in ,

Magyarellenes román feliratokkal rongálták meg Széchenyi István szobrát

Keddről szerdára virradó éjjel ismeretlen tettesek megrongálták Szatmárnémeti központjában az ez év március 15-én felavatott Széchenyi István-szobrot

Az elkövetők piros-sárga-kék festékkel az “AICI E ROMANIA”, azaz az “EZ ITT ROMÁNIA” szöveget festették a szobor talapzatára.

Mély megdöbbenéssel értesültem ma reggel arról, hogy ismeretlen tettesek meggyalázták a főtéri parkban március 15-én felavatott Széchenyi István-szobrot. Úgy vélem, a szobor talapzatára felírt magyarellenes üzenet szélsőséges támadás nemcsak az itteni magyar, hanem az egész szatmárnémeti közösség ellen”

– írta szerdai közleményében Kereskényi Gábor polgármester, aki egyben a szatmárnémeti RMDSZ elnöke is.

A szatmárnémeti polgármester hozzátette: “Szatmárnémetit az utóbbi 27 év során a békés együttélés jellemezte, az utóbbi hónapokban azonban megváltozott a helyzet. Sajnos akadnak köztünk olyan „politikusok”, akik egyéni céljaik megvalósítása érdekében minden eszközt bevetnek. A magyar és román közösség összeuszításával hónapok óta kísérleteznek, a sajtót és könnyen befolyásolható, gyanús hátterű személyeket egyaránt felhasználva. A bölcsek nyugalmával eddig nem léptünk fel ez ellen, mert reméltük, hogy idővel megszűnnek ezek az akciók. Sajnos nem így történt. A mai napon megtettük a szükséges jogi lépéseket, az illetékes hatóságoktól pedig elvárom a határozott és gyors fellépést: a tettesek és a felbujtók mielőbbi felelősségre vonását. Nem nézhetjük tétlenül, hogy politikai kalandorok és a megrendelésükre romboló vandál kezek közösségünkre támadjanak.”

Kereskényi Gábor kiemelte:

Ez az akció mélyen sérti a békés együttélés hagyományait, éppen ezért arra szólítom fel Szatmárnémeti minden tiszteségés polgárát, hogy együtt védjük meg közös értékeinket a XXI. századi keresztény Európa eszmeiségének jegyében.”

(forrás: Horváth József György, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Azok beszélnek egészségügyről, akik nem szavazták meg a pluszforrásokat a területnek

Felismerte a chemnitzi gyilkosság gyanúsítottját egy ott élő magyar