afrikai kormányokkal kötött volna migránsügyben. Ez szintén lehet egy apró utalás ara, hogy nekünk is van beleszólásunk az EU-ban zajló folyamtokra. 

A pénzek elosztásával kapcsolatos rendelettervezettel persze másoknak  gondjuk lenne: a kifizetésekről politikai megítélés alapján döntenének, és a támogatások politikai nyomásgyakorlás eszközévé válhatnának – jelentette ki Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes szerdán Varsóban.

Ezen kívül az olaszországi 5 csillag mozgalom sem járul hozzá a költségvetési javaslathoz, hiszen azok a régiók, ahol ők taroltak a választáson kevesebb pénz kapnának, ez pedig nekik nagyon nem érdekük. 

– fejtette ki Kiszelly Zoltán.

Vannak azonban, akik egyetértenek az Európai Bizottság javaslatával: méltányos tehermegosztást sürget például a német szövetségi kormány is az Európai Unió következő hétéves költségvetési időszakával kapcsolatban, és egyetért azzal is, hogy a jogállamiság meglétéhez kell kötni a tagországoknak megítélt költségvetési támogatások kifizetését.

Helyes, ha jogállami keretfeltételekhez kötik a források felhasználását, mert ez biztosítja, hogy a pénz oda áramlik, ahová áramlania kell.

– Olaf Scholz pénzügyminiszter

A költségvetés tervezetet és az elosztással kapcsolatos új szabályokat Brüsszel mindenképpen a 2019-es Európai Parlamenti választások előtt át szeretné vinni, hiszen elnézve az elmúlt éve választásainak eredményét egyáltalán nem biztos, hogy az új Európai Parlamentben a Soros Györggyel szimpatizáló, migránspárti erők lesznek túlsúlyban.

Vezető kép: Daily Express

(forrás: Dezse Balázs, pestisracok.hu)

Juncker diktatúrát épít

AGYHALÁL – Az MSZP mitugrász kisdobosa Brüsszel oldalán, Magyarország ellen vonul csatába