in , ,

Juncker diktatúrát épít

Brüsszeli bürokraták önkényuralmát építené ki Jean-Claude Juncker

 

Brüsszeli bürokraták önkényuralmát építené ki Jean-Claude Juncker. Az Európai Bizottság tegnapi indítványa szerint 2021-től teljhatalmat kaphat az uniós pénzek elosztásában. A Bizottság a „jogállamiságra”, azaz mondvacsinált politikai okokra hivatkozva megvonhatja az EU-támogatásokat bárkitől. Közben viszont tíz százalékkal növelnék a tagállamok befizetését. Nem csak pénzről van szó: szintén szerdán egyeztek meg az uniós „nagyok” afrikai országokkal, hogy új „migrációs csatornákat” teremtenek. És ebben is Junckerék és utódai diktálnának majd.

 

Próbáltam valami mulatságosnak tűnő felütést találni ehhez a sztorihoz. Hát nem sikerült. Hitler és a demokrácia viszonyán viccelődni nem píszí Európában, Juncker tegnapi indítványával kapcsolatban azonban más nem jutott eszembe.

Az Európai Bizottság elnöke tegnap közzétette az EU 2021-2027 közötti költségvetési javaslatát. Az ember azt gondolná, az ilyesmi legfeljebb elszántabb közgáz hallgatókat érdekel, hiszen a Bizottság igazából csak végrehajtó szerv. Politikai döntésre való jogot soha, semmikor nem kapott. Arra ott van a tagállamok vezetőit tömörítő Európa Tanács.

Ezt – mellesleg az unió egyik alapszabályát – írná most át egy huszárvágással Juncker úr. Három év múlva a Bizottság döntene arról, hogy ki mennyi pénzt kaphat a közösből. Közösből, mert mi is fizetünk az uniós büdzsébe. Amit kapunk, az nem kegyelemkenyér, avagy nagylelkű adomány. Az jár nekünk!

No, a javaslat szerint 2021-től tíz százalékkal többet kellene fizetnünk. Ez tulajdonképpen akár rendben is lenne a britek kiszállása miatt. Azonban ezekből a többlet-befizetésekből a terv szerint a tagállamok már mit sem látnának – ezek „összeurópai célokra” mennének. Amikről ugye brüsszeli bürokratán kívül ki dönthetne…

Mik ezek a célok? Első látásra szépek. Például jut majd bőven pénz „az európai szintű infrastruktúra-fejlesztésre, különösen a közlekedés-fejlesztésre”.  A Római Birodalom is szeretett utat építeni, hiszen katonái így érhettek oda bárhova gyorsan… Mezőgazdaságra, vagy bármire, amit mi, itt idehaza fontosnak tartunk – nos, arra már nem lesz akkora költségkeret.

Amit a nagyszerű Bizottság meg is vonhat tőlünk. Elég, ha véleménye szerint sértjük „a jogállamisági kritériumokat”. Ez nem olyasmi, mint a kizárólag mértanilag ellenőrzött kígyóuborka, ez nem egzakt kategória. Ha Brüsszel azt mondja, jogot sértesz, az úgy van, és kész.

Ja, van egyfajta fellebbezés. Ha az Európa Tanácsban a kormányfők minősített többsége ellenzi a dolgot, akkor a Bizottság visszavonul. Tetszenek érteni az abszurdot? Eddig egy döntés meghozatalához kellett ilyesmi, most a bürokraták diktátumának megakadályozásához. Olyan ez, mintha egy vállalatnál nem a tulajdonosok vagy az igazgatók, hanem a könyvelő diktálná az üzletpolitikát. Avagy mondjuk az általam fizetett autószerelő politikai kritériumokhoz kötné az olajcserét.

Vétójog? Az a mesében van.

Mit jelent a minősített többség? Nem csak azt, hogy legalább 15 tagállamnak kell, hogy egyezzen a véleménye. Az is szükséges, hogy a javaslatot ellenző tagállamok az EU teljes népességének legalább 65 százalékát képviseljék. Fordítsuk ezt magyarra: ha Berlin és Párizs akar valamit, az ellen de facto senki sem tehet semmit. Lehet V4, lehet déli államok összefogása, Brüsszel mindent és mindenkit eltipor.

Van ennek a javaslatnak még egy mélyen „demokratikus” vonása. A tervet még a jövő évi uniós választások előtt akarják keresztülverni, amíg píszí többség van az Európai Parlamentben, és megfelelő bürokraták a biztosok Juncker vezetésével. (Az Európai Bizottság mindenható elnökét a Parlament választja jelenleg, a biztosokat tagállamok delegálják, de ők kevés kivétellel öt percen belül beépülnek a brüsszeli csinovnyik gárdába. Habár ki tudja, jövőre még ezeket a szabályokat is „europaizálhatják”.)

Végezetül, hogy világos legyen, ez az egész nem csak pénzről szól.

Tegnap Marrákesben ülésezett több tucatnyi afrikai ország és az uniós tagállamok képviselője. A migrációról volt szó.

Végül született egy zárónyilatkozat. Ebben többek között az van, hogy „inspirálni kell az új migrációs csatornák kiépítését”. Mivel a „migráció a gazdasági növekedés motorja, a globális jólét alapja és szervezni, nem pedig megállítani kell a folyamatot”. Ezt Soros sem diktálhatta volna pontosabban.

Magyarország képviseletében Szijjártó Péter külügyminiszter nem írta alá ezt a botrányos dokumentumot.

És ez a nyilatkozat csak jelzés. De mi van, ha – ahogy a pénzügyi kérdéseket – egy következő hasonló javaslattal majd az illegális bevándorlás kérdését is magához vonja Brüsszel? Kelet-Európa onnantól csak bólogathat. Természetesen mosolyogva és lelkesen, mert ha nem, újabb pénzt vonnak meg tőlünk– amit mi fizettünk be.

Nagyon rendbe kéne tenni valamit ebben az európai „közösségben”!

 

fotó: proadsheet.ie

(forrás:matete.pestisracok.hu)

Szijjártó: Magyarország ellenzi, hogy az EU az afrikaiak bevándorlását támogassa

Magyarország köszöni szépen, jogállam